Vezels zijn ontzettend belangrijk. Vergeet ze niet!

Food & Recipes door camella

Steeds meer mensen vinden het fijn om hun macro’s bij te houden. Via verschillende apps vul je gemakkelijk in wat je op een dag eet en zie je hoeveel eiwitten, koolhydraten en vetten je binnenkrijgt. Wat er bij het behalen van de macro-doelen vaak over het hoofd wordt gezien, is de hoeveelheid vezels. Vezels verdienen het niet om het ondergeschoven kindje te zijn. Ze zijn verschrikkelijk belangrijk voor een goede gezondheid. In deze blog vertel ik je graag meer over wat vezels zijn, waarom je ze nodig hebt en in welke voedingsmiddelen je ze kan vinden.

Vezels, vezels, vezels

Eigenlijk is ‘vezels’ een verzamelnaam voor koolhydraten die niet door de dunne darm kunnen worden verteerd. Vezels komen dus in hun geheel terecht in de dikke darm. Je hebt twee groepen vezels.

  • Fermenteerbare vezels – deze worden in de dikke darm afgebroken. Deze vezels zijn als ware de voeding voor je darmbacteriën.
  • Niet-fermenteerbare vezels – deze worden niet in de dikke darm afgebroken. Ze verlaten het lichaam in hun geheel. Deze vezels trekken vocht aan waardoor ze het volume van de darminhoud vergroten en de stoelgang vlotter laten verlopen.

Het wordt aanbevolen om tussen de 30 tot 40 gram vezels per dag te eten. Het is belangrijk om veel variatie te hebben in je voedingspatroon om van allebei de groepen vezels voldoende binnen te krijgen. Veel vezelrijke producten, die ik zo hieronder met je doorneem, bevatten beide groepen vezels. Als je voldoende van deze vezelrijke producten eet, zit je dus sowieso goed.

Maar nu eerst, waarom zijn die vezels dan toch zo belangrijk? Vezels zijn ontzettend goed voor een gezonde darmwerking. Ze verbeteren je stoelgang. Dit komt doordat de vezels een soort sponsjes zijn in je darmen. Ze nemen vocht op, zwellen op en zorgen daardoor voor een goede ontlasting. Doordat ze zo opzwellen geven ze je ook een langdurig vol gevoel. Door dit volle gevoel zal je minder snel de neiging hebben om te snaaien en kan je langer doorknallen! Ten slotte zijn er verschillende bewijzen dat het eten van voldoende vezels het risico verlaagd op een beroerte, darmkanker, diabetes en verschillende hart- en vaatziekten.

Vezelrijke producten

Je kunt vezels vinden in groenten, fruit, peulvruchten en volkorengranen. Om zo veel mogelijk vezels terug te kunnen vinden in je groente en fruit kan je het beste kiezen voor de verse variant of uit de diepvries. Bij het uitzoeken van volkorenproducten is het belangrijk goed op te letten. Vaak zijn producten in de winkel niet helemaal wat het lijkt. Zo kan er op een product de claim ‘vezelrijk’ of ‘bron van vezels’ staan, terwijl er eigenlijk niet zo heel veel vezels in zitten. Probeer altijd te kiezen voor de volkoren variant. Volkoren betekent dat de hele graankorrel is gebruikt bij het maken van het product. Een volkoren product moet de term volkoren hebben staan voor het graan in de ingrediëntenlijst. Let hier goed op als je de juiste keuze wil maken voor je brood, pasta, wraps of knackebrod. Je kunt vezels eventueel ook los kopen in de vorm van zemelen of psyllium. Deze laatste producten zou ik enkel aanschaffen als je het lastig vindt om voldoende van de andere producten binnen te krijgen.

Dus, conclusie, stel je app in waar je je macro’s bijhoudt ook zet een doel voor je vezel inname. Go and get it! Je buik zal je dankbaar zijn.