Eerste Hulp bij een Bloated Buik
Alhoewel jouw croptops misschien al weer even in de kast liggen met deze herfsttemperaturen en je met een dikke coltrui lekker niet de hele tijd je buik in hoeft te houden blijft dit lichaamsdeel best een eh.. bewogen onderwerp.
Keiharde abs, een sixpack, fijne lijntjes, een deuk, een piercing in je navel of tigerstripes na het dragen van je kindje: onze buik rules! Althans, dat zou wel zo moeten zijn. Een buik en alle onderliggende organen zijn vaak een goede raadgever als het aankomt op onze gezondheid en ons stresslevel. Denk maar aan dat zeurende onderbuikgevoel bij een situatie die je niet lekker zit, of een misselijk gevoel van de zenuwen voor die ene belangrijke afspraak. Ook voeding kan een hoop ellende bezorgen, zeker als je een gevoelige maag hebt.
EHBB: Eerste Hulp bij een Bloated Buik
Dagen waarop je voeding compleet anders is en je misschien meer of andere dingen eet dan normaal kunnen ervoor zorgen dat je de dag erna rondloopt met een opgeblazen gevoel of een zichtbaar opgeblazen buik hebt (of wat dacht je van hormonen!).
Is niet erg, wel vervelend, maar dat gevoel verdwijnt ook weer.
Bloated
Een ander verhaal wordt het als je regelmatig rondloopt met een opgeblazen gevoel nadat je wat hebt gegeten en vaak buikpijn hebt inclusief een zichtbaar opgezette buik. Dat is niet alleen héel vervelend en pijnlijk maar het verstoort ook je dagelijkse leven.
Nu zijn er een heleboel redenen voor een bloated gevoel (soms heeft dit niets met voeding te maken overigens) maar de meeste oorzaken liggen vaak in de voeding die je eet.
Hieronder vind je daarom een lijst met voeding die te maken kan hebben met jouw opgeblazen buik. Let op! Het is niet zo dat jij door alle onderstaande voeding last krijgt van je buik. Het is slechts een lijst van voeding die voor een bloated gevoel kán zorgen.
Ga de lijst eens na en kijk waar je eventueel aanpassingen kunt maken die toepasbaar zijn in jouw dieet en lifestyle. Zo kun je bijvoorbeeld tijdelijk alle zuivel uit je dieet halen, of bonen-/koolachtige groenten en daarna checken of je daadwerkelijk minder last hebt van je buik.
Bloating list
Zuivel
Er zijn een hoop mensen die zuivelproducten prima kunnen verdragen. Als jij echter heel gevoelig bent voor zuivel/lactose, dan heb je bij het minste geringste hapje kwark al last van je buik/darmen. Verwijder alle zuivel uit je voeding voor een aantal weken en kijk of je buik hier rustiger van wordt.
Gluten
Net als met zuivel zijn er een hoop mensen die gluten goed kunnen verdragen. Als jij echter gluten-intolerant bent zal alle voeding met gluten (denk o.a. aan pasta, brood, ontbijtgranen, koek, chips, etc) jou een pijnlijk opgeblazen gevoel geven (de ziekte coeliakie wordt hier niet genoemd omdat dat niet te vergelijken is met een gluten-intolerantie). Als jij denkt dat je last van je buik krijgt door gluten, verwijder dan zoveel mogelijk gluten uit je voeding voor een aantal weken en kijk of je buik hier rustiger van wordt.
Soja
Voeding dat soja bevat fermenteert in je maag, wat voor gas en bloating kan zorgen. Als jij na het drinken van een soja latté extra last krijgt van je maag, haal dan een tijdje alle soja uit je voeding en kijk hoe je je voelt na een aantal weken.
High FODMAP food*
FODMAPs zijn kleine moleculen (koolhydraten) die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en in de dikke darm terechtkomen. In de dikke darm bevinden zich veel bacteriën. Deze bacteriën fermenteren (= opeten) vervolgens snel en in zeer grote hoeveelheden de FODMAPs. Hierbij komt gas vrij waardoor symptomen zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid ontstaan. Not nice.
Symptomen zoals diarree of een verstoorde stoelgang ontstaan doordat er meer vocht wordt aangetrokken in de dunne en dikke darm. Door producten met veel FODMAPs in je voeding te beperken komen er minder van deze moleculen in de dikke darm. Wederom: niet iedereen is even gevoelig. In de praktijk geven kleine hoeveelheden FODMAPs geen klachten.
Een lijst met high FODMAP food en low FODMAP food vind je hier (tevens een goede website* voor mensen met PDS-klachten (Prikkelbaar Darm Syndroom)).
Te veel vezels:
Klinkt misschien een beetje tegenstrijdig omdat te weinig vezels ook kan zorgen voor een opgeblazen gevoel, maar een te veel aan vezels doet dat ook. Fruit dat veel vezels bevat (appels, peren o.a.) bevat pectine (een type vezel dat langzaam wordt verteerd en jou voor een langere tijd een verzadigd gevoel geeft) maar dit soort vezels kan er ook voor zorgen dat je buik opzwelt. Als je veel vezels eet (minimaal 25 g per dag), zorg er dan voor dat je daarnaast voldoende water drinkt. Dit helpt bij het verteren van die vezels.
Suiker
Naast het feit dat het sowieso wijs is om zoveel mogelijk geraffineerde suikers te laten staan, zorgt suiker er ook voor dat de bacteriën in je darmen worden ‘gevoerd’. Resultaat? Geïrriteerde darmen en buik. Skip the sugar sweetie.
Vette voeding:
Gefrituurde en/of vette voeding vertragen jouw spijsvertering. En hoe langzamer deze werkt, hoe meer tijd er voor die voeding is om te fermenteren. Lees: gas, bloating, au.
Nu je deze lijst hebt gelezen denk je waarschijnlijk ‘eeeehm ok en wat kan ik dan wel eten?’. Don’t worry. In principe kun je alles eten, echter als je vaak last hebt van je darmen/maag/buik, dan kan het verstandig zijn om steeds een groep van bovengenoemde voeding voor een tijdje te skippen.
Als je bijvoorbeeld na een aantal zuivelloze weken veel minder last hebt van een opgeblazen gevoel, kan het goed zijn dat je daar dus erg gevoelig voor bent en dat je je veel lekkerder voelt als je voortaan zo min mogelijk zuivel eet.
Let wel, ik ben geen arts. Dit zijn slechts tips die een bloated gevoel kunnen voorkomen. Overleg altijd met jouw eigen huisarts als je denkt dat er iets mis is met jouw spijsvertering, darmen of buik.