Minder voedsel verspillen en meer geld besparen?

Food & Recipes door chrismuru
Uit een rapport van het Voedingscentrum (2019) blijkt dat de gemiddelde Nederlander alleen al thuis zo’n 34,3 kilo eetbaar voedsel per jaar weggooit. 4,8 kilo daarvan is zelfs onaangeraakt en zit nog in de verpakking (of schil) wanneer het in de afvalbak verdwijnt. We verspillen bijna 10 procent van al het voedsel dat we kopen. Zonde! Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen tegen voedselverspilling. Wil jij ook minder voedsel verspillen en meer geld besparen? Check deze 5 tips!

Minder voedsel verspillen en meer geld besparen doe je zo

#1. Maak een boodschappenlijstje – en hou je eraan

Bedenk vooraf wat je wil eten en wat je daarvoor nodig hebt. Maak een lijstje en hou je daaraan. Dat voorkomt impulsaankopen (die vaak blijven liggen tot ze niet meer eetbaar zijn). Om te voorkomen dat je tijdens het boodschappen doen verleid wordt door kortingen, kun je vooraf online checken wat er die week in de aanbieding is. Op basis daarvan kun je dan wat recepten zoeken of bedenken.

#2. Ga wat vaker voor diepvries.

Ik moet bekennen dat ik dit zelf nogal een uitdaging vind. Want laten we eerlijk zijn, er gaat niets boven vers fruit! Toch kan het handig zijn om een aantal verpakkingen diepvries vruchtjes achter de hand te houden; die zijn bijvoorbeeld heel prima voor smoothies. En ik haal altijd broccoli uit de diepvries, omdat ik in mijn eentje nooit een hele verse stronk op krijg voordat hij geel begint te worden.
 

#3. Bewaar voedsel op de juiste manier.

Hoe langer je voedsel vers kunt houden, hoe minder voedsel je zult verspillen. Dat betekent dat je je een beetje moet inlezen. Wist je bijvoorbeeld dat je eetrijpe avocado’s in de koelkast kunt leggen om ze een paar dagen langer te bewaren? En dat ongewassen bladgroenten langer goed blijven dan hun gewassen tegenhangers? Check ook deze 3 tips om voedsel langer vers te houden!  

#4. Wees creatief met wat je hebt.

Smoothies en soepen zijn perfect om voedsel dat bijna niet meer kan (of dat je nergens anders voor kunt gebruiken) alsnog te benutten. Ik heb ook standaard een pak mix in huis zodat ik bananenbrood kan maken van overrijpe bananen.
 

#5. Deel wat je niet kunt gebruiken.

Soms eindig je met voedsel in je voorraadkast waarvan je gewoon weet dat je het niet gaat eten. Dat betekent echter niet dat het in de kliko moet eindigen. Ga eens in de maand door je kastjes en verzamel alles dat nog wel goed is maar dat je niet gaat gebruiken. Doe het in een tas en doneer het aan de Voedselbank, de vriendelijke dakloze man op het station of aan die arme student die moeite heeft om rond te komen.