Helpen sportdrankjes wel echt? Volgens recent onderzoek worden ze overschat
Veel sporters grijpen naar elektrolytensupplementen om gehydrateerd te blijven tijdens of na een intensieve training. Maar helpen sportdrankjes wel echt? Volgens een recent onderzoek dat gepubliceerd werd in het Clinical Journal of Sports Medicine hebben sporters lang niet zo veel baat bij de felgekleurde zoete drankjes als voorheen werd gedacht.
Wat is het doel van de elektrolyten in sportdrankjes?
Elektrolytensupplementen zijn verkrijgbaar in de vorm van pillen, poeders of drankjes. Ze staan al sinds de jaren 80 bekend als een manier om de hoeveelheid elektrolyten in het lichaam van atleten aan te vullen. Maar volgens onderzoekers van de Stanford University School of Medicine wordt de werking van dergelijke supplementen sterk overschat.
Elektrolytensupplementen worden gepromoot als een manier om elektrolyten-onevenwichtigheden in het lichaam, welke kunnen leiden tot duizeligheid, misselijkheid en spierkramp, te voorkomen. Maar volgens onderzoeksleider Grant Lipman is dit onjuist. Ten eerste is nog niet bewezen dat sportdrankjes ziekte kunnen voorkomen en de prestaties kunnen verbeteren. Ten tweede kunnen elektrolyten, als ze in te veel water zijn opgelost, volgens Lipman gevaarlijk zijn.
Wat zijn de gevaren?
Sportdrankjes worden geconsumeerd om te zorgen dat het natriumgehalte in het lichaam niet te laag wordt. Echter kan een te hoog natriumgehalte net zo gevaarlijk zijn. Het onderzoek richtte zich op beide extremen van een verstoorde elektrolytenhuishouding.
Hypernatriëmie wordt veroorzaakt door een te hoog natriumgehalte, wat kan ontstaan bij uitdroging. Dit kan leiden tot spierzwakte, duizeligheid, misselijkheid en overgeven. Aan de andere kant kan een te laag natriumgehalte, veroorzaakt door te veel water drinken tijdens het sporten, leiden tot hyponatriëmie. Dit kan weer resulteren in toevallen, een veranderde psychische gesteldheid en andere gezondheidsproblemen.
“De meeste atleten maken zich zorgen over uitdroging, maar daar zul je niet dood aan gaan,” zegt Lipman. “De werkelijkheid is dat dehydratatie niet zo gevaarlijk is als overhydratatie.”
Wat hebben de onderzoekers ontdekt?
Elektrolytensupplementen kunnen sporters niet beschermen tegen uitdroging of andere aandoeningen. De onderzoekers analyseerden 266 ‘ultra-marathonlopers’ (mensen die in zeven dagen tijd 250 kilometer afleggen in extreme weersomstandigheden). Op de laatste dag namen de onderzoekers bloed af om het natriumgehalte te onderzoeken. De resultaten wezen uit dat 41 atleten een verstoorde natriumhuishouding hadden. Van hen hadden er 11 hyponatriëmie (te weinig natrium) en 30 hypernatriëmie (te veel natrium). “Te veel drinken kan het elektrolyten niveau verlagen, en elektrolyten supplementen zullen je dan niet beschermen,” aldus Lipman.
Helpen sportdrankjes niet, hoe zorg je dan dat je elektrolyten-niveau in balans blijft?
Volgens de bevindingen van het onderzoek doen het trainen op langere afstanden, het behouden van een lagere lichaamsmassa en het vermijden van overhydratatie meer voor het voorkomen van onevenwichtigheden dan elektrolytensupplementen. “Je moet slim zijn tijdens het sporten,” zegt Lipman. “Voornamelijk in de hitte, als je meer zweet en meer vocht nodig hebt.” Luisteren naar je lichaam is de beste manier om voor jezelf te zorgen bij intensief sporten. “Stop met drinken als je je opgeblazen of misselijk voelt. Drink als je dorst hebt, niet volgens vaste geplande intervallen.”