9 verschillende vormen van intimiteit

Love & Sex door Lien

Bij het woord ‘intimiteit’ denken we al snel aan een spannend avontuurtje in de slaapkamer. Toch blijkt dit niet de enige wijze te zijn om intiem te connecten met je partner. We hebben hieronder 9 andere manieren voor je op een rijtje gezet. Ken jij ze al?

Wat is intimiteit?

Intiem zijn betekent het uitwisselen en tot uitdrukking brengen van gevoelens en behoeften. Het heeft te maken met je verbonden voelen en het begrip wordt voornamelijk in romantische contexten gebruikt. Vandaar dat men vaak spreekt over intimiteit in relaties. Toch kun je zoiets net zo goed met andere mensen ervaren, bijvoorbeeld in hechte vriendschappen. Het wordt geassocieerd met genegenheid, vertrouwen en kwetsbaar zijn. Ervaar jij intieme banden met anderen om je heen? Dan is de kans groot dat je minder stress ervaart en een sterker immuunsysteem hebt. Naast dat intimiteit dus fijn voelt, is het ook nog eens heel gezond.

Vormen van intimiteit

Er bestaan een hoop vormen van intimiteit, veel meer dan je eigenlijk zou denken. De meest bekende is natuurlijk seksuele intimiteit. Hieronder lees je meer over de andere 9 soorten, en sommige daarvan zijn best verrassend.

1. Fysieke intimiteit

Hierbij gaat het om alles wat met het fysieke te maken heeft, zoals sex en aanrakingen.

2. Emotionele intimiteit

Dit heeft betrekking op communiceren over gevoelens en ideeën en het ontvangen van begrip en steun.

3. Intellectuele intimiteit

Deze vorm heeft te maken met het uitwisselen van opinies en zienswijzen. Dit hoeft niet altijd tot een discussie te leiden, het kan ook zo zijn dat je simpelweg van de intelligentie van je partner geniet.

4. Creatieve intimiteit

Hierbij gaat het om het laten zien van je authentieke zelf, dus expressief zijn. Je deelt je talenten en durft je unieke zelf tot uiting te brengen.

5. Esthetische intimiteit

Deze vorm heeft te maken met het voelen van verbinding door samen geraakt te worden door kunst, muziek, een gedicht, landschap of iets anders wat mooi is.

6. Experimentele intimiteit

De naam doet iets anders vermoeden, maar deze vorm heeft betrekking op het samen beleven van ervaringen. Samen sporten, samen reizen – wat dan ook.

7. Spirituele intimiteit

Hierbij gaat het om het uitwisselen van ideeën over normen, waarden, persoonlijke groei en geloof: alles wat te maken heeft met zingeving.

8. Psychologische intimiteit

Deze vorm heeft te maken met het delen van je gedachten en geheimen. Maar ook het vertellen van angsten, onzekerheden en innerlijke conflicten.

Ook interessant: waarom je soms ineens compleet op iemand afknapt

9. Sociale intimiteit

Hierbij gaat het om de ervaring van iets samen doen, zoals samen koken of boodschappen doen. Het verschil met experimentele intimiteit zit ‘m in dat daar de nadruk op de ervaring zelf ligt, het ‘beleven’