5 X healthy snacks bij de borrel

Food & Recipes door chrismuru

Dat je bewust en gezond leeft betekent niet dat je jezelf alles moet onthouden. Een borrel op zijn tijd moet kunnen, nietwaar? Natuurlijk is het wel lekker om ook iets te knabbelen bij de borrel te hebben. Hoewel je misschien de neiging hebt om meteen naar een zak chips of borrelnootjes te grijpen, is het goed om wat gezonde alternatieven achter de hand te houden. Zo kun je rustig een avondje genieten zonder de volgende ochtend wakker te worden met een schuldgevoel! Laat je inspireren door deze 5 ideeën voor healthy snacks bij de borrel.

De beste healthy snacks bij de borrel

#1. Gemengde noten

Noten zijn niet alleen een lekkere maar ook heel voedzame snack. Ze bieden de perfecte combinatie van gezonde vetten, proteïnen en vezels. En ze zijn relatief lang houdbaar! Het is wel aan te raden om voor een ongezouten notenmix te kiezen natuurlijk.

#2. Pure chocolade en amandelen

Als we het over chocolade hebben, dan zie je dat waarschijnlijk niet als een van de meest voor de hand liggende healthy snacks voor de borrel. Maar wist je dat pure chocolade heel vaak wordt gegeten bij de whisky? Het gaat dan om echt donkere chocolade die ten minste 70% cacao bevat. Donkere chocolade gaat ook heel goed samen met amandelen. Zowel donkere chocolade als amandelen hebben een hoog magnesiumgehalte en kunnen bijdrage aan een lagere bloeddruk. Ook kunnen ze helpen om je bloedsuikerspiegel op peil te houden.

#3. Groentechips

Als een borrel voor jou geen borrel is zonder chips, dan is groentechips zeker het proberen waard. Je kunt groentechips zelf maken, bijvoorbeeld van boerenkool. Kwestie van verse boerenkool mengen met olijfolie en zout en het mengsel op een ovenplaat met bakpapier verspreiden. Bak gedurende 10 tot 15 minuten op 175 graden – hou je boerenkoolchipjes wel goed in de gaten, want ze kunnen snel verbranden. Als je geen tijd of zin in hebt om zelf aan de slag te gaan kun je ook kant-en-klare groentechips kopen. Lay’s heeft bijvoorbeeld Oven Baked groentechips in de smaken Beetroot with Chilli Jam en Sweet Potato with Paprika. Misschien niet zo gezond als wanneer je het zelf zou maken, maar wel 40% minder vet dan aardappelchips.

#4. Kaas

Kaas is een heerlijke hartige snack die goed vult. En een kaasplankje (eventueel met wat druiven) is natuurlijk perfect voor bij de rode wijn! Hoewel kaas relatief veel verzadigde vetten bevat, hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat maximaal twee porties kaas per dag (één portie is ongeveer 60 gram) geen negatieve gevolgen heeft voor je cholesterol.

#5. Edamame

Als je denkt dat edamame alleen lekker is voor bij de sushi, dan heb je het mis. Het is een van de beste healthy snacks voor de borrel en ook nog eens geschikt voor vegetariërs en veganisten. Deze gestoomde sojaboontjes bevatten veel antioxidanten en mineralen zoals ijzer en magnesium. Eventueel een klein beetje zout erop en je hebt een prima snack voor bij je biertje!