Waarom mindful eten zo belangrijk is
Je kent het vast wel: Je komt thuis na een lange dag of pittige workout en hebt onwijze trek. Je flanst snel iets gezonds in elkaar en begint zonder er over na te denken meteen te eten. Je schrokt alles snel naar binnen en hebt je bordje leeg voordat je het door hebt. Die lekkere maaltijd waar je zo'n trek in had is opgegaan zonder dat je er over nadacht en na korte tijd begint je maag alweer te knorren. Oeps!
Mocht je bovenstaande situatie herkennen, dan is er een kans dat jij je niet echt bezig houdt met mindful eten. Nu kan het ons allemaal weleens overkomen dat we snel iets naar binnen schuiven omdat we zo'n trek hebben, maar is het wel zo gezond als je dit dagelijks of wekelijks doet? Wij vertellen je alles over mindful eten en hoe dit bijdraagt aan een gezonde lifestyle.
Hoe mindful eten jouw fit journey ondersteunt
Zoals je hierboven waarschijnlijk al hebt gelezen, is het niet echt aan te raden om je eten zonder enige gedachte naar binnen te schrokken. Je proeft minder, eet te snel en hebt een minder verzadigd gevoel. En dat is helemaal niet handig als je juist zo fanatiek bezig bent om aan jezelf te werken. Wat weinig mensen weten, is dat mindful eten echt kan bijdragen aan een gezonde lifestyle of wanneer je bijvoorbeeld wilt afvallen. Dit heeft een aantal redenen:
1. Je relatie met eten verbetert
Allereerst krijg je door mindful te eten een veel betere relatie met eten. Dit klinkt wellicht zweverig, maar ik leg het je graag even uit. Wanneer je veel meer stilstaat bij elke hap die je neemt en smaak die je proeft, kun je automatisch beter kiezen of je iets wel of niet wilt eten. Je eet niet om het eten, maar je eet omdat je iets echt wilt proeven en ervaren. Dat betekent dus ook automatisch dat je minder snel een eetbui zal hebben of iets zult snoepen wat je eigenlijk niet heel bijzonder vindt. Zo heeft mindful eten mij bijvoorbeeld heel erg geholpen om 'ongezonde' dingen makkelijker te kunnen afslaan. Als ik hetgeen wat ik eet lager dan een 8 beoordeel, vind ik het ook niet de moeite waard om erdoor van mijn voedingsschema af te wijken. Ook geniet ik juist nóg meer van de dingen die wel hoger dan een 8 scoren en voel ik me absoluut niet schuldig als ik een van deze dingen eet.
2. Mindful eten geeft je een verzadigd gevoel
Verder is het zo dat je sneller een verzadigd gevoel hebt door mindful te eten. Dit komt doordat je veel meer stilstaat bij wat je eet en het ook langer duurt voordat je je maaltijd op hebt. Zo heeft je brein veel beter en langer de tijd om de signalen door te geven aan je lichaam dat je aan het eten bent. Bovendien heb je veel meer geproefd van wat je eet en heeft je brein hier ook veel meer prikkels door gekregen. Je zal hierdoor merken dat je uiteindelijk zelfs minder grote porties wilt eten omdat je veel sneller 'vol' zit.
3. Je leert je lichaam beter kennen
Soms geeft je lichaam een gevoel van honger, terwijl je eigenlijk net gegeten hebt. Je weet op zo'n moment vaak niet waar dit gevoel vandaan komt en besluit toch maar iets te nemen. Als je vaker bewust stilstaat bij wat je eet en wat je lichaam nodig heeft, leer je je lichaam ook veel beter kennen. Je zal door mindful eten merken dat je lichaam veel beter aangeeft wat en wanneer je iets nodig hebt. Op dezelfde manier ervaar je ook veel beter de effecten van bepaald eten en zul je merken dat je na het drinken van een kop koffie of eten van iets met veel koolhydraten ineens veel hogere energiepieken ervaart. Kortom: je weet precies wat je lichaam wil.
Zo werkt mindful eten
Nu je weet waarom mindful eten zo belangrijk is, is het natuurlijk ook fijn om te weten hoe dit precies in z'n werk gaat. Het is gelukkig helemaal niet moeilijk en je hoeft er bijna niets voor te doen. Wel zijn er een aantal dingen die je niet mag vergeten:
- Vermijd afleiding tijdens het eten. Leg je telefoon weg, zet de tv uit en eet aan tafel. Focus je zoveel mogelijk op je bord en wat hier op ligt.
- Probeer kleine happen te nemen. Zo proef je meer en zendt je lichaam meer smaakprikkels door naar je hersenen.
- Gebruik al je zintuigen. Ruik aan je eten, bekijk het goed en vraag jezelf bij elke hap af welke smaken je precies proeft.
- Neem regelmatig pauzes tijdens het eten. Leg je bestek even neer, neem een slok water, bekijk nog even goed wat er voor je ligt en ga dan weer verder.
- Probeer zoveel mogelijk maaltijden zelf te maken en varieer in smaken. Zo weet je precies wat je allemaal toevoegt en dus ook terug wilt proeven tijdens het eten. Elke nieuwe smaak is een nieuwe prikkel.
Nu je precies weet wat mindful eten is en hoe je het doet is de uitdaging aan jou. Laat je me hieronder weten of je het gaat doen, hoe het bevalt en vooral hoe je je hierna voelt? Ik ben heel benieuwd!