Wat je altijd al hebt willen weten over het slikken van voedingssupplementen
Voedingssupplementen: de een zweert erbij, de ander zegt dat je al die vitamines en mineralen best uit voeding kunt halen en je die pillen en tabletjes helemaal niet nodig hebt. Ook van internet word je niet wijzer, want elke website zegt iets anders. Wie moet je nou geloven? Die ene site die er heel geloofwaardig uitziet of je vriendin die zegt dat ze het van iemand heeft gehoord die een voedingsdeskundige kent? Ehhh…
Gelukkig zijn er ook bronnen die wél gewoon betrouwbaar zijn. Toen we merkten dat er een heleboel mensen in de community waren die het ook niet zo goed wisten, zijn we op zoek gegaan naar een deskundige die ons kon helpen om al onze vragen te beantwoorden. Die vonden we in Orthica: al 30 jaar creëren zij supplementen en doen zij onderzoeken, in samenwerking met artsen, therapeuten en diëtisten. Dat moet wel snor zitten. Daarom deden wij een oproepje om je vraag over vitamines, mineralen en supplementen te stellen, zodat wij die door konden spelen naar de experts. Goed nieuws: we hebben inmiddels antwoord! :) Hieronder vind je alle vragen die wijzelf en de community hadden én de uitgebreide antwoorden die we hebben gekregen. Yes!
Helpen supplementen echt (en hoe lang duurt het voor ik resultaat merk)?
Of een supplement ‘echt werkt’, hangt ervan af waar je het voor gebruikt! In principe is het een aanvulling op je voeding, niet om bepaalde ziektes te voorkomen. Maar ben jij de hele dag supermoe omdat je een tekort aan vitamine B12 of magnesium hebt in de voeding en je vult dat aan met supplementen, kunnen ze wel de vermoeidheid tegengaan. Of het dus helpt ligt eraan hoe jouw voedingsstatus is, waarom je de supplementen inneemt en de hoeveelheid vitamines en/of mineralen in het supplement. Hoe lang het duurt voordat je resultaten merkt, ligt ook aan deze factoren.
Wat is het verschil tussen goedkope en duurdere vitamines?
De prijs hangt af van een heleboel factoren! Denk bijvoorbeeld maar aan de dosering van de vitamines (hoe hoger de dosis, hoe meer geld erin zit), de ontwikkeling van het product, de duurzaamheid, het gebruiksgemak of de verschillende grondstoffen en hulpstoffen die gebruikt zijn. Ook kan het zijn dat de prijs hoger is omdat er gebruik wordt gemaakt van ‘actieve’ vormen, die niet meer door het lichaam hoeven worden omgezet, maar direct kunnen worden gebruikt.
Wat is het verschil tussen synthetische en natuurlijke vitamines?
Natuurlijke vitamines komen rechtstreeks uit voedsel uit de natuur, terwijl synthetische vitamines in een laboratorium worden gemaakt. Is de structuur van de vitamines hetzelfde? Dan noemen we ze natuur-identiek: het is precies hetzelfde stofje, maar goedkoper en vaak langer houdbaar. Denk er maar over na: voor natuurlijke vitamines zou je zoveel groente en fruit moeten gebruiken om één capsule te vullen, waardoor het gigantisch duur wordt. Ook zijn ze niet zo goed bestand tegen zuurstof en licht. Voor je lichaam maakt het niks uit welke variant je inneemt, die ziet geen verschil! Daarom worden er voornamelijk synthetische of natuur-identieke vitamines gebruikt in voedingssupplementen.
Zijn supplementen echt nodig of kun je die stoffen ook prima uit normale, gevarieerde voeding binnenkrijgen?
Als jij een gezond, gevarieerd eetpatroon hebt en voldoende in de zon komt, dan is het mogelijk om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Toch lukt het lang niet iedereen om netjes aan die twee stuks fruit, paar ons groenten en dosis zonnestralen te komen op een dag. (Zeker in Nederland lukt dat laatste niet altijd!) Sport je veel? Dan is je behoefte aan vitamines en mineralen zelfs hoger en zal je er nog wat harder aan moeten werken. Voedingssupplementen kunnen dan een handige invulling zijn om toch aan jouw behoefte te komen!
Moet je de hoeveelheid supplementen afstemmen op bepaalde factoren, zoals voeding, beweging of algehele gezondheid?
Dat is wel zo verstandig! Een sporter heeft bijvoorbeeld hele andere behoeftes dan een inactief iemand, of een zwangere vrouw. En volg je een bepaald dieet, zoals vegetarisch of glutenvrij (omdat je een intolerantie hebt)? Dan kan het zijn dat je eenzijdiger eet en wel wat aanvullingen kunt gebruiken. Om erachter te komen wat je precies nodig hebt, kun je het beste een suppletieadvies aanvragen bij een (sport)voedingsdeskundige, diëtist of therapeut.
Ik heb gehoord dat je het meeste van de vitamines die je inneemt weer uit plast. Hoe weet ik dan of ik er profijt van heb?
In water oplosbare vitamines, zoals B en C, plas je inderdaad weer uit als je lichaam ze ‘over’ heeft. Toch heeft het zeker zin om ze in te nemen! Voordat het namelijk zover is dat het in je urine zit, heeft het eerst een lange weg via je darmen moeten afgaan. Als je lichaam de vitamines kon gebruiken, heeft hij die hoeveelheid er zeker wel uitgehaald! Let wel op dat je het gebruiksadvies niet overschrijdt, tenzij dat een advies is van een arts. Niet elk teveel kun je uitplassen, dus houd je aan de dagdosering van de fabrikant.
Welke supplementen heeft een vrouw precies nodig?
Dat is afhankelijk van de leeftijd, fase en levensstijl van die persoon. Ben je zwanger? Dan is jouw behoefte aan een aantal vitamines en mineralen verhoogd. Zit je in de menopauze? Dan zijn de behoeftes weer heel anders dan tijdens een vruchtbare leeftijd. Elk persoon heeft andere behoeftes, dus vraag een suppletieadvies aan als je precies wilt weten welke supplementen jij het beste kunt innemen.
Hopelijk zijn al jouw vragen over voedingssupplementen beantwoord! Benieuwd naar welke supplementen je het beste kunt innemen als je aan krachttraining doet? Of juist als je aan hardlopen of een andere duursport doet? Houd dan de blog in de gaten, want er komt nog meer informatie aan! :)
Disclaimer: dit artikel is in samenwerking met Orthica geschreven. Dit verandert echter niets aan mijn mening, ik sta 100% achter dit artikel! :)