Hoe schoon is jouw herbruikbare waterfles?
Je wilt graag je steentje bijdragen aan een beter milieu, dus in plaats van steeds single-use plastic flesjes water te kopen, heb je een herbruikbare waterfles aangeschaft die je braaf met kraanwater vult. Een goed idee, want een leuke fles helpt je om meer water te drinken! Maar wanneer was de laatste keer dat je dat herbruikbare waterflesje hebt schoongemaakt? Je flesje lijkt misschien schoon, maar uit een recente studie blijkt dat herbruikbare flessen veel smeriger zijn dan ze eruitzien…
Onderzoeken
Het Braziliaanse onderzoek, waarvan de resultaten in het Journal of Exercise Physiology Online werden gepubliceerd, wees uit dat het heel belangrijk is om herbruikbare waterflesjes regelmatig schoon te maken. De onderzoekers vroegen 30 sportschoolleden om hun waterfles af te geven voor tests en vergeleken de resultaten met die van nieuwe, nog niet gebruikte flessen. Waar de nieuwe flessen schoon bleken, werden in 90% van de gebruikte flessen bacteriële besmettingen aangetroffen. Vijfentwintig van de dertig gebruikte flessen bevatten de staphylococcus aureus en E. coli bacterie. Nog opvallender was dat vier van de gebruikte flessen positief testten op pseudomonas, een antibioticaresistente bacterie die ziekenhuisinfecties veroorzaakt. Een ander onderzoek, van de website TreadmillReviews.net, leverde vergelijkbare resultaten op; daaruit bleek dat de gemiddelde waterfles van een sporter maar liefst 313.499 levensvatbare bacteriecellen bevatte. Deze onderzoekers stelden zelfs dat “het drinken uit een gemiddelde herbruikbare waterfles vele malen erger kan zijn dan likken aan het speeltje van je hond.”
Ziekmakers?
Dat veel herbruikbare waterflessen bacteriën bevatten, is duidelijk. Maar wat is de kans dat je ziek wordt van deze bacteriën? Dat is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder het soort bacteriën, de hoeveelheid die op jouw fles leeft, en hoe sterk je immuunsysteem is. De E.coli bacterie komt doorgaans alleen in het maag- en darmstelsel voor, en alleen specifieke varianten van deze bacterie maken je daadwerkelijk ziek. Het feit dat deze bacterie in waterflesjes wordt aangetroffen, zou een indicatie van slechte handhygiëne zijn.
Hoe maak je je herbruikbare waterfles het beste schoon?
Experts adviseren om je herbruikbare waterfles grondig te wassen voordat je hem vult. Het makkelijkste is om je flesje na elke gebruik in de afwasmachine te zetten, maar hou er wel rekening mee dat niet alle waterflessen hier geschikt voor zijn. Ook is het raadzaam om je handen te wassen voordat je je waterfles vult. Hoe dat moet weet je inmiddels wel! Omdat bacteriën zich makkelijker hechten aan kunststoffen en ruwere materialen, wordt aangeraden om te kiezen voor een reusable waterfles van staal, metaal of glas. Tot slot: jouw fles is jouw fles. Hou je herbruikbare waterfles voor jezelf. Deel je flesjes niet met anderen, tenzij ze eerst grondig gewassen zijn!
Lees ook: Door deze re-usable waterflessen wil jij nooit meer plastic flessen kopen!