Overtraining: dit is het en zo voorkom je het
Als echte fitgirl heb je vast wel eens gehoord van de term overtraining. We kunnen ons er wel iets bij voorstellen, maar wat is het eigenlijk precies? Misschien heb je het zelf ook wel eens gehad zonder dat je het door had. Daarom leggen wij je uit wat het is en hoe je het voorkomt.
Wat is overtraining?
Overtraining betekent eigenlijk heel simpel dat je over je eigen grenzen bent gegaan. En dan bedoelen we niet mentaal, maar fysiek. Je lichaam is overbelast en heeft extra tijd nodig om te herstellen. Dit klinkt allemaal niet zo ernstig, maar het kan nare gevolgen hebben.
Symptomen van overtraining
Overtraining kan makkelijk aan je voorbijgaan als je niet weet wat de symptomen zijn. Je koppelt je klachten misschien niet gelijk aan het feit dat je iets te hard van stapel bent gelopen en dus ga je door, wat het probleem alleen maar erger maakt. Maar als je weet waar je op moet letten, dan kan je ook op tijd aan de bel trekken. Symptomen van overtraining zijn vermoeidheid, slapeloosheid, eetproblