De voordelen van het gebruik van een VPN voor online fitnesslessen en -workouts

Tips door Djamila

Online fitnesslessen en -workouts zijn steeds populairder geworden, vooral tijdens de pandemie toen veel sportscholen gesloten waren. Maar hoe veilig is het eigenlijk om deze diensten te gebruiken op je slimme apparaten? Hoe kunnen VPN's hierbij helpen? In dit artikel zullen we de voordelen van het gebruik van een VPN bespreken voor online fitnesslessen en -workouts.

Hoe werkt een VPN als bescherming tegen hackers?

Slimme apparaten hebben één groot nadeel: hoe meer apparaten verbonden zijn met het internet, hoe kwetsbaarder je netwerk wordt voor hackers. Een VPN (Virtueel Privaat Netwerk) kan helpen om je internetverbinding extra te beveiligen, waardoor het voor hackers moeilijker wordt om in te breken. Met een VPN kun je ook je IP adres veranderen en alle apparaten die verbonden zijn met dezelfde wifi omleiden via de VPN vanaf een bepaalde bron, zoals een telefoon of tablet met VPN. Dit is een goedkope en effectieve oplossing om je online privacy te beschermen.

Waarom moet je slimme apparaten updaten?

Voor een overheidscampagne onder de naam ‘doe je updates’, werd in 2022 een ethische hacker gevraagd de slimme printers van mensen in een bepaalde straat te hacken met de boodschap hun printer regelmatig te updaten. Want naast het gebruik van VPN's is het ook belangrijk om je slimme apparaten regelmatig te updaten. Dit zorgt ervoor dat de nieuwste beveiligingsupdates op je apparaten worden geïnstalleerd en maakt ze minder vatbaar voor hacks. Hackers kunnen namelijk makkelijk een weg vinden in verouderde software of apparaten met zwakke beveiliging. Zorg er dus voor dat je regelmatig de updates van je slimme apparaten installeert.

Waarom is deze bescherming zo belangrijk? 

Omdat het aantal slimme apparaten in huis steeds toeneemt. Van slimme printers tot stofzuigers, televisies, speakers en zelfs koelkasten, bijna elk apparaat is tegenwoordig in staat om met het internet te communiceren. Hoewel er al koelkasten bestonden die ons vertelden hoe koud het in de koelkast is en of de inhoud nog vers is, is er nu ook een koelkast op de markt gezet die vertelt hoe je moet koken. Dat zie je aan de hand van een beeldscherm dat op de deur van de koelkast zit. Hier lees je in stappen recepten van de koelkast af. Zo hoef je geen kookboek meer open te slaan. Ideaal als je na een workout een gezonde maaltijd wil maken! Toch zit er ook een nadeel aan. Het vergroot namelijk het risico dat hackers jouw netwerk binnenkomen en toegang krijgen tot jouw persoonlijke gegevens en privacy. Het is dus van groot belang om de nodige maatregelen te nemen om je online veiligheid te waarborgen.

Kortom, het gebruik van een VPN en het regelmatig updaten van je slimme apparaten zijn belangrijke maatregelen om je online veiligheid te waarborgen tijdens het volgen van online fitnesslessen en -workouts. Vergeet ook niet om goede antivirus software te installeren en je wachtwoorden regelmatig te veranderen. Zo kun je zonder zorgen genieten van je online sportactiviteiten.