Geen airco? Zo houd je je huis koel

Lifestyle & Tips door Chloe

De zomer is in volle gang en we love it! Toch is een beetje verkoeling af en toe ook wel lekker. Vooral in huis kan het behoorlijk warm worden. En we hebben niet allemaal de luxe dat we een airco in huis hebben. Gelukkig zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt doen op je huis koel te houden. Wij vertellen je wat.

Alles dicht

De meest effectieve manier om de warmte buiten te houden is door overdag je ramen en gordijnen zo veel mogelijk gesloten te houden. Dit wist je waarschijnlijk al, maar we noemen het toch maar even. Natuurlijk is een beetje ventilatie ook wel fijn. Zet daarom alle ramen en deuren tegenover elkaar open wanneer het wat afkoelt. 

Planten shoppen

Planten zijn natuurlijk sowieso heel gezellig in huis, maar ze hebben nog een voordeel. Ze zorgen namelijk ook voor verkoeling. Er zijn namelijk een aantal planten die erom bekend staan dat ze je huis koeler maken en de lucht vochtiger. Heb je al genoeg planten in huis? Kies dan voor planten buitenshuis. Wanneer je planten tegen bijvoorbeeld je gevel hebt of op je dak houdt dit ook ontzettend veel warmte buiten. En ook in de winter heb je er wat aan, want het houdt ook de kou buiten.

Zet zoveel mogelijk apparaten uit

Je hebt het misschien niet door, maar als je elektrische apparatuur in huis geeft ook behoorlijk wat warmte. De televisie, lampen en al je andere apparaten op stroom. Gebruik je het op dat moment niet? Zet het dan uit. Dit kan best wat warmte schelen en het is ook nog eens beter voor je energierekening. Een win-win.

Ventilator als airco

Een airco aanschaffen is nogal een dure grap. Maar voor een paar tientjes heb je al een prima ventilator. En ook deze kan voor verkoeling zorgen. Al helemaal met de volgende hack: vul wat grote flessen water en zet deze in de vriezer. Zodra deze bevroren zijn zet je deze voor de ventilator. Zo wordt er toch nog wat koude lucht door je huis geblazen.