Waar je op moet letten bij het kopen van een sportbeha

door Chloe

Als je een nieuwe sportoutfit gaat scoren is er één onderdeel altijd extreem ingewikkeld te vinden: de juiste sportbeha. In de ene beha kan je niet eens normaal ademen, terwijl de ander weer nul ondersteuning geeft. Maar geen zorgen, met deze tips koop jij voortaan altijd de juiste sport beha.

Steun voor je borsten

Het is belangrijk dat je borsten tijdens het sporten genoeg ondersteuning krijgen. Naast dat het op z’n zachts gezegd oncomfortabel is om zonder sport bh te sporten, is dit ook slecht voor je borsten. Je borsten worden namelijk bij elkaar gehouden door je huid en bindweefsel. Wanneer dit wordt uitgerekt, wat kan gebeuren als je sport zonder goede bh, kan zich dit niet meer herstellen. Deze onherstelbare schade wil je natuurlijk vooromen.

Verschillende sportbeha’s

Als we kijken naar de verschillende sportbeha’s kan je deze onderverdelen in drie soorten: low impact, medium impact en high impact. Dit staat voor de intensiteit van de sport die je gaat beoefenen. Doe je een rustige sport zoals pilates of yoga, dan kan je prima overweg met een low impact beha. Ga je een stuk wandelen of fietsen dan moet je al gaan kijken naar een sportbeha voor medium impact. Bij intensievere sporten zoals hardlopen en dansen heb je echt wel een high impact beha nodig.

Zo koop je een goede sportbeha

Het belangrijkste is natuurlijk dat de sportbeha genoeg ondersteuning biedt. Bedenk dus eerst voor welke sport je een beha gaat aanschaffen. Verder is het ook belangrijk dat hij meteen lekker zit. We weten allemaal dat hij anders na één keer dragen in de kast blijft liggen, want tijdens het sporten is dit echt geen pretje.

Let op de volgende punten

  1. Hoeveel rek zit er in de beha? Hoe minder je de stof kan uitrekken, hoe meer steun deze zal geven aan je borsten.
  2. Zitten je borsten er goed in? Dat betekent dus dat ze er niet nog voor de helft bovenuit steken. Echt de hele borst moet erin passen.
  3. Zit de beha goed strak bij de cups? Dat betekent dat hij hier goed ondersteunt.
  4. Kan je nog normaal ademen? Natuurlijk zal het wat strakker zitten dan je van een normale beha gewend bent, maar het moet ook niet te strak zitten.
  5. Trek aan de onderste band van de beha. Als je deze niet meer dan 2 centimeter van je lichaam kunt aftrekken zit hij goed.
  6. Let op dat de schouderbandjes niet in je schouders snijden. 
  7. Zwaai een paar keer je armen in de lucht. Als de band omhoog kruipt is deze te groot.
  8. En last but not least: spring een paar keer op en neer. Zo weet je pas echt of de beha lekker zit en voldoende steun met zich meebrengt.