Guayusa thee: het tropische alternatief voor groene thee

Lifestyle & Tips door chrismuru

Je bent waarschijnlijk wel bekend met de voordelen van groene thee, dat ook een cafeïne-boost geeft. Maar er zijn nog meer gezonde alternatieven voor je dagelijkse bak koffie. Heb je weleens van guayusa thee gehoord?

Wat is guayusa?

De guayusa boom groeit in het regenwoud van de Amazone. De bladeren van deze boom bevatten van nature cafeïne (by the way: dit is wat cafeïne met je doet). Daarnaast hebben ze ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Hoewel er verder nog relatief weinig bekend is over de unieke eigenschappen van de bladeren, is er wel een onderzoek waaruit bleek dat guayusa rijk is aan polyfenolen; krachtige anti-oxidanten die je hersenen beschermen. De guayusa bladeren worden al heel lang gebruikt door de inheemse stammen in de Amazone. Met name in Ecuador is het heel populair.

Hoe wordt guyasua geconsumeerd?

In Ecuador worden Guayusa bladeren geplukt, gedroogd en in water ondergedompeld om een drankje te maken om de stemming en alertheid te bevorderen – met hetzelfde doel als de koffie die wij hier drinken. Er schijnt zelfs een stam geweest te zijn die de guayusa thee ‘nachtwaker’ noemde, omdat het hielp om werklui tijdens hun nachtdiensten wakker te houden. Tegenwoordig is guayusa in het westen ook verkrijgbaar als kant-en-klare thee en in poedervorm. De smaak is vergelijkbaar met die van yerba mate, alleen dan veel minder bitter en een beetje fruitachtig.

Waar kan ik guayusa thee kopen?

Wil je eens guayusa thee proberen? Dan hoef je gelukkig niet helemaal naar Ecuador. Maar omdat guayusa in Nederland nog niet zo bekend is als bijvoorbeeld matcha groene thee poeder, is het soms even zoeken naar een goed adres. Het makkelijkste is om guayusa gewoon online te bestellen. Dat kan onder andere bij Tea4you, Waking Herbs en Jivaro Drinks.