De beste hacks om voedselverspilling tegen te gaan
Een van de moeilijkste dingen van gezond eten vind ik om alles op te eten voordat ik het weg kan gooien, omdat het niet meer goed is. In plaats van gezonde salades thuis maken, koop ik vaak voorverpakte bij de supermarkt. Het lukt me gewoon niet om een hele zak sla of rucola op te krijgen voordat alle blaadjes nat en slap worden. Niet eens als ik elke dag een salade zou eten. Dus als jij net zo bent als ik, dan kun je wel wat lifehacks gebruiken om eten niet weg te hoeven gooien. Want niemand verdient het om rotte bananen en veggies in de prullenbak te mikken, waar je toch gewoon geld voor hebt neergelegd.
Voor al jouw groenten:
- Groene bladgroenten: deze groenten zijn vaak de basis van jouw salade of ingrediënten voor wraps en broodjes. Hartstikke belangrijk, dus. Om te voorkomen dat je de halve zak weg moet gooien, kun je het beste keukenpapier gebruiken! Bladgroenten verliezen vaak hun crisp door al het vocht dat in je koelkast is te vinden. Bewaar je gewassen bladgroenten daarom in een hersluitbaar zakje met wat droog keukenpapier. Het papier absorbeert dan al het vocht en zorgt ervoor dat je groenten langer goed blijven.
- Paddenstoelen: deze zijn berucht om het snelle vergaan, waardoor ik altijd twee keer nadenk voor ik ze koop. Kan ik al deze champignons opeten in de komende 4 dagen voordat ze uitdrogen of juist raar en slijmerig worden? Gelukkig is de hacks voor paddenstoelen best simpel, waardoor ik niet elke keer achter mijn oren hoef te krabben als ik in de supermarkt sta. Je wilt dat er geen vocht bij de paddenstoelen komt, maar het vocht dat er al in zit uit zichzelf moet erin blijven. Bewaar ze daarom in een bruine, papieren zak en daarna in een geperforeerde plastic zak. (Prik er gewoon wat gaatjes in!)
- Selderij: om je selderij lekker en knapperig te houden, kun je ze het beste uit elkaar halen en er losse stengels van maken. Was en droog ze voordat je ze apart in aluminiumfolie wikkelt. Bewaar ze in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat er geen lucht bij kom, waardoor het proces van rijp worden versnelt, maar blijft het vocht nog wel netjes in de selderij zitten.
Om zuivel vers te houden:
- Melk: om melk langer vers te houden, kun je een klein beetje zout toevoegen aan het pak en goed schudden. Het heeft geen effect op de smaak, maar zorgt er wel voor dat melk minder snel zuur wordt!
- Kaas: heb je ook weleens naar kaas gegrepen die helemaal hard, droog en oneetbaar was geworden? Er is een hack! Om ervoor te zorgen dat je kaas niet in een hard blok verandert, kun je een beetje boter op de rand smeren.
Zo bewaar je jouw fruit:
- Bananen: deze fruitsoort produceert ethylene gas, waardoor ze zelfs na het plukken nog rijp worden. Dit gas komt vooral vrij rond de stam, dus om te voorkomen dat ze snel overrijp worden, kun je alle bananen los uit elkaar halen. Wikkel daarna de punten strak in plasticfolie. Als je bananen al te rijp zijn, kun je ze pellen en invriezen. Dan kun je ze altijd nog gebruiken voor bananenbrood of bananenijs!
- Appels: net als bananen produceren ook appels ehtylene gas. Je kunt dus precies hetzelfde doen als bij bananen – uit elkaar halen om ervoor te zorgen dat er niet veel gas van de ene rotte appel bij de andere komt.
Naast al deze tips kun je het beste jouw koelkast regelmatig schoonmaken. Als eten begint te rotten, kan het schimmel achterlaten. Dit komt weer terecht op alle nieuwe items die je in de koelkast legt, waardoor ze sneller vergaan. Hygiëne is dus belangrijk! Heb jij tips hoe je voedsel langer kunt bewaren? Deel ze in de comments!