3 mythen over sporten tijdens je zwangerschap

Fit & Training door romana-serno

Als je een beetje rondzoekt op internet dan vind je de meest uiteenlopende adviezen over sporten tijdens je zwangerschap. Waarschijnlijk vind je adviezen over niet zwaarder tillen dan je handtas, doe alleen yoga en pilates tot aan blijf alles maar doen, zolang het goed voelt. Gelukkig mag je nog heel veel tijdens je zwangerschap, maar dit soort adviezen kunnen veel nauwkeuriger. Lees verder voor meer tips voor sporten tijdens je zwangerschap!

1.    Je hartslag mag niet boven de 140 uitkomen

De gedachte achter dit advies is dat een te hoge hartslag ervoor zorgt dat alle zuurstof richting de spieren gaat en niet meer richting de foetus. Inmiddels is dit advies in de wetenschap achterhaald. Dat je hartslag niet boven de 140 mag uitkomen was een heel voorzichtige conclusie vanuit voorgaande onderzoeken. En begrijpelijk ook! Je wil niet dat je baby in gevaar komt.

Gelukkig is er dus geen reden tot bezorgdheid wanneer je hartslag wel boven de 140 uitkomt. Hoe weet je dan of je te intensief sport? Gebruik de RPE Schaal – Rate of Perceived Extertion. Een 1 op deze schaal staat voor lekker languit op de bank liggen met een boek. De 10 staat voor een all-out sprint, waarna je echt even niks meer kan. Tijdens je zwangerschap wil je rond een 6 zitten op de RPE Schaal: je bent wat buiten adem, voelt je zweterig, maar kunt nog wel een gesprek gaande houden.

sportschool uitleg

2.    Het beste qua bewegen tijdens de zwangerschap zijn wandelen en yoga

Wandelen en yoga zijn twee heerlijke vormen van bewegen, maar niet het enige of het beste dat je tijdens je zwangerschap kunt doen. Onder invloed van je hormonen en je groeiende baby verandert je zwangere lijf in een rap tempo. Je bindweefsel en ligamenten verweken en daardoor zijn je gewrichten minder stabiel. Dit geldt ook voor het weefsel tussen je buikspieren, waardoor deze ook zwakker worden. Om die redenen is het juist belangrijk dat je je lijf zo sterk mogelijk houdt (en maakt). Dit doe je niet met alleen wandelen en yoga, maar met krachttraining. Een vorm van sport die tijdens je zwangerschap helemaal veilig is om te doen.

3.    Stop met het trainen van je buikspieren

Misschien heb je ergens gelezen dat het verstandig is om te stoppen met het trainen van je buikspieren om zo de kans op een diastase te verminderen. Een diastase staat voor het wijken van de rechte buikspieren tijdens de zwangerschap. Dit is een noodzakelijk proces, want anders is er geen ruimte voor je groeiende baby.

Maar dat betekent niet dat je je buikspieren niet mag trainen! Je buikspieren ondersteunen je romp en houden je wervelkolom veilig en stabiel bij beweging en het zetten van kracht. Dat maakt het een belangrijke spiergroep om te trainen, ook tijdens je zwangerschap. Wel zal je de oefeningen moeten aanpassen naarmate je zwangerschap vordert. Dat betekent dat je vanaf trimester 2 oefeningen als crunches, sit ups en front planks vermijdt.