De Fit Journey van Petra

door fitgirlcode

Iedere week zetten we een Fit Girl in de spotlights die een bijzondere Fit Journey heeft afgelegd. Ze deelt haar ups- en downs, tips en tricks, ergernissen, slechte en goede gewoontes en hoopt jou hiermee te inspireren om ook de fitste versie van jezelf te worden. Als zij het kan, dan kan jij het ook!

Toen de weegschaal 108 kilo aantikte, besloot Petra Verbakel (35) dat het tijd was het roer compleet om te gooien voor zichzelf en haar kinderen. Een gezonde en sportieve levensstijl zorgde ervoor dat zij in totaal 34kg verloor! Lees hieronder haar verhaal.

Wat was voor jou de aanleiding om het roer om te gooien? Op 11 juni 2010 hebben na 21 weken zwangerschap een zoontje verloren. De vijf jaar kwam in zicht en ik wilde iets doen.  We hebben het geluk gehad om na het verlies van Ben nog twee kinderen te krijgen. Om een toekomst met hen te hebben moest ik wat aan mijn gezondheid doen. Om met hen te kunnen spelen en ravotten, ze achterna te zitten en te vangen en er niet een halve minuut over te doen om op te staan wanneer ik met ze op de grond speelde, moest mijn gezondheid verbeteren.

Wie of wat heeft jou gemotiveerd? Mijn kinderen waren mijn motivatie. Mijn vriend was mijn emotionele steun, een schouder als ik het moeilijk had! En eerlijk gezegd kostte het ook wat tijd. Ik was wat minder thuis. Mijn vriend wist dat dat voor een goed doel was. Fysieke motivatie kwam van mijn Personal Trainer. Die zorgde er wel voor dat ik in beweging kwam en de juiste dingen deed, in de juiste volgorde. En we trainen nog steeds één keer in de week. Iets minder spierpijn, maar steeds hogere doelen.

Als je altijd doet wat je deed, krijg je altijd wat je al kreeg.”

Waar schaamde je je vroeger voor? Ik schaamde me ervoor dat ik niet vol energie met mijn kinderen kon spelen. Dat is echt niet leuk. Maar ik schaamde me er eigenlijk nog meer voor dat ik er niets aan deed. Een paar uitspraken spookten door mijn hoofd. “Als je altijd doet wat je deed, krijg je altijd wat je al kreeg.” Als je op de bank blijft zitten, moet je niet verwachten dat je afvalt. En op een gegeven moment was ik het gewoon zat en moest ik toch wat. Ik heb het er zelf aangekregen, dus ik moet het er ook zelf af zien te krijgen.

Wat durf je nu wat je voorheen niet deed? Ik weet niet of het met durven te maken heeft, maar ik merk dat ik wat extraverter ben geworden. Ik vind het iets minder moeilijk om met mensen te praten die ik niet zo goed ken. Ik ben en blijf redelijk introvert, dat is ook mijn persoonlijkheid, maar ik denk dat de ‘barricade’ van ‘er anders uitzien’ weg is.

Wat was jouw slechtste gewoonte? Naast het feit dat ik zo goed als geen beweging kreeg, was het bij mij de voeding die het slechtste was. Ik was een gevalletje van en, en, en, en, en... Een heleboel tussendoor én een tweede bord avondeten én in de avond ‘gezellig’ snaaien.

Heb je deze vervangen voor een goede gewoonte of heb je het in balans kunnen brengen? Samen met een diëtiste ben ik gaan kijken wat er nodig was om mijn eetpatroon gezond te krijgen. Het 'en, en, en' moest er uit. Daarnaast hebben we er voor gezorgd dat er in mijn voeding een goede balans kwam tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. In principe heeft iedere maaltijd die ik nuttig, een gezonde verhouding tussen die drie en groenten. Daarnaast ben ik gaan sporten. Veel gaan sporten.

Wat kan je absoluut niet uit je leven schrappen? Heel stiekem drink ik nog steeds te veel light frisdrank… Niet veel calorieën, maar natuurlijk vol troep.

