Skip the meat! (maar krijg toch voldoende proteïne binnen!)

Fit & Training door fannetiek

Of je nu fulltime vegan bent, vegetarisch eet, flexitariër bent of simpelweg bewust(er) milieuvriendelijk leeft; alle beetjes minder vlees helpen mee aan een beter milieu.

Facts

Het is 2019 en geen of minder vlees eten is al láng geen hype meer. Het is een lifestyle. Een bewuste lifestyle. Want wist je dat - als je een jaar lang één dag per week geen vlees eet - je bijna 6 kilo aan vlees, zo’n 565 kilometer rijden met de gemiddelde auto en tegen de 1000 liter aan water* bespaart? Dat zijn cijfers die er toe doen.

Eiwitten

En alhoewel wij mega voorstander zijn van die bewuste, milieuvriendelijke keuzes zitten we tegelijkertijd ook met een ‘probleem’. Want in vlees zit een boel eiwitten. En met al die uren in de sportschool hebben we juist díe eiwitten nodig voor de opbouw en het behoudt van onze zuurverdiende spiermassa. Toch? Maar als je geen vlees eet, hoe kom je dan aan voldoende proteïne?

Maak je geen zorgen! In dit artikel geven we een aantal slimme tips om ervoor te zorgen dat jij voldoende eiwitten binnenkrijgt en niet voor niets staat te zweten in de gym.

Hoe zat het ook weer?

Waarom zijn eiwitten ook al weer zo belangrijk in een gezonde en verantwoorde levensstijl? Even een snelle opfriscursus.

Eiwitten zijn onmisbare bouwstoffen voor je spieren, organen, zenuwstelsel en bloed. Sport je veel? Dan kan het zijn dat je extra eiwitten nodig hebt. Als je 2 of 3 dagen per week in de sportschool staat en een redelijk actief leven leidt, heb je al gauw zo’n 1,4-1,6 x je lichaamsgewicht aan grammen eiwit nodig. Let wel, dierlijke eiwitten.

Eet je plantaardig? Dan moet je ongeveer 30% meer eiwitten binnen krijgen dan iemand die wel dierlijke producten eet. Dit heeft te maken met het aantal essentiële aminozuren en daarnaast met de opneembaarheid van het eiwit.

Tijdens een flinke workout ontstaat namelijk ‘schade’ aan je spieren. Door het eten van voldoende eiwitten herstellen jouw spieren zich sneller en worden ze dus sterker.

Dat willen we! Maarre, we willen ook een beter milieu. En dus eten we minder vlees eten of leven we geheel vegan of vegetarisch. Dat maakt het binnenkrijgen van voldoende eiwitten inderdaad lastiger. Lastiger, maar absoluut niet onmogelijk. We got you covered.

Vleesvervangers

Je hebt het vast al gezien: in de supermarkt (en zelfs in veel restaurants!) vind je steeds meer vleesvervangende producten. Denk aan groentenburgers, tofuhapjes, en er is zelfs vegan biefstuk (!) te koop. En in die vleesvervangers zitten ook eiwitten (thank god). Minder dan in een stukje vlees, toegegeven, maar alle beetjes helpen.

Denk daarnaast eens aan een groenteomelet als ontbijt, een handje noten als snack, of een bakje magere kwark met wat fruit als tussendoortje. Allemaal good food mét eiwitten, maar zonder vlees.

Ben je vegan en eet je geheel plantaardig? Geen nood! Ook dan is er voldoende keuze uit producten die zero dierlijke ingrediënten bevatten maar jou toch voorzien van de benodigde eiwitten.

FITSHE: Shakes & bars

En toch, we know, kan het lastig blijven om jouw dagelijkse hoeveelheid aan benodigde eiwitten binnen te krijgen. Dat is al zo als je vlees eet, laat staan wanneer je vegetarisch of vegan leeft.

FITSHE maakt het met haar 100% natuurlijke biologische eiwitshakes (en bars!) echter een eitje om jouw proteine goals te halen, en heeft alle producten in huis die jouw lichaam ondersteunen waar nodig. O enne, alle producen zijn ook nog eens zonder zoetstof en dus met een eerlijke en pure smaak.

Of je nu de hele dag onderweg bent of een snelle snack voor na het sporten zoekt (die ook nog eens lekker en verantwoord is) raden wij aan om eens rond te neuzen in hun assortiment.

Geen idee waar te beginnen? Geen nood! FITSHE heeft ook super handige ‘starterskits’ met zowel een variatie aan vegan shakes als een starterskit met (vegan) bars. Zo kun je alle smaken proeven voor je een lading inslaat. Wat je sowieso gaat doen na de eerste hap. Trust us.

Save the planet

Dan nog even dit. Want yes, we love our bodies. En yes, we willen sterke spieren. Maar ook yes: we willen duurzaamheid.

Wat je ook kiest en waar je (vegan) hart ook ligt, alle (!) beetjes bewustwording helpen mee aan een betere planeet. Of je nu bewust minder vlees eet, bewust minder lang doucht, bewust afval scheidt of bewust vaker de fiets pakt: we are rooting for you!

En de planeet is rooting voor ons.

* Bron: Verantwoording campagne Nationale Week Zonder Vlees 2019 / Roline Broekema Blonk Consultants