Dit is wat Robin leerde van een jaar lang vegetarisch eten

Food & Recipes door robin-den-besten

Het voelt nog als de dag van gisteren dat ik van de een op de andere dag besloot om geen vlees meer te eten. Ik was nooit een echte vleeseter, maar genoot zeker wel van een goede hamburger of bitterbal op z'n tijd. Toch ben ik inmiddels alweer ruim een jaar vegetariër en is er nog geen moment geweest waarop ik wilde dat ik deze keuze niet had gemaakt. Denk jij erover om geen of minder vlees te eten en ben je benieuwd hoe je dit aan kunt pakken? Dan hoop ik je met mijn levenslessen van een jaar vegetarisch eten een beetje op weg te helpen! 

1. Trek je niets aan van je omgeving

Ik heb het geluk dat mijn vrienden en familie heel erg open minded zijn. Bij mijn ouders thuis werd er ook al niet elke dag vlees gegeten, dus het vergde niet veel aanpassingen wanneer ik een keer mee at en vegetarisch wilde eten. Toch merkte ik dat ik soms wat scheve blikken of verdedigende reacties kreeg. Mede-vegetariërs herkennen zich misschien wel in het feit dat mensen, tegen wie je vertelt dat je geen vlees eet, zichzelf altijd meteen gaan verdedigen als ze wel vlees eten. Zo zeggen ze bijvoorbeeld: "Ik hoef ook niet altijd vlees hoor" of "Ik eet altijd biologisch, maar ik zou het echt niet kunnen missen!" waarop ik vervolgens weer antwoord dat ze dat helemaal zelf mogen uitmaken. Het zal dus in het begin even wennen zijn in je omgeving, maar probeer je lekker niets aan te trekken van de reacties. Je doet dit tenslotte helemaal voor jezelf!

2. Fouten maken mag

Ik kan hier natuurlijk niet heel braaf vertellen dat ik het afgelopen jaar geen stukje vlees heb geproefd of aangeraakt. Ook ik eindig weleens na een avondje stappen in een shoarmazaak en bestel dan in een minder nuchtere stemming een Turkse pizza. Ben ik daar trots op? Niet echt. Maar schaam ik me er voor? Zeker niet! Ik heb met mezelf afgesproken dat ik me zo goed mogelijk probeer te houden aan mijn nieuwe 'lifestyle'. Maak ik een keer een misstap, dan is dit echt niet het einde van de wereld. Geef jezelf dus de ruimte om fouten te maken en gooi niet meteen de handdoek in de ring als het je een paar keer niet lukt om iets af te slaan.

3. In stapjes wordt alles makkelijker

Je hoeft niet 'cold turkey' (leuke woordspeling ;)) te stoppen, in stapjes afbouwen kan ook. Ik eet nu soms nog vis en ben dus eigenlijk geen 'echte' vegetariër maar een pescotariër. Echter ben ik wel van plan om ook dit langzaam af te bouwen. Ik eet nu misschien nog niet een keer per maand vis, dus het zou me prima moeten lukken om dit ook uit m'n leven te schrappen. Maar op dit moment ben ik heel blij met deze balans. Als je het moeilijk vindt om meteen te stoppen met vlees eten, kun je bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je nog maar 1x per week vlees eet. Ik ken ook een aantal mensen die alleen vlees eten als ze uit eten gaan. Dan moet je alleen natuurlijk niet 5 dagen per week uit eten gaan. ;)

vegetarisch eten

4. Maak gebruik van vervangers

Vaak wordt er gedacht dat vegetariërs helemaal niet van vlees houden, maar dat klopt niet helemaal. Veel van 'ons' houden echt wel van vlees, maar vinden de afweging dat het goed is voor de dieren en het milieu om geen vlees te eten zwaarder wegen. Er zijn tegenwoordig enorm veel goede vleesvervangers in de supermarkt te koop. Zo sprong ik een gat in de lucht toen er ineens overal vegetarische bitterballen waren (hallo guilty pleasure!) en eet ik ook regelmatig een vegetarisch broodje shoarma. Je hebt overigens niet persé vleesvervangers nodig als vegetariër, zo lang je maar goed let op de vitaminen die je binnenkrijgt kun je ook prima zonder. Doe wat jij fijn vindt!

5. Groenten zijn je vrienden

Sinds ik vegetariër ben, ben ik veel meer groenten gaan eten. Niet alleen bij m'n maaltijden, maar ook bij m'n lunch of als snack. Ik eet bij 4 of 5 van de maaltijden per week geen vleesvervangers omdat ik ze hierin simpelweg niet nodig vindt. Als ik een wokgerecht maak, doe ik hier heel veel verschillende groentes in. Hetzelfde geldt voor pastasauzen of curry's. Naast goede vleesvervangers zijn groentes natuurlijk ook heel hard nodig om je reserves aan te vullen. Je krijgt bijvoorbeeld wat minder vitamine B, ijzer en eiwitten binnen als je geen vlees eet, maar deze kun je prima aanvullen met bonen, spinazie, paprika en paddestoelen.

6. Maak zelf de keuzes

Vind je het lastig om uit eten te gaan met vrienden, familie of nieuwe mensen? Probeer er dan voor te zorgen dat jij het restaurant uitkiest waar jullie heen gaan. Zo weet je zeker dat er iets op de kaart staat wat je lekker vindt en vegetarisch is. Vaak hebben mensen die ik nieuw leer kennen pas na een paar keer door dat ik geen vlees eet, simpelweg omdat ik nooit 'moeilijk' hoef te doen over de keuzes op een menukaart of bij een diner. Ook als je bij iemand gaat eten of met vrienden gaat koken, kun jij voorstellen om het menu te bepalen of om iets lekkers mee te nemen. Vaak vindt je omgeving dit alleen maar leuk en leren ze weer iets nieuws kennen. Zo heb jij mooi de touwtjes in eigen handen en maak je ook nog eens indruk met je kook skills. ;)

Kortom, m'n eerste tijd vegetariër zijn kwam met ups en downs, maar ik sta nog steeds honderd procent achter deze keuze. Ik hoop dat je wat hebt aan mijn levenslessen over vegetarisch eten en ben heel benieuwd of jij zelf ook vegetariër bent of weinig vlees eet. Mocht je nog een goede tip voor mij of anderen hebben, laat 'm dan zeker hieronder achter. Zo kunnen we weer van elkaar leren! Veel succes!