De opkomst van de not-so personal trainer
Anna en Ewout schrijven brieven aan elkaar, waarin ze iedere keer een prangende vraag, dilemma of frustratie beschouwen. Ewout vanuit het unieke oogpunt van de man, Anna op haar beurt vanuit het weergaloze oogpunt van de vrouw. Helemaal begrijpen zullen ze elkaar nooit, maar toch doen ze een poging. Niet geschoten is altijd mis! Dus als je prangende vragen, levenskwesties of dilemma’s hebt, leg ze aan ons voor in de comments hieronder. Schunnig, gênant en provocerend; Anna en Ewout deinzen nergens voor terug!
Hi Anna,
Als Fit Girl en Fit Guy huppelen wij met onze hippe gym-pakjes door het leven. Samen hanteren we een gezonde levensstijl en staan we dagelijks met kilo’s ijzer in onze eelthanden. Maar terwijl wij het idee hebben dat we steeds fitter worden, worden we in werkelijkheid steeds dikker. Gemiddeld gezien dan. De aderen van onze samenleving slibben dicht en de vetrollen zijn niet meer op één hand te tellen. We duwen zoveel broodjes Nutella en donuts naar binnen dat er vandaag de dag meer mensen rondslenteren die te dik dan te dun zijn. Bizar toch? Als we zo door gaan is in het jaar 2025 meer dan 20% van ons obees. Een dik probleem.
Op Instagram word ik, naast gehypete en perfect opgemaakte borden quinoa, doodgegooid met verbluffende en bijna onmogelijke progress foto’s. Met vette vingers van mijn zakje chips swipe ik door al deze intrigerende plaatjes. 50, 60, 70 kilo eraf binnen enkele maanden. Het kan allemaal niet gek genoeg. Hoe extremer de progressie, hoe meer waardering van de Instagram-community. En dat allemaal dankzij een allemans-body plan, stringbikini guide of een not-so personal trainer. De schema’s worden in hapklare brokken voor je geserveerd. Het enige wat jij moet doen is rechtzitten, netjes eten en een portie discipline bij bestellen.
Dat we steeds dikker worden is best wel zorgwekkend en een stevig probleem. En waar er zich problemen voordoen valt geld te verdienen. Jarenlang heb je samen met een rol Oreo’s je avonden op de bank gesleten. Toen je Game of Thrones seizoen 5 voor de derde keer wilde gaan kijken brak er iets. Je bent je uitgezakte lichaam meer dan zat. Je besteld wat hippe sportkledij en sluit een abonnement af bij de gym. Nadat je binnen een jaar bijna 10 kilo bent afgevallen, 300 volgers op jouw fittie-instagram hebt verzameld en veel blogs hebt gelezen is het tijd voor de volgende stap. Je wordt personal trainer. Net als je vriendin. Je buurman. En de vriend van je nicht haar achterneef.
Het is de vraag in hoeverre de begeleiding naar een fitte jij nog echt ’personal’ is. Standaard voedingsschema worden eindeloos gekopieerd en voor grof geld verkocht aan onwetende mensen die desperate opzoek zijn naar hulp. De begeleiding die je nodig hebt, krijg je of helemaal niet of grotendeels via het interwebs. Je trainer zie je pas terug als je je vetrol weer uit je broek mag hijsen om je progressie te meten. Je komt bedrogen uit als je al je spaarcentjes hebt neergelegd en je na een half jaar nog steeds geen vooruitgang hebt geboekt. Niet verwonderlijk, want ieder lichaam is anders en heeft andere behoeften.
Iedere enthousiaste gymer lijkt nu ineens de carrière van een personal trainer te ambiëren. Als we niet uitkijken hebben we straks meer personal trainers dan mensen met overgewicht. Je klapt er een cursus tegenaan, leest en volgt alle belangrijke blogs, laat je eigen t-shirt en andere merchandise zooi bedrukken en noemt je zelf personal trainer. Meestal met als doel om anderen te helpen en te motiveren om weer gezond te leven en fit te zijn. Heel nobel en we hebben ze zeker nodig. Maar hoe weet je als leek nou wat een goede personal trainer is? Ga je af op de goede progress foto’s of laat je je leiden door het prijskaartje?
Helaas krijgen we alleen de succesverhalen onder ogen en verdwijnen de ‘mislukkelingen’ onder een nieuwe laag vet. Zijn zij slachtoffer geworden van de opkomst van de not-so-personal trainers? Natuurlijk zijn er ook programma's en trainers die ècht weten waar ze mee bezig zijn en waar jouw love handles in goede handen zijn. Ik ben heel benieuwd wat jij vindt van de massale opkomst van personal trainers Anna. En ook zeker van de manier waarop mensen worden begeleid in het digitale tijdperk. Zou jij een not-so personal trainer willen zijn?