Alles wat je wilt weten over vitamine D

Body & Health door Lien

Een tekort aan vitamine D ontstaat wanneer je lichaam niet voldoende van deze vitamine uit voeding haalt. Dit kan diverse nadelige effecten met zich meebrengen.

Wat is vitamine D?

We hebben het in dit geval over vitamine D3, ook bekend als cholecalciferol. Deze behoort samen met vitamine D2 (ergocalciferol) tot de vitamine D-familie. Zoals je weet kan je lichaam vitamine D onder invloed van zonlicht aanmaken, maar je vind de stofjes ook in voedingsbronnen. Vitamine D3 wordt met name aangetroffen in vette vis en heeft een iets krachtigere werking dan D2. Hierdoor wordt vitamine D3 vaak toegevoegd aan supplementen. Het is een essentieel stofje die je nodig hebt voor het opnemen van calcium uit voeding, wat bijdraagt aan sterke botten en een gezonde spierwerking. Specifieke bevolkingsgroepen zoals jonge kinderen, ouderen, mensen met een donkere huidskleur, personen met beperkte blootstelling aan zonlicht en zwangere vrouwen worden aangeraden extra vitamine D in te nemen.

Hoe ontstaat een tekort aan vitamine D?

Een tekort aan vitamine D kan ontstaan wanneer je onvoldoende blootstelling aan zonlicht hebt of te weinig vitamine D-rijke voeding consumeert. Dit kan leiden tot verscheidene negatieve effecten. Een tekort kan lastig te herkennen zijn omdat de symptomen maanden tot jaren kunnen uitblijven, of zelfs helemaal afwezig kunnen zijn. Vermoeidheid en somberheid zijn symptomen die je mogelijk kunt ervaren bij een tekort.

Meer lezen: Verbrand? Zo genees je je huid snel

Hoe kom je aan genoeg vitamine D?

Probeer op zonnige dagen genoeg zonnestraaltjes mee te pakken. Ook als het wat bewolkter is maakt je lichaam de stof aan. Dagelijks buiten wandelen is dan ook een effectieve manier om een tekort te voorkomen. Verder kun je de vitamine ook uit voeding halen. Vette vis, zoals makreel, haring en zalm vullen jouw voorraad weer helemaal aan. Verder zou je ook nog supplementen kunnen nemen of een daglichtlamp gebruiken. Veel mensen gebruiken ‘m tijdens de donkere maanden. Toch kan het ook tijdens bewolkte dagen fijn zijn om even een halfuurtje die lamp aan te zetten.