De beste tips voor spierherstel

Fit & Training door chrismuru

Doorgewinterde #fitgirls zijn ongetwijfeld bekend met delayed-onset muscle soreness (DOMS), ook wel verlate spierpijn genoemd. Die verlammende spierpijn komt vaak pas een of twee dagen later en kan je flink belemmeren – niet alleen in je training maar ook in je dagelijkse bezigheden. Gelukkig is er veel dat je kunt doen om klachten te verminderen. Hieronder de beste tips voor spierherstel!

Top 5 tips voor spierherstel

#1. Blijf in beweging

Bij hevige spierpijn is de verleiding om lekker op de bank te blijven liggen erg groot. Maar zelfs op rustdagen is het belangrijk om in beweging te blijven, al is het maar door even een wandelingetje te maken. Dit helpt om je bloedcirculatie optimaal te houden, wat weer belangrijk is om te zorgen dat je lichaam goed in staat is om afvalstoffen af te voeren. Lees ook: Dit moet je weten over actieve hersteldagen.

#2. Drink veel water

Ook vocht is belangrijk om de afvalstoffen die ontstaan tijdens een zware workout af te voeren. Door te zorgen dat je gehydrateerd blijft, ondersteun je je lichaam bij het herstel. Zowel op metabolisch als op moleculair niveau.

#3. Eet bananen

Dat gezond eten helpt bij spierherstel weet je wel. Maar wist je dat bananen extra goed zijn na een intense workout? Ze bevatten veel van de mineralen en vitaminen die noodzakelijk zijn voor je spieren om zichzelf te repareren. 

#4. Gebruik een foam roller

Spierpijn wordt voor een deel veroorzaakt wanneer je spieren en fascia ‘in de knoop’ raken, om het maar even heel simpel uit te leggen. Een stevige massage na je workout is ideaal, maar helaas niet voor iedereen een optie. Het gebruiken van een foam roller is echter een uitstekend alternatief! Zorg wel dat je deze veelvoorkomende foam rolling fouten voorkomt.

#5. Neem een koude duik…

Er is een goede reden dat veel atleten vaak een ijskoude duik nemen na hun workout; onderzoek heeft uitgewezen dat dit helpt om spierpijn te reduceren, met name na weerstandstraining. Geen zee of zwembad in de buurt? Een koude douche werkt ook!

#6. …of een warm bad met Epsom zout

Is een koud bad echt niet jouw ding? Neem ’s avonds dan een warm bad met Epson zout. Dit helpt om je spieren te ontspannen én om afvalstoffen af te voeren. Dit is slechts een van de 5 redenen waarom je Epsom zout in huis moet halen.

#7. Stretch!

Stretchen helpt niet alleen om je flexibiliteit te verbeteren maar werkt ook heel goed ter ondersteuning van spierherstel. Naast het stretchen van de spieren waar je last van hebt is het ook raadzaam om altijd wat oefeningen te doen die je heupen losmaken. Lees ook: Stretchen: doe je het wel goed?