4 voordelen van een leven zonder smartphone

Lifestyle & Tips door anna FG

De afgelopen twee weken waren zeer intens. Ik ben namelijk 14 dagen niet 'connected' geweest omdat ik tijdens een feestje mijn telefoon kwijt was geraakt. Ik was prima verzekerd (dacht ik), en verwachtte dat ik binnen een paar dagen wel weer in de lucht zou zijn. Maar niets was minder waar! De eerste paar dagen voelde het als of ik een lichaamsdeel miste, maar zodra de eerste ontwenningsverschijnselen voorbij waren vond ik het eigenlijk best wel chil! Geen onrust omdat ik nog niets gepost had op Instagram, of uit automatisme voor de tiende keer in 5 minuten allle newsfeeds van mijn social kanalen refreshte. Nee, gewoon oldskool via de mail (oké en Facebook chat) afspreken op een bepaalde plek en hopen dat de ander komt opdagen. Best wel verfrissend kan ik je mededelen!

Eigenlijk raad ik iedereen aan om minimaal een week zonder smartphone door het leven te gaan. Nee, één dag is niet genoeg. Je moet cold turkey door de eerste paar dagen heen, om de voordelen van een leven zonder smartphone te ervaren. 

 

1. Ongegeneerd negeren. De smartphone en de hieruit voortkomende vernuftige technologieën, zoals de blauwe vinkjes van Whatsapp en de 'Seen Monday 14.22' notificatie van Facebook-messenger, hebben als gevolg dat je ieder berichtje sneller dan het licht moet beantwoorden. Stel je voor dat iemand heeft gezien dat je online bent geweest, maar dat jij zo laks en ongeïnteresseerd was om niet binnen een uur te reageren. Dat kan écht niet! Carrières worden door minder om zeep geholpen, vriendschappen lopen er op stuk en hele familie's worden verscheurd door die verdomde vinkjes! Tijdens mijn smartphone retraite had ik geen last van opdringerige vinkjes. Ik kon gewoon stiekem mijn mail lezen zonder dat iemand het doorhad en pas antwoord geven als het mij uitkwam. Als ik écht zin had om met iemand te praten, dan sprong ik op de fiets en belde ik gewoon aan bij mijn vrienden. Gewoon, aan de voordeur! Wat een lefgozer ben ik he? En als de vriend in kwestie geen zin had om met mij te converseren, deed hij/zij gewoon lekker niet open. It's as simple as that!

2. Zogenaamde bloedspoed. Als je geen telefoon hebt, dan kan niemand je buiten kantooruren om bereiken. Dit zal vast tot grote ergernis zijn geweest van mijn collega's, maar ik vond het zelf heerlijk. Zodra ik mijn laptop dicht klapte, was mijn werkdag voorbij en kon ik niet meer lastiggevallen worden door mailtjes met zogenaamde bloedspoed. Ik las deze de volgende dag, and guess what, de wereld was niet vergaan! Wel had ik, zonder Netflix continue te pauzeren of terug te spoelen, een hele aflevering van Orange Is The New Black achter elkaar kijken. Wat een heerlijkheid!

3. Efficiënter dan ooit. De 'extra' tijd die ik normaal gesproken buiten kantooruren aan mijn werk besteedde had ik eigenlijk helemaal niet meer nodig. Doordat er geen jengelende, hysterisch knipperende smartphone continue mijn aandacht probeerde op te eisen, terwijl ik net lekker aan een artikel aan het tikken was. Mijn ellenlange to-do-list leek zich ineens vanzelf op te lossen. Als je dan ook nog eens uitsluitend je mail op gezette tijd leest dan werk je ineens efficiënter dan ooit tevoren! Weet je wat het is, als jij je mail altijd binnen een kwartier beantwoordt, raken mensen in paniek als er ineens een dag overheen gaat. Je moet de mailverstuurder (of dit nu een klant is, je moeder of Wehkamp) gewoon een beetje opvoeden. Je kunt niet 24/7 tot iemands beschikking staan. Ze wachten maar lekker effe!

4. Genieten van hier-en-nu. Je leven wordt een stuk mindful'er zonder smartphone. Als je niet constant bezig bent met het vastleggen en delen van je leven kun je daadwerkelijk genieten van het hier-en-nu. Je ziet die prachtige zonsondergang niet door de camera van je telefoon maar met je eigen ogen. En omdat je geen telefoon in je hand hebt kun je, in plaats daarvan, de hand van je vriendje of vriendin vasthouden en elkaar liefdevol in de ogen kijken. Hoe hard een Instagram-post ook door het dak gaat, niets kan een veelbetekenende blik van jouw lover overtreffen toch? Bovendien worden gesprekken ineens een stuk intenser als je niet heel de tijd onderbroken wordt door een jengelend kind dat continue de aandacht wil. Smartphones zijn soms net kleine kinderen, die wachten niet netjes tot je uitgepraat bent maar gaan dwars door je gesprek heen. Heel irritant! Als 'smartphone abstainer' kom je er pas achter hoe verslaafd de mensen om je heen zijn als je zelf nuchter bent. Zitten we nou samen op een terrasje offuh... do you have somewhere else to be? Als je allebei continue naar een scherm zit te luren heb je dat niet door, maar als jij ineens degene bent die een 'cold shoulder' krijgt op het moment dat je ruzie met je lover uit de doeken doet is dat niet zo gaaf.

Stilte café 'Adem Inn'

Als je spontaan rode vlekken in je nek krijgt van het idee, om een week lang celibatair door het leven te gaan, ga dan een keertje oefenen bij stiltecafé 'Adem Inn' in Rotterdam. Adem Inn is anders dan alle andere koffietenten, hier kom je om tot rust te komen. Als je nog buiten staat is het al duidelijk: op het raam wifi-icoontjes met een kruis erdoor. Hier geen wifi! ‘Je moet weten waar je voor komt’, zegt oprichtster Leonie. ‘Dit is niet de plek om even stil te gaan zitten werken achter je laptop, of bij te kletsen met een vriendin. Daarvoor zijn in de straat genoeg andere leuke lunchrooms te vinden. Alles hier is erop gericht je te laten onthaasten van de dag. Hier wordt de tijd even stilgezet.' Bij de deur staat dan ook een grote kast met lades waarin je je telefoon, laptop of tablet achter slot en grondel stopt. Tijdens je bezoek wordt al je apparatuur gelijk opgeladen, want de lades zijn voorzien van oplaadmatjes. Kun je zodra je deur uitloopt weer als een bezetene je newsfeed checken, mail beantwoorden, engagen in groeps-Whatsapps en kijken hoeveel volgers je hebt op Instagram. Of je laat de hele rataplan nog even voor wat het is, en je geniet nog even van je zen-mode.

Wie durft de uitdaging met zichzelf aan te gaan en een weekje zonder smartphone door het leven te gaan? Doe eens gek, en gooi dat ding uit het raam en ervaar de dingen weer eens zonder dat er een beeldscherm voor je snufferd zit. Hakuna matata!