Wat is het grootste diepte- en hoogtepunt in jouw journey? Op het begin werd ik ziek van al het sporten. Zoveel afvalstoffen moesten uit mijn lichaam. Gek genoeg gaf dat juist aan dat ik goed bezig was en ik dit echt moest doen. Mijn echte dieptepunt was een ontzettend vervelende blessure. Ik kreeg een shin splint. Een vaak voorkomende hardloopblessure, zeker voor mensen met overgewicht. Gelukkig kon ik blijven doorsporten, maar met flinke begeleiding van een fysiotherapeut. Uiteindelijk heb ik zooltjes aan moeten schaffen. Ik heb voor mijzelf iedere keer kleine overwinningen bezorgd door ‘kleine’ doelstellingen te stellen. Mijn eerste echte sit-up was een feestje, onder de 100 kilo was een feestje, vijf kilometer in de Color Run was een feestje, onder de 90 kilo was een feestje, enz. Maar het echte hoogtepunt was de ‘BreakOut Run’ een obstacle run van 16 kilometer. Samen (letterlijk, we waren geketend) met Duane, mijn trainer, ben ik die uitdaging aangegaan. Uitgelopen!

fit journey

Wat heeft voor jou het verschil gemaakt, sporten/voeding of bijvoorbeeld de combinatie? Het verschil voor mij was dat ik hulp heb gevraagd en het van de daken heb geschreeuwd dat ik dit ging doen. “Aangenaam! Mijn naam is Petra Verbakel en ik weeg 108 kilo. 11 juni 2015 wil ik 74 wegen.” Zo stelde ik me voor aan vijf sportscholen. Van Buel Sports ging met mij de uitdaging aan. De combinatie sportschool, personal trainer, diëtiste, fysiotherapie, steun thuis, kinderen die opgroeien, zelf lekker in je vel zitten, maar het uiteindelijk toch zelf moeten doen is wat het verschil maakt. Het is niet één ding, het moet allemaal meewerken. Ik heb het daarnaast van de daken geschreeuwd. Ik ben een Facebook pagina  en een blog begonnen zodat ik die belofte ‘aan de wereld’ deed en het dus wel vol moest houden.

Wat is jouw doel op de korte en lange termijn? Op de korte termijn is het gezond en fit blijven. Dat is al moeilijk genoeg. Op de lange termijn wil ik een lang en gelukkig leven met mijn gezin. Daar moet ik gezond voor zijn en blijven.

Volhouden is vaak het aller moeilijkste. Hoe zorg je ervoor dat je fit blijft? Hoe ik het ook wend of keer, ik moet blijven sporten en op mijn voeding blijven letten. Het is niet anders, maar ik heb daar vrede mee. Ik weet waar ik het voor doe! Daarnaast blijf ik doelstellingen zetten. Heel eerlijk. Toen ik mijn doelstelling had gehaald was er een soort van zwart gat. Ik heb toch wel doelstellingen nodig. Bijvoorbeeld een ander soort buikspieroefening kunnen of naar een loop van 10K toewerken. Zo daagt mijn zusje mij nu ook uit om een pistol squat te kunnen. Wie er het eerst 10 links en 10 rechts kan. Zij loopt voor. Ik kan er nog niet een… Mooie uitdaging toch?

Hoe ziet jouw sport-regime eruit? En heb je een vast schema? Ik train nog steeds één keer in de week met mijn personal trainer, Duane van Helvoirt. Ik doe één groepsles per week in de sportschool. Daarnaast ga ik nog een keer hardlopen en fitnessen. Wanneer ik me inschrijf voor een loop, loop ik wat vaker hard en soms heb ik meer zin in een goede cardio work-out op de sportschool. Mijn training met Duane is leuk en afwisselend en zorgt ervoor dat ik steeds meer kan. De groepsles is lekker met muziek op 10 en de hersenen op 0. Hardlopen is heerlijk buiten. En met cardio kan ik lekker tot mijn max gaan.

Wat vind jij de grootste bullshit hype op fitness gebied? De grootste bullshit zijn natuurlijk de producten op de homeshopping networks. Maar ik hoor ook wel eens van die 10 kg in 10 weken bij sportscholen. Als dat zonder begeleiding is op het gebied van sport, maar zeker ook op het gebied van voeding en levensstijl, gaat dat niet werken.

fit journey

Hoe zorg jij voor balans in je voeding? Ik ben op supermarktsafari gegaan, zodat ik weet wat de gezondere varianten zijn van verschillende voedingsmiddelen. Met mijn kennis van calorieën en voedingsstoffen weet ik wat ik wel en niet moet kopen (en eten). En komt er een tijd (zo ergens in november/december) dat er uitdagingen komen, dan maak ik keuzes. De rest van de dag stem ik dan op die keuze af.

Hoe staat jij tegenover het tellen van calorieën en macro’s? Ik tel geen calorieën, maar ik weet wel waar ze vandaan komen. Ik let op de verhouding eiwitten, vetten en koolhydraten. Welke ‘grondstoffen’ voeding bevat vind ik eigenlijk belangrijker. Ik weet ongeveer wat ik ‘mag’. En heb ik een dip, dan tel ik wel. Ter ondersteuning.

Hoe ziet een healthy menu a la Petra eruit?
Ontbijt: muesli met yogurt.
Tussendoortje: fruit en/of zelfgemaakte proteïne reep.
Lunch: een lekkere couscoussalade.
Tussendoor: fruit en/of rijstwafel met kaas.
Avond: spaghetti, met zelfgemaakte saus (courgette, tomaat en Jonnie Boer kruiden) en vis.
Nagerecht: magere kwark met cranberry’s.
Avondsnack: een paar rijstwafels met kaas.

Wat is jouw favoriete ‘foodprep’ maaltijd? Couscoussalade voor de lunches op mijn werk. Die bereid ik in het weekend al voor. Daarnaast kook ik iedere avondmaaltijd wat meer zodat we op drukke avonden kunnen ontdooien (we kopen binnenkort een grotere diepvries). Daarnaast gebruik ik soms wat over is van avondmaaltijden als lunch. Met name mijn quiches en wraps zijn daar heerlijk voor.

Doe je ook aan de zogeheten cheat meals/cheat days? Ik doe niet echt aan cheat days. Misschien de verjaardagen van mijn kinderen waar we heerlijke taarten voor hadden besteld. Verder weet ik dat ik iedere dag ‘iets lekkers’ mag.

Wat is een gezond alternatief voor je guilty pleasure? Ik weet overal een alternatief voor, vanwege mijn supermarktsafari. Maar ik maak keuzes in wat ik wel of niet eet. En ik let op hoeveelheden. Het hoeven geen bakken vol meer te zijn.

Wat is jouw ultieme Lazy Fit Girl product? Ik zet deze joker bijna nooit in, maar mocht de diepvries helemaal leeg zijn en heb ik geen tijd, dan heb ik een paar blikken pasta staan. Ik heb de voedingsstoffen gecheckt en het kan. Het zijn kant en klaar pasta’s: pasta, saus en balletjes. Lekker en echt handig om in huis te hebben.

Heeft het verhaal van Petra jou geïnspireerd? En wil jij zelf nu ook een paar kilo’s kwijt en een healthy en happy levensstijl opbouwen? We hebben een speciale Fitgirlcode guides pagina gemaakt waar je alles vindt om jouw Fit Journey vandaag nog te starten! Voedingsschema's, full body workouts, berekende macro's en nog veel meer! Neem nu een kijkje!

[maxbutton id="56"]

Ken jij of ben jij iemand die ook een bijzondere fit journey heeft afgelegd? Stuur dan een mailtje naar michelle@fitgirlcode.com. Jouw verhaal kan voor iemand het laatste of eerste duwtje in de goede richting zijn.