Met deze tips word jij een mealprep queen
Wekelijks verschijn ik met mijn geprepte lunches op kantoor en nog steeds krijg ik de vraag hoe ik dat toch steeds voor elkaar krijg. Voor mij is mealpreppen inmiddels zo'n gewoonte geworden, dat het niet meer voelt als een must-do. Het gebeurd bijna nooit dat ik een boterham meeneem naar kantoor en ik word dan ook heel gek aangekeken als ik m'n bakjes een keer thuis laat. Ik wil niet zeggen dat ik een mealprep queen ben, maar ik wil jou wel graag helpen om mealpreppen ook niet meer als een last te zien. Daarom deel ik al mijn geheimen!
1. Prep op vaste dagen
Ik plan standaard op zondag, meestal in de avond, een uurtje in om te preppen. Omdat ik dit uur al vrij heb gehouden, houd ik hier gedurende de dag al rekening mee en weet ik dus dat ik op dat moment even geen andere dingen kan doen. Dit maakt het al zoveel makkelijker om even dat uurtje, of soms zelfs korter in de keuken te staan. Meestal prep ik voor 3 dagen vooruit en maak ik op woensdagavond nog twee lekkere lunches of snacks voor verderop in de week. In totaal kost het preppen me max 2 uur per week en dat terwijl ik er dus minimaal 5 dagen plezier van heb. Dus is dat nu echt zo erg? Nog een extra tip: Kook alvast wat rijst/pasta/quinoa etc. tijdens het eten koken. Dit bespaart je tijd en je staat dan toch al in de keuken.
2. Haal de basics in huis
Ik snap best dat je niet altijd tijd (of geld) hebt om de sterren van de hemel te koken, maar dat hoeft ook helemaal niet! Ik zorg altijd dat ik een aantal standaard producten in huis heb waarmee ik kan preppen. Heb ik een keertje geen tijd om boodschappen in huis te halen, dan kan ik altijd terugvallen op mijn basics en tover ik nog steeds een heerlijke lunch op tafel. Deze producten heb ik standaard in huis:
- Quinoa of zilvervliesrijst
- Gedroogde linzen
- Een blik bonen of mais
- Tomaatjes
- Komkommer
- Hummus
- Diepvriesfruit
- Bananen
- Havermout
- Amandelmelk
That's it. Met de quinoa of rijst heb ik een goede basis voor mijn mealprep, de linzen of bonen dienen als een goede bron van eiwitten, de komkommer en tomaatjes zijn de perfecte snack en kunnen door elke mealprep en de hummus dient als heerlijke dressing. Met diepvriesfruit en/of amandelmelk maak ik een smoothie of hier maak ik samen met de havermout en banaan een cake of koekjes van. Zo zie je maar dat je helemaal niet veel nodig hebt.
3. Denk niet te moeilijk
Je kunt natuurlijk los gaan met allemaal fantastische recepten en pinterestwaardige preps. Maar dat is absoluut niet nodig. Ik heb een aantal vaste preps waar ik standaard op terugval: Een 'Mexicaanse' salade met rijst, bonen, mais en tomaat (soms met guacamole als dressing) , een 'Griekse' salade met quinoa, sla, komkommer, tomaat, olijven en feta of een warm bakje met linzen, zongedroogde tomaatjes, falafel en wat extra groenten. Ik probeer vaak kleine variaties te bedenken op mijn favorieten zodat het nooit saai wordt en ik heb echt nog nooit spijt gehad van een lunch die ik had meegenomen. Elke dag kijk ik er opnieuw naar uit. Voor een healthy snack geldt natuurlijk hetzelfde. Je bent je standaard bananenbrood misschien na een tijdje zat, maar wanneer je varieert met toppings en ingrediënten tover je zo weer iets verrassends op tafel.
4. Zorg voor de juiste bakjes
Dit klinkt misschien heel erg overdreven, maar goede bakjes doen wonderen. Ze maken je leven wat makkelijker en voorkomen ergernissen van lekkende of te lompe/grote bakjes. Kies voor platte bakjes die gemakkelijk in je tas passen. Ze hoeven echt niet persé duur te zijn, ik haal die van mij vaak bij HEMA en heb een paar van die handige Sistema bakjes. Maar ook IKEA heeft toppers. Bespaar jezelf wat moeite en haal een paar fijne bakjes in huis.
Ik hoop het zo weer iets makkelijker voor je te hebben gemaakt om zelf ook wekelijks de lekkerste creaties mee te nemen. Heb jij nog een gouden meal prep tip? Deel 'm dan hieronder in de comments!
Op zoek naar inspiratie voor in je bakjes? Probeer deze heerlijke meal preps eens.>