Eiwitrijke toevoegingen bij het avondeten

Fit & Training door fannetiek

Het kan best lastig zijn je dagelijkse hoeveelheid benodigde eiwitten binnen te krijgen. Zeker als je vegetarisch eet of geheel veganistisch.

Vetten en koolhydraten binnen krijgen is veel makkelijker (en vaak veel lekkerder ;-) en die doelen halen we dan ook met gemak.

Om ook jouw daily eiwit doel te halen geef ik je in dit artikel graag wat tips over hoe je op een makkelijke manier eiwitrijke toevoegingen aan het avondeten voegt.

What’s for diner

Wie herkent zich in het volgende?

De wekker gaat, je staat snel op. Neemt als ontbijt een boterham met pindakaas, pikt snel een banaantje mee voor tussendoor, je lunch bestaat uit twee wraps met avocado en tomaat en voor je de gym induikt duw je snel nog even een eiwitreepje in je giecheltje. Dan door naar huis waar je hongerig aanschuift aan tafel.

De eiwitreep daar gelaten krijg je gedurende de dag met dit menu bijna geen eiwitten binnen. Helemaal niet erg voor een keer, maar ook van eiwitten zou je dagelijks voldoende moeten binnen krijgen. Goed voor je lijf, je spieren (herstel) en vult de maag beter en langer dan koolhydraten (doei snaaien).

Eiwitrijke toevoegingen voor je avondeten

Als jij je herkent in het bovenstaande voorbeeld ben je absoluut niet de enige. Het is nu eenmaal makkelijker om koolhydraten en vetten binnen te krijgen. En als je niet bewust let op een gevarieerd eetpatroon, kan het zomaar zijn dat de o zo belangrijke eiwitten als eerste vergeten worden.

Om je dagelijkse eiwitdoel te halen is het daarom goed om tijdens het avondeten te zorgen voor eiwitrijke toevoegingen. En dat hoeft helemaal niet lastig te zijn!

Uiteraard kun je een stukje (mager) vlees op z’n tijd nemen: zo bevat rundvlees zo’n 35 g eiwit per 100 gram en kipfilet zo’n 31 g eiwit per 100 gram.

Als je geen dierlijke eiwitten eet, kun je ook uit plantaardige voeding eiwitten halen.

Zo bevatten sojabonen zo’n 22 g eiwit per 100 gram, pindakaas en andere gemengde noten bevatten zo’n 23 g eiwit per 100 gram (naast een hele hoop calorieën uit vet dus let hiermee op), tofu en tempeh bevat zo’n 12 gram eiwit per 100 gram, en havermout bevat zo’n 13 gram eiwit per 100 gram.

Nog meer tips

Zo zie je, er is voldoende voeding (zowel dierlijk als plantaardig) te vinden die jou voorziet van eiwit.

Wil je het jezelf nou nog een stukje makkelijker maken, probeer dan eens bij iedere maaltijd die je neemt als eerste een eiwitrijke toevoeging te kiezen. Denk aan wat huttekase op je cracker, een lepel pindakaas door je havermout, een volkoren wrap met (vega) kipfilet als snack, een bakje kwark als tussendoortje of een eiwitreep of -shake na je workout.

Allemaal mega lekker, simpel en allemaal eiwitten. Zo krijg je bijna ongemerkt gedurende de hele dag eiwitten binnen en kom je aan het einde van de dag geen enkel voedingsmiddel te kort.

Eetsmakelijk!