De geschiedenis van Yoga in een notendop

Lifestyle & Tips door happy-with-yoga

Yoga, het wordt steeds populairder in Nederland!

Waar pak 'm beet 20 jaar geleden nog maar weinig mensen aan yoga deden, stappen tegenwoordig steeds meer mensen de mat op om aan lichaam en geest te werken. Een goede ontwikkeling als je het ons vraagt! Yoga past ontzettend goed in een tijd waarin mensen steeds meer de waarde inzien gezond en bewust leven. Maar wat is nu precies de oorsprong van Yoga? In deze blog vertellen we je er meer over!

De filosofie achter Yoga

In de oude Indiase taal Sanskriet heet Yoga ‘Yuga’. De wortel van dit woord is ‘Yugh’ wat zoveel betekent als verbinding of eenwording. Binnen de filosofie van yoga is het doel om verbinding tussen lichaam en geest in balans te brengen. Hiervoor wordt het achtvoudige pad van Patanjali vaak als basis genomen. Het achtvoudige pad bestaat uit leefregels die gericht zijn op de omgang met de binnen- en buitenwereld, het verkrijgen van gezonde gewoonten, vitaliteit, soepelheid en concentratie.

Binnen yoga zijn in de loop van de tijd talloze verschillende stromingen ontstaan, elk met eigen methodes om verschillende doelen te behalen. Sommigen hiervan baseren zich op het achtvoudige pad en anderen hebben Yoga in een totaal ander jasje gestoken. 

De geschiedenis van Yoga

De eerst bekende Yogi was de Indiase filosoof Patanjali die ongeveer 200 na Christus zijn richtlijnen voor het leven opschreef in de Yoga sutra’s, gebaseerd op wijsheden uit het hindoeïsme. Oorspronkelijk is Yoga namelijk geen sport, maar een levenswijze waarnaast lichamelijke oefeningen ook filosofische en spirituele normen belangrijk zijn. Yogi zijn betekent algemeen dat je aanhanger bent van een filosofie die gericht is op innerlijke rust en acceptatie van lichaam, geest en alles om je heen. Maar in de praktijk is dat wat je Yogi maakt een stuk algemener te definiëren.

De moderne variant van yoga hebben we te danken aan Swami Sivananda en Parahamsa Yogananda. De eerste richtte in India veel yogascholen op waarna Parahamsa Yogananda de filosofie wereldwijd bekend maakte door het boek Autobiography of a Yogi en de eerste yogaschool in Californië te openen. 

kleermakerszit-in-deuropening

De gedachte over het ontstaan van Yoga

De allereerste Yogi's richten zich voornamelijk op innerlijke rust en spirituele ontwikkeling van de geest in harmonie met de natuur. De kern van Yoga is dat alle wezens op aarde spiritueel verbonden zijn met het aardse, de planten, dieren en mensen om ons heen.

De eerste Yogi's wilden die connectie meer voelen met zichzelf en de aarde en begonnen daardoor met mediteren in de natuur. Vaak woonde zij afgelegd in Gupha’s (grotten) en hadden weinig tot geen bezittingen. 

De oorsprong van Yoga houdingen

Over de geschiedenis yoga houdingen gaan veel verschillende verhalen de ronde. Een concreet antwoord is daarom moeilijk te geven maar de verhalen luiden als volgt: 

Een verhaal luidt dat de yogi's die in de natuur leefden tijdens hun meditatiesessies gedrag van dieren observeerde. Ze merkten op dat veel dieren op bepaalde momenten bepaalde houdingen aannamen, bijvoorbeeld tijdens het eten of als ze net wakker waren. Het werd aangenomen dat de houdingen nut hadden voor bijvoorbeeld de spijsvertering of het opstarten van het lichaam. De Yogi's namen dit over in hun dagelijkse meditaties.

Een ander verhaal maakt duidelijk dat de houdingen veel later zijn geïntroduceerd en een combinatie zijn van gymnastiek, bodybuilden en worstelen. 

Ontstaan van Yoga in Nederland

Al in 1922 opende de eerste yogaschool in Nederland. In Amsterdam aan de Prinsengracht opende de Hatha Yoga Zelf-geneesinrichting die zich richtte op de geneeskrachtige werking van Yoga op ernstig zieke personen. De gedachte was dat door de energie van het lichaam in balans te brengen met de energie van de aarde, het lichaam zichzelf kon helen. Yoga in Nederland was in de beginjaren daarom ook vooral populair onder ernstig en ongeneeslijk zieke mensen.

Yoga vandaag de dag

Vandaag de dag komt Yoga voor in talloze stromingen en stijlen. Ook de manieren waarop yoga uitgeoefend wordt loopt sterk uiteen.

Bij Happy with Yoga bieden we bijvoorbeeld online Yogalessen en cursussen aan die het mogelijk maken om thuis Yoga te beoefenen. Een grote ontwikkeling sinds het ontstaan van Yoga!

Yoga zal zich in de toekomst zeker verder ontwikkelen qua stijlen en vormen en natuurlijk is dat alleen maar mooi, zo komen steeds meer mensen namelijk in aanraking met deze ontzettend mooie levensstijl. Heb jij ook al ervaring met Yoga?