Dit is het effect van (te weinig) slapen op je huid

Fit & Training door roos-aduagyei

Dat een fijne nachtrust zorgt voor een flinke dosis energie, dat wisten we natuurlijk wel. Maar weet je ook dat te weinig slaap een negatief effect heeft op je huid? Oops... Hoog tijd dus voor een aantal handige tips. Zo krijg jij binnen de kortste keren je fijne glow weer terug! 

De gevolgen van te weinig slaap

Een groot tentamen, een íets te gezellige borrel of een hoofd vol met stress. Redenen genoeg voor een verstoorde nachtrust. Zonde, want een te korte nacht heeft helaas veel negatieve effecten op zowel ons lichaam als geest. Zo neemt je concentratie af, vergroot het de kans op somberheid en leer je minder makkelijk. Wat betreft onze health journeys is een goede nachtrust ook enorm belangrijk. Te weinig slaap zorgt ervoor dat we minder van het hormoon leptine produceren. Dat resulteert in meer trek in ongezonde dingen. En een vermoeid gevoel komt niet echt van pas tijdens onze work-outs.

Bovenstaande zaken heb je waarschijnlijk al eens eerder gemerkt. Het negatieve effect van te weinig slaap op de huid, is dan weer wat minder bekend. Vaak geven we ongezonde snacks en alcohol de schuld, maar dat is niet altijd terecht. Even een korte uitleg: wanneer je te weinig slaapt maken je bijnieren meer cortisol aan. Dit vermindert de productie van hyaluronzuur, waardoor je huid droger wordt. Daarnaast beschadigt het ook de barrièrefunctie van je huid. Geen goede zaak, dus! Maar, wat kun je nou het beste doen om de kwaliteit van je oh zo fijne schoonheidsslaapje te verbeteren?

Maak je hoofd leeg

Wie scrollt er nog meer het liefst door Instagram tot haar ogen erbij neervallen? Yup, ik ben guilty. Of beter gezegd, was guilty. Tot een half jaar terug is dit hoe ik (samen met een flink aantal andere Insta addicts) ging slapen. Vaak blijven er daarna nog allemaal gedachtes door je hoofd flitsen en heb je geen moment stilgestaan bij hoe je dat eigenlijk is verlopen. Onze tip? Stop minimaal 30 minuten voordat je gaat slapen met TV kijken en stop je smartphone weg. Luister in plaats daarvan naar wat fijne muziek of lees een stukje uit je favoriete boek.

effect van slapen op de huid zen

Bron: Unsplash

Haal rustig adem

Herken je dat gevoel, wanneer je na een drukke dag verschillende gesprekken in je hoofd na blijft lopen? Dat kan zorgen voor een enorm opgelaten gevoel. Niet ideaal, al helemaal niet wanneer je eigenlijk wilt gaan slapen. Mocht jij hier ook last van hebben, experimenteer dan eens met ademhalingsoefeningen. Je zou het meditatie kunnen noemen, maar in feite is het niet meer dan even rustig ademhalen en je hoofd leegmaken. Hier vind je wat handige tips die je daarbij kunnen helpen.

Creëer een ritme

Ga jij naar bed wanneer je moe wordt en sta je op wanneer jij je smartphone uitgespeeld hebt? Dat zou wel eens een reden kunnen zijn van je vermoeidheid overdag. Probeer eens om een maand lang op gezette tijden op te staan en naar bed te gaan. Ook op de dagen dat je eigenlijk 'vrij' bent. Je zult merken dat na dit na ongeveer 3 weken bijna vanzelf gaat. Zo'n vast ritme kan wonderen doen! Op deze manier kom je er ook achter hoeveel uur slapen jouw lichaam eigenlijk nodig heeft.

effect van slapen op de huid dermalogica

Lekker smeren

Ook met een verzorgende crème kun jij het resultaat van jouw schoonheidsslaapjes verbeteren. Want hoe fijn is het wanneer je wakker wordt met een heerlijk fris huidje? Ons favoriete beauty merk Dermalogica heeft een nieuw product uitgebracht dat het nachtelijk herstel van de huid verbetert. De 'Sound Sleep Cocoon' is een nachtcrème die je als laatste stap gebruikt tijdens je avondroutine. Hij herstelt de huid en vermindert de tekenen van vermoeidheid. En ja, dat willen we allemaal wel! ;) Daarnaast bevat het ook verschillende oliën die de huid ook nog eens kalmeren. Ik heb hem uitvoerig mogen testen en het is een onwijs fijn product. De crème bevat ingrediënten als Perzische zijdeboom, Tamarindezaad en Pruimextract.

Verminder het aantal kopjes koffie

Is het voor jou een gewoonte om je avondeten weg te spoelen met een bakje koffie? Grote kans dat dit één van de redenen is waardoor je moeilijk in slaap komt. Hoewel je er op het moment zelf misschien weinig van merkt, blijft cafeïne tot wel 6 uur actief in het lichaam. Na zo'n 2,5 uur ervaar je de zogeheten piek. En die heb je niet bepaald nodig, wanneer het tijd is om naar bed te gaan. Drink in plaats daarvan een lekker kopje warme melk of een cafeïnevrije koffie.

Reageert jouw huid ook slecht op een korte nachtrust? En wat doe jij om zo goed mogelijk te slapen? Laat jouw tips vooral achter in de comments! 

Disclaimer: dit artikel is in samenwerking met Dermalogica gemaakt. Dit verandert uiteraard niets aan mijn mening.