Juicelicious: 5 juice recepten voor een sexy body
Naast de welbekende smoothie (waar we ó zo veel van houden), ben ik een absolute sapjes addict. Je hebt in no time je glas, en dus je vitamientjes, achter de kiezen. Juices zijn fris, lekker, en zien er ook nog eens kleurrijk en gezellig uit. Afgezien van het feit dat de halve wereld onder de veronderstelling is dat jus d’orange en appelsap zowat de enige koosjere sappen op de markt zijn, is de world of juices oneindig. Iets waar ik maar al te graag gebruik van maak! En wie ben ik om mijn topformules voor mezelf te houden…
Benodigde tools
First things first. Om een goed sapje in elkaar te flansen is een sapcentrifuge of een slowjuicer een must. Je zou eventueel je fruit/groenten mix kunnen staafmixen en vervolgens zeven, maar dat is nogal een tijdrovende bezigheid, en tja, who’s got time. Een goede sapcentrifuge scoor je trouwens al voor een paar tientjes. Slowjuicers zijn iets aan de duurdere kant, zo rond de honderd piek, maar dán heb je ook wat. Wat is nu precies het verschil tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer? In principe gaat het voornamelijk om vitamines. Een sapcentrifuge draait op hoog toerental, waardoor er zuurstof aan te pas komt, en er als resultaat behoorlijk wat vitamines en enzymen verloren gaan. Bij een slowjuicer daarentegen, worden de vitamientjes prima behouden doordat het apparaat ‘slow’ te werk gaat (slowjuicer dus).
Good to know
Een paar handige tips als je je waagt aan het maken van een gezond sapje…
- Niet schillen! Ik herhaal, NIET schillen! De meeste vitaminen zitten namelijk in of nét onder de schil (zeker bij fruit), eeuwig zonde om in de prul te deponeren dus. (Nu heb ik ’t trouwens niet over bananen of soortgelijke producten, voor obvious reasons…). Wel even wassen van te voren!
- Probeer de groentewinkel in eerste instantie nog even te ontwijken, en kijk eens naar je fruitmand. Dat ene appeltje wat er nét niet meer zo appetijtelijk uitziet kan nog prima in een juicer gemikt worden!
- Mocht je een slowjuicer gebruiken… Pulp is een waanzinnig goedje, wat niet zomaar weggegooid hoeft te worden. Groentepulp is een prima basis voor een bouillonnetje of pastasaus, en fruitpulp is een super ingrediënt voor je baksels, zoals een gezonde carrot cake. No vitamines to waste, dus.
- Voor alle sappen geldt: Hoe sneller achter de kiezen, hoe minder vitamines te verliezen. Een kannetje in de koelkast kan geen kwaad, maar vers van de pers haal je tóch het meeste uit je juice!
Juice recipes to remember!
Uiteraard verblijd ik jullie maar al te graag met mijn favoriete combos… Het blijft al met al natuurlijk een kwestie van smaak, dus experimenteer lekker met hoeveelheden! Handig om te weten, alle recepten zijn voor zo’n 500 ml aan sap. Let’s go!
Perzik ‘n Mint Juice
- 4 perziken (nectarine kan eventueel ook), zónder pit
- 7 wortels
- 1/2 limoen
- 4 takjes munt
Zomerse peren Juice
- 4 peren
- 2 limoenen
- 1 komkommer
- 1 handje basilicum
Bietjes ft. Citrus Juice
- 4 bieten
- 1 grapefruit
- 2 limoenen
- 4 wortels
Crazy Cranberry Juice
- 250 gram verse cranberries
- 4 appels (voor een lekkere zoete smaak: Jonagold)
- gember (zo’n 4 cm)
- 3 flinke bladeren verse boerenkool
Kekke Komkommer Juice
- 1 ½ komkommer
- 1 limoen
- 3 sinaasappels
- 2 bladeren venkel (incl. stam)
Krijg jij ook al zin om aan de slag te gaan met het maken van heerlijke juices? Kijk voor meer inspiratie dan ook eens op vivajuice.nl. Daar vind je niet alleen heerlijke recepten, maar ook reviews en tips voor het aanschaffen van je eigen slowjuicer. Voor je het weet lig je in het zonnetje aan je kersverse sapje te nippen! YAS!