Hoe lang is make-up houdbaar?

Body & Health door Lien

Met sommige make-upproducten lijk je eindeloos te kunnen doen, terwijl andere binnen no time leeg zijn of uitdrogen. De prangende vraag: hoe lang is zoiets nu eigenlijk houdbaar? Hieronder zetten we de houdbaarheid van een aantal producten voor je op een rij.

Hoe lang is foundation en concealer houdbaar?

Hoe lang je een foundation kunt blijven gebruiken, hangt sterk af van de ingrediënten. Gebruik jij er eentje op waterbasis? Dan kan je hier maximaal een jaar mee doen. Een foundation op oliebasis is zelfs nog langer houdbaar, soms tot wel twee jaar. Dit omdat olie een natuurlijk conserveermiddel is. Verder zijn er nog een aantal dingen waar je aan kunt herkennen dat het tijd is om je foundation te vervangen. Als de fles of het potje aangekoekte randen heeft, de kleur is veranderd of de geur anders ruikt – gebruik het dan niet meer. Je kunt dit soort dingen voorkomen door regelmatig het flesje te schudden: zo blijven de bestanddelen beter gemengd. Wat ook helpt is om je foundation eerst aan te brengen op de achterkant van je hand, zodat er zo min mogelijk bacteriën in het flesje terechtkomen. Een concealer heeft ongeveer dezelfde houdbaarheidsdatum: zes maanden voor eentje op waterbasis en twee jaar voor een concealer op oliebasis. Gebruik jij een concealer in poedervorm? Zo eentje kun je zelfs nog langer bewaren, namelijk tot wel drie jaar. Voor concealers geldt ook hetzelfde qua substantie, geur en kleur: als dit is veranderd, is het tijd om een nieuwe aan te schaffen.

Hoe lang zijn poeders houdbaar?

Iedere keer dat je met een kwast over je huid en vervolgens weer over de poeder heengaat, blijven er bacteriën op dit make-upproduct achter. Ondanks dat zo’n poeder tot wel anderhalf jaar houdbaar is, kan het verstandig zijn om regelmatig je make-upkwast schoon te maken. De houdbaarheid van blushes en bronzers verschillen sterk, maar je kunt er vanuit gaan dat de meeste hiervan in ieder geval een jaar houdbaar zijn. Ook voor oogschaduwpalletten geldt dat deze een jaar meekunnen. Verder kun je herkennen dat de poeder aan vervanging toe is als de oppervlakte er wat glaziger uit begint te zien en je meer moeite moet doen om de poeder op een kwast te krijgen. Zorg er na ieder gebruik voor dat je de poeder weer goed afsluit.

Ook interessant: oorzaken van puistjes en acne

Hoe lang is mascara houdbaar?

Dit product is het kortste houdbaar, namelijk slechts drie maanden. Als je jouw mascara enkel af en toe gebruikt, kan je ‘m zes maanden bewaren. Natte producten hebben over het algemeen een kortere houdbaarheidsdatum. Gebruik jij ook andere liquid make-up, zoals een vloeibare highlighter? Check dan ook hier de houdbaarheidsdatum van, want over het algemeen zijn dit soort producten er niet voor gemaakt om eindeloos lang te gebruiken. Dat komt doordat vloeibare make-up nu eenmaal sneller en meer bacteriën aantrekt. Je mascara gebruik je het beste door niet met de borstel in de tube te ‘pompen’, omdat je dan lucht in de tube duwt en de mascara uitdroogt. Een betere manier om ‘m te gebruiken is door de borstel tegen de rand te draaien. Een mascara die gek ruikt of uitgedroogd lijkt te zijn, is toe aan vervanging.