5 veelvoorkomende foam rolling fouten

Fit & Training door chrismuru

Foam rolling wordt ook wel de "poor man's massage" genoemd en biedt ontzettend veel voordelen voor sporters. Maar net zoals met de apparaten in de sportschool het geval is, kan verkeerd gebruik van een foam roller voor blessures en andere problemen zorgen. Ten eerste moet je natuurlijk zorgen dat je weet hoe je een foam roller moet gebruiken. Wil je optimaal profiteren van de voordelen van foam rolling, dan moet je deze foam rolling fouten zeker vermijden!

5 foam rolling fouten

Fout #1: Je begint met een te stevige foam foller

Foam rolling is iets dat je geleidelijk moet opbouwen. Als je het nog nooit eerder hebt gedaan, dan kan het behoorlijk intens zijn! Je kunt dus het beste beginnen met een wat zachtere foam roller. Als je daar eenmaal wat comfortabeler mee bent en je wat verschillende technieken hebt aangeleerd, dan kun je overstappen naar een steviger exemplaar.

Fout #2: Je gaat te snel

Een van de meest voorkomende foam rolling fouten zien we bij beginners. Zij hebben de neiging om te snel te rollen, vaak omdat dit minder pijnlijk aanvoelt dan wanneer het langzaam doet. Hoewel snel rollen misschien lekker voelt en je wel degelijk je bloedsomloop stimuleert, is langzaam rollen efficiënter. Het kost namelijk tijd om de fascia los te maken en je spieren te laten ontspannen.

Fout #3: Je gebruikt de foam roller voor je onderrug

Je kunt een foam roller gebruiken op veel verschillende spieren: je kuiten, IT-band, hamstrings, quads, adductors, bilspieren, lats en bovenrug. Als je last hebt van je onderrug, kan het verleidelijk zijn om ook die aan te pakken. Maar dat is geen goed idee! Sterker nog, je onderrug foam rollen kan zelfs gevaarlijk zijn; je dwingt je wervelkolom dan tot te veel extensie. Als je problemen met je onderrug hebt, raadpleeg dan je huisarts of een fysiotherapeut.

Fout #4: Je probeert je blessures eruit te rollen

Foam rolling is geweldig voor als je spanning of pijn in je spieren hebt of als je last hebt van ophopende afvalstoffen. Maar het is niet de bedoeling dat je je geblesseerde spieren gaat foam rollen. Als je bijvoorbeeld een verrekte kuitspier hebt, dan kan het beschadigde spierweefsel erger beschadigen. Blessures herstel je met rust, niet met foam rollers!

Fout #5: Je rolt niet op de goede volgorde

Heb je weleens een sportmassage gehad? Daarbij wordt altijd een vaste volgorde aangehouden. Bij het masseren van het onderlichaam zal een sportmasseur altijd beginnen bij je billen, en daarna naar beneden toe werken. Dat heeft een goede reden. Masseren doe je per definitie altijd richting het hart. Door te beginnen bij je billen en bovenbenen en daarna je kuiten en enkels aan te pakken, creëer je als het ware ‘ruimte’ voor afvalstoffen om afgevoerd te worden. Het is op zich niet verkeerd om onderaan te beginnen, maar bovenaan beginnen is efficiënter!