Hoelang moet je wachten met sporten na het eten?

Fit & Training door chrismuru

De ene keer eet je te veel voor het sporten, wat resulteert in misselijkheid, sloomheid en buikpijn. De andere keer eet je te weinig, waardoor je je hongerig, slap en duizelig voelt. Voedsel is brandstof, dus als je verzekerd wilt zijn van een aangename en effectieve workout is het belangrijk om erachter te komen hoeveel en wat je moet eten. En vooral: hoelang je moet wachten met sporten na het eten.

Waarom moet je niet meteen na het eten gaan sporten?

Je weet dat na het eten meteen gaan sporten kan tot vervelende klachten leiden, maar heb je er wel eens bij stil gestaan waarom dat zo is? De meeste van die klachten worden namelijk veroorzaakt doordat de bloedtoevoer tijdens lichamelijke inspanning grotendeels wordt weggeleid van je spijsverteringsstelsel. Dit principe noemen we splanchnische bloedcirculatie. Het is eigenlijk heel logisch dat dit gebeurt; als je sport, hebben je spieren immers meer bloed nodig om ze van voldoende zuurstof te voorzien. Je spijsvertering gaat (zeker bij intensieve trainingen) even op pauze. Dat is ook de reden dat je beter niet kunt sporten met een volle maag!

Hoe lang moet je wachten met sporten na het eten?

Hoe lang moet je dan wachten met sporten na het eten? Dat is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder:

  • Wat je hebt gegeten
  • Hoeveel je hebt gegeten
  • Wat voor soort workout je gaat doen

Het kan even zoeken zijn voordat je erachter bent wat en hoeveel je het beste kunt eten voor je workouts. Er zijn echter wel een aantal algemene richtlijnen die je aan kunt houden. Maaltijden dienen 1 tot 4 uur voorafgaand aan je workout gegeten te worden. Voor snacks kun je een half uur tot een uur voor het sporten aanhouden. Er zijn wel enkele uitzonderingen op deze richtlijnen. Mensen met diabetes, bijvoorbeeld, hebben doorgaans een vertraagde maaglediging. Zij kunnen daarom beter nog wat langer wachten met sporten na het eten.

En hoe zit het met drinken voor het sporten?

Oké, de timing van eten is dus essentieel voor je sportprestaties. Maar dat is niet het enige. Je moet natuurlijk ook goed gehydrateerd aan je workout beginnen – en ook daarbij is timing belangrijker dan je denkt. Vijf minuten voor een zware training nog even een liter water naar binnen klokken staat garant voor een klotsende maag en tijdens de training moeten plassen - daar zit je niet op te wachten. Probeer in de vier uur voorafgaand aan je workout minimaal een halve liter water te drinken, en in het uur ervoor nog eens een kwart liter. Op die manier zorg je dat je voldoende gehydrateerd kunt starten maar heb je je vochtinname voldoende gespreid om een klotsende maag en aandrang tijdens de training te voorkomen.