Omgaan met de verslaving van een ander: dit moet je doen

door Elsemieke

Een drankje te veel nemen we allemaal weleens en als je af en toe eens los gaat op een festival is dat ook niet zo'n probleem. Wanneer jij niet meer zonder een borrel naar een sociale gelegenheid kunt, of wanneer je gedrag wordt bepaald door een middel, wordt het problematischer. Misschien heb je zelf geen verslavingen, maar vind je omgaan met middelengebruik van een ander lastig. We hebben tips voor wat je kan doen als je dierbare verslaafd is.

Een dierbare is verslaafd: wat moet ik doen?

Wanneer je partner, vriend(in), familielid of andere bekende worstelt met een verslaving, voel je je vaak hartstikke machteloos. Er is niets zo moeilijk om een ander te zien strijden met structurele problemen. We vertellen je vandaag wat je het beste kunt doen als omgaan met de verslaving van een ander lastig is.

Wat is een verslaving?

First things first: wat is een verslaving eigenlijk? Voordat je kunt omgaan met de verslaving van een ander, moet je eerst weten wat een verslaving is. Besef je ten eerste dat niet iedereen die regelmatig gokt, alcohol gebruikt of weleens drugs tot zich neemt, direct verslaafd is. het is pas problematisch en verslavend als zich een toestand voordoet waarin je fysiek en/of mentaal afhankelijk bent van een middel of van een gewoonte. Op deze manier verlies je als gebruiker de controle over je middelengebruik en word je belemmerd bij je normale dagelijkse activiteiten.

Soorten verslavingen

Je kunt verslaafd zijn aan bepaalde stoffen (denk aan alcohol en drugs), maar ook aan gedrag (bijvoorbeeld een gok- en gameverslaving). Een alcohol- en drugsverslaving bestaat al heel lang, maar de afgelopen jaren zijn er nieuwe vormen van verslaving bijgekomen, bijvoorbeeld een gameverslaving of problematisch medicijnengebruik. 

Open het gesprek

In Nederland kampen ontzettend veel mensen met een alcoholverslaving of drugsverslaving, maar het besef en de wil om het te erkennen en hulp te vragen is er niet altijd. Op eigen houtje stoppen met middelen of problematisch gedrag kan erg lastig zijn. In een kliniek wordt het onderliggende probleem van de verslaving aangepakt. Ga bijvoorbeeld eens naar Connection-SGGZ.nl als je meer informatie wil over behandelmethodes om juist met verslaving om te gaan. Zij specialiseren zich in het behandelen van verslavingen en de onderliggende problematiek. Probeer een (mogelijk) verslaafde echter niet te dwingen tot praten, want het kan averechts werken om iemand aan te spreken op zijn of haar drankmisbruik, zeker als diegene al verslaafd is. Een bekend verschijnsel bij verslaving is dat de persoon het ontkent.

Kijk door smoesjes heen

Iemand die verslaafd is aan alcohol of een ander verslavend verdovend middel, zal zijn of haar verslaving geheim willen houden, al dan niet uit schaamte. Is jouw dierbare verslaafd of vermoed je een verslaving, zorg er dan voor dat je er wel altijd voor diegene ben. Op deze manier toon je vertrouwen en laat je een persoon die met verslaving worstelt zien dat je hem/haar niet in steek laat. 

Relevante Artikelen

Niets gevonden om hier te tonen.