Sporten tijdens je menstruatie

Hi girls! Vandaag geef ik een update over mijn fit journey. Ik heb namelijk nogal een ommezwaai gemaakt! De belangrijkste verandering? Ik ben 100% gekapt met oefeningen te doen voor een bepaalde look. Dit voor je billen, dat voor je schouders: nee, ik doe alleen nog maar functionele training in de vorm van Crossfit. Het is zo’n relaxte omslag geweest! Vandaag deel ik (op jullie verzoek via mijn Instagram) mijn ervaring. Hoe deed ik dit, en waarom?

Sixpack missie

In april schreef ik dit artikel over mijn missie om een sixpack te krijgen. Een sixpack krijgen is helemaal niet zo ingewikkeld: je moet gewoon spiermassa kweken op je buik, en daarbij niet te veel eten. En dat dan lang volhouden. Héél lang, haha! Het is mij niet gelukt om een échte sixpack te kweken, om twee redenen. Ten eerste ben ik niet ijdel genoeg, denk ik. En ten tweede houd ik heel erg van lekker eten en drankjes drinken. Kort gezegd, vond ik het niet zó belangrijk, om er alles voor op te geven.

Na deze sixpack missie, had ik het gevoel in limbo te hangen. Maar ik had niet zoveel zin om me 4 x per week in het zweet te werken, alleen maar voor de looks. Kortom: de motivatie om écht te knallen in de sportschool, was ver te zoeken.

Iets nieuws: Crossfit

Gelukkig was daar mijn lieve Fit Girl vriendinnetje Anna. Zij sleepte me mee naar Sixforty Crossfit Wildhearts. Een sportschool, waar geen spiegels hangen en iedereen helemaal kapot gaat met rennen, roeien, en sjouwen aan zware gewichten. Ik was mijn ‘standaard’ sportschool een beetje zat, en besloot om me in te schrijven. Why not!

In dit filmpje, wat wel nogal Amerikaans is, wordt uitgelegd wat het “idee” van Crossfit is!

Fit journey

Eerlijk gezegd: Het was erg wennen. Ik probeerde elke training helemaal te analyseren, om goed bij te houden, welke spiergroepen ik had getraind. Dat was niet te doen! Want elke training is een full body workout! Ook mijn conditie bleek minder goed dan ik dacht en ik heb vaak (bijna) staan spugen na de training. Jemig hey, dit was echt even andere koek. Wat een uitdaging! Het greep me direct.

Omdenken

En toen kwam het besef. Ik realiseerde me, dat de mensen hier helemaal niet bezig waren met het ontwikkelen van meer definitie in de triceps. Ook deed niemand hipthrusts voor een rondere bips. Dat soort ‘futiliteiten’ waren helemaal niet belangrijk. Daarom hangen er geeneens spiegels. Het ultieme doel van Crossfit is om allround fit te worden. Dus: beter, sneller, sterker. De beste versie van jezelf. het gaat erom dat je je lichaam optimaal traint in ALLE functies. Springen, tillen, trekken, rennen, duwen. Functies die je buiten de gym ook gebruikt.

Verademing

Nou denk jij misschien: Roos, ik geloof er niks van, je wilt toch nog steeds wel een strak lijf? Ja wel hoor! Maar het verschil is, dat ik tijdens de training daar niet mee bezig ben. Dan ga ik helemaal op in de workout. Dan denk ik niet “hmm, zouden mijn delts groeien met deze oefening?”. En dat, precies dat, is een verademing.

Ik kan veel meer genieten van het trainen zelf. De harde muziek. Het zweet. De struggle om zo snel mogelijk die kettlebell swings af te maken. Het verbreken van je eigen tijd. Of een wedstrijdje doen tegen iemand. Er wordt veel gelachen en gekletst. Sowieso praten mensen veel meer met elkaar. Nou, al die dingen zijn mij véél meer waard!

Op dit moment geniet ik zó van mijn sportieve vooruitgang! Elke workout is een feest! Beter dan dit kan ik het niet uitleggen!

Doe jij zelf aan functionele training? Waarom wel, waarom niet? Laat het me weten! @fitgirlroos

Recommended Posts

7 Comments

 1. Tof om je ervaringen te lezen!! Ik moet toch maar eens crossfit gaan proberen ipv fitness! Dit klinkt veel leuker! (op het bijna spugen na dan haha)

  • Hey Marlies, ja je zou het eens moeten proberen. Een proefles is vaak gratis. Het “bijna spugen ” was echt een beginners ding: ik wilde veel te veel, en veel te snel. Nu heb ik leren doseren en dan is het echt geen issue! En wat denk je, ga je een lesje wagen?

 2. Leuk dat je tegen crossfit bent “aangelopen”? ik doe samen met mn bfff al ruim 2 jaar aan crosfit en zijn idd een betere versie van onszelf geworden. Begin was echt mega zwaar maar na de eerste wod…verslaafd!! Ook omdat je in een korte tijd dus je hele lijf traint en als je dus geen zin hebt…maar ff 20 minuten “hoeft” verder merkje dat je in alle andere sporten die je beoefend vele malen beter in gaat presteren.! Er leuk uitzien is tuurlijk belangrijk…maar zie je er niet op je best uit als je je fit sterk en goed voelt?? Gr Daphne

  • Helemaal mee eens Daphne!! Wat leuk ook dat je samen met je vriend zoiets kunt delen 🙂

 3. Super leuk om te lezen!
  Ik was inderdaad trouwe volger van groepslessen bij basic fit en op zoek naar een nieuwe uitdaging. Sinds 1.5 maand ben ik bezig met crossfit. En wat een uitdaging! Ik ben gewend om alles na 1x zien gelijk zelf perfect te kunnen (of najah..het in ieder geval willen kunnen) Nou dat gevoel kon ik wel vaarwel zeggen. Elke training leer ik ik nieuwe dingen bij! Super effectief dat crossfit. Ik probeer 1 á 2 keer per week te crossfitten. De rest vul ik aan met fitness trainingen vanuit Personal Body Plan.

  • Hoi Laura, wat leuk dat je ook zo’n positieve ervaring hebt 🙂 Wat je zegt over het leren van nieuwe dingen, herken ik heel erg 🙂 succes met je fit journey! x

 4. Hoi Roos,
  Je maakt me helemaal enthousiast met je artikel. Hoe vaak crossfit je ? En doe je daarnaast nog wat anders? Ik tennis 3x per week en zoek nog een leuke sportactiviteit met kracht en fysieke uitdaging. Crossfit lijkt me ideaal.


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.