Altijd zenuwachtig? Met deze tips tegen zenuwen kalmeer je jezelf

Fit & Training door robin-den-besten

Ik zie mezelf nog voor de klas staan op de middelbare school: vol zenuwen, met trillende handen en een zachte stem stond ik elke keer weer te presenteren. Ik wilde er zo snel mogelijk vanaf zijn en had dagen ervoor al enorme zenuwen. Dat was natuurlijk nergens voor nodig, maar hoe vaak ik het ook deed en wat ik ook probeerde, ik kwam er niet van af.

Inmiddels vind ik presenteren een eitje. Sterker nog, ik vind het leuk! Zet mij maar voor een groep en ik regel het wel en dat komt allemaal omdat ik mezelf nu 100% onder controle heb. Tuurlijk vind ik het nog weleens spannend om mijn verhaal te doen, maar ik ben totaal niet bang meer om fouten te maken. Ik weet dat ik een presentatie ga rocken. Met deze tips tegen zenuwen leer jij jezelf ook kalmeren.

1. Doe een ademhalingsoefening

Vaak ben je tijdens het presenteren enorm snel aan het praten en voelt het tussendoor alsof je bijna adem te kort komt. Je gaat sneller ademhalen, waardoor je meer zuurstof binnenkrijgt. Tegelijkertijd pompt je lichaam het bloed naar de vitale functies, wat er ook weer voor zorgt dat je bijvoorbeeld gaat trillen of rood wordt. Door een simpele ademhalingsoefening kun je je lichaam voor de gek houden en het laten denken dat je helemaal niet zenuwachtig bent.

Doe bijvoorbeeld deze oefening: 

Spreid je armen en adem diep in en uit. Deze reactie triggert een ontspanningsreactie in je hersenen, waardoor je lichaam de verschijnselen van zenuwen laat verminderen. Het kan zijn dat je hierdoor gaat gapen, maar dit is juist een goed teken.

2. Zorg voor afleiding

Je voorbereiding kan nog zo goed zijn, maar wanneer je lang moet wachten of jezelf de ruimte geeft om te gaan stressen is er nog een grote kans dat je vol zenuwen je belangrijke moment in gaat. Zorg er dus voor dat je van tevoren lekker veel afleiding hebt. Kijk een stukje van je favoriete serie, klets met een vriendin of collega of ga even lekker sporten. Zolang je maar lekker bezig bent en even niet denkt aan je zenuwen.

3. Denk niet dat je geen fouten mag maken

Als ik iets erg vond tijdens mijn presentaties of op belangrijke momenten, dan was het wel fouten maken. Een verspreking klonk in mijn hoofd echt als de grootste fout die ik kon maken, maar in de realiteit valt zoiets bijna niet op. Door te accepteren dat een foutje maken of je verspreken echt niet erg is, zorg je er meteen voor dat je ook daadwerkelijk minder fouten maakt. Je legt hierdoor namelijk veel minder druk op jezelf, wat je zenuwen ook omlaag zal brengen en er voor zorgt dat je veel rustiger bent tijdens je presentatie. Bovendien herpak je jezelf veel sneller als je het meteen accepteert en zal bijna niemand jouw fout doorhebben.

4. Bereid je goed voor, maar zorg ook voor speling

Een goede voorbereiding zorgt er echt voor dat je met meer zelfvertrouwen je gesprek of presentatie in gaat. Maar wees je er ook bewust van dat je je niet te obsessief gaat voorbereiden. Het kan namelijk zomaar voorkomen dat je gesprek of presentatie net iets anders verloopt of dat de situatie verandert waardoor je moet gaan improviseren. Als je jezelf geen speling geeft, kun je misschien in paniek raken wanneer iets net even anders loopt. Bereid je dus goed voor, maar pin je niet honderd procent vast.

Deze tips tegen zenuwen hebben mij in ieder geval heel erg geholpen om met een gerust hart een presentatie of belangrijk gesprek in te gaan. Ik hoop dat jij er ook wat aan hebt en dat je uiteindelijk ook stress-free door het leven gaat. Ik wil je in ieder geval alvast heel veel succes wensen met jouw belangrijke moment. Ik geloof in je!