Green flags tijdens het daten

Love & Sex door Lien

Naast red flags, bestaan er natuurlijk ook green flags. Ben je aan het daten en benieuwd of deze persoon bij jou past? Ga dan onderstaand rijtje af.

Wat zijn green flags?

Groene vlaggen zijn het tegenovergestelde van de welbekende red flags. Oftewel: tekenen die duiden op gezonde aspecten van een vriend(in) of date. Door in het vroege stadium van daten op déze groene vlaggen te letten, kan je snel beoordelen of diegene de persoon is die jij zoekt.

Voorbeelden van green flags

Ook als je niet aan het daten bent en in een vaste relatie zit, is het fijn om dit lijstje af te gaan, om zo de positieve eigenschappen van je partner opnieuw te waarderen.

Geen woorden, maar daden

Consistentie tussen woorden en daden is essentieel. Als je date doet wat hij of zij zegt, dan zit het wel goed. Dit getuigt namelijk van oprechtheid en integriteit. Dat zijn natuurlijk eigenschappen die niet mogen ontbreken.

Tijd vrijmaken

In een wereld waar "druk!" vaak het standaard antwoord is op de vraag hoe het gaat, is het extra lief wanneer iemand regelmatig tijd voor je vrijmaakt. Als jouw date het initiatief neemt om afspraken te plannen, laat dat zien dat er oprechte interesse is om jou te leren kennen.

Evenwichtig en bewust

Iemand die zelfbewust is investeert doorgaans meer in een relatie. Stabiele mensen hebben vaak een beter begrip van hun emoties, wat bijdraagt aan een gezondere omgang tijdens conflicten. Deze karaktereigenschap geeft aan dat je date een gezond zelfbeeld heeft en verantwoordelijkheid kan nemen.

Je mening vragen

Als je serieus aan het daten bent voor een relatie, moet je vaak toch accepteren dat je een individualistisch stukje inlevert. Samen beslissingen nemen geeft aan dat diegene dat wil en kan. Als je date jou betrekt bij keuzes, vindt diegene jouw mening belangrijk.

Persoonlijke ruimte

Het behouden van persoonlijke ruimte is binnen een relatie is belangrijk, maar ook tijdens het daten. Dit duidt op gezonde vrijheid en respect voor elkaars individualiteit. Als diegene jou kan loslaten en vertrouwen, dan is dat een belangrijke green flag.

Details herinneren

Een date die zich herinnert wat je hebt gedeeld toont oprechte interesse in jou als individu en niet alleen oppervlakkige aantrekkingskracht. Dat laatste kan ook leuk zijn, maar niet als je op zoek bent naar een vaste relatie.

Vragen stellen

Nieuwsgierigheid, geuit door vragen te stellen en te luisteren, duidt op oprechte interesse. Praat diegene alleen maar over zichzelf? Dan kan je hem of haar beter laten gaan. Hoe vaak en wat voor vragen iemand stelt vertelt je alles wat je moet weten over de mate van interesse in jou als persoon.

Open over gevoelens

Dit is een green flag, maar wel met een side note. Het is niet voor iedere persoon makkelijk om open over gevoelens te praten. Toch is het wel fijn als de ander dit na verloop van tijd kan: zich kwetsbaar opstellen en niet bang zijn om over dingen te praten. Het bevordert een goede communicatie, wat cruciaal is voor een sterke band.

Hecht met familie

Een date die close is met vrienden en familie wijst op het vermogen om langdurige relaties aan te gaan en te onderhouden. Dit geeft vertrouwen en stabiliteit. Vooral hoe diegene zich verhoudt tegenover zijn/haar moeder vertelt je een hoop.

Meer lezen: Daten? Deze red flags wil je zeker vermijden

Let op deze green flags om meer inzicht te krijgen in jullie compatibiliteit en potentie, maar waardeer ook de unieke eigenschappen van ieder persoon - niemand is ten slotte perfect.