Help, hoe kom ik de feestdagen door?

Lifestyle & Tips door hennie

Het is een vraag die ik heel vaak krijg van m’n coachees. Voor mezelf is deze vraag ook heel herkenbaar. Toen ik ruim 10 kilo was afgevallen maakte ik me ook ontzettend druk om de kerstdagen. Wat nu als ik alles er weer aan at en m’n resultaat werd verpest? Onzin natuurlijk, dat weet ik nu heel goed. Dat wellicht ook jij die gedachte hebt, is heel normaal! Dus daarom geef ik je graag antwoord op de vraag: hoe kom ik de feestdagen door?

Het antwoord is super simpel!

Feestdagen zijn niet bedoeld om te tracken, je druk te maken over de macro’s van het voor-, hoofd- en nagerecht, die heerlijke kerstkransjes tussendoor of om zoveel mogelijk stappen te zetten. De decembermaand draait om gezelligheid, genieten van lekker eten en je familie en vrienden!

Ook is de decembermaand een mooi moment om terug te kijken op de dingen die je hebt bereikt in het afgelopen jaar en daar trots op te zijn! Je hoeft je doelen niet weer vanaf 1 januari op te pakken. Je kunt het hele jaar werken aan je doelen ook rondom de feestdagen. Als Personal Body Plan coach roep ik dan ook vaak: consistentie is de sleutel tot succes.

Maar hoe doe je dat dan? Consistent zijn? Dat kan toch niet met kerst of oud en nieuw? Consistent zijn betekent niet dat je je tijdens het kerstdiner enkel op je doelen focust. Consistent zijn betekent voor mij dat je tijdens de feestdagen durft los te laten en vertrouwt op jouw opgebouwde gewoontes. Je geniet bewust en na de kerstdagen pak je je normale ritme weer op.

Als je er nog veel moeite mee hebt om je ritme op te pakken en zoekende bent in het veranderen van je gewoontes, is het goed om hier nog eens aandacht aan te besteden. Misschien wil je te veel en te snel: zorg altijd voor kleine stapjes. Dat is echter een heel ander onderwerp waar ik wellicht in een volgend blog meer over kan vertellen. Voor nu is het belangrijk om te onthouden dat je ook tijdens de feestdagen consistent kunt zijn!

Een paar tips om bewust te genieten en de decembermaand fijn door te komen:

  • Geniet! Focus je op wat goed gaat.
  • Vraag jezelf af wat je graag wilt bereiken deze maand, wat is voor jou belangrijk? Is je doel realistisch? Ben je bereid om daar bepaalde dingen voor te laten of niet? Ga met jezelf in gesprek en vraag je af: waar voel ik me goed bij? Schrijf het op!
  • Eet jezelf niet helemaal overvol, stop met eten als je verzadigd bent. Jezelf misselijk eten is natuurlijk niet prettig. Vind je dit lastig? Heb je het gevoel dat je snel doorslaat omdat je eindelijk weer wat lekkers mag eten? Kijk dan eens kritisch naar je eetpatroon. Zorg dat je jezelf niet de hele maand van alles ontzegt waardoor je jezelf met kerst helemaal te buiten gaat.
  • Laat de alles of niets gedachte los. Denk niet: ‘De feestdagen verpesten toch al de hele maand dus laat maar zitten, ik begin in januari wel weer.’ Je kunt prima in december genieten maar ook werken aan je doelen zolang die doelen maar realistisch zijn!
  • Denk niet alleen maar in ‘goed of fout’ en stop met labelen. Je mag alle producten eten, zeker met kerst! 

Geniet van de decembermaand en blijf lekker werken op je doelen zodat je fit het nieuwe jaar in gaat!

Hennie is foodblogger & lifestyle coach. Volg haar op haar Instagram: @Hen.fit.law voor leuke tips en recepten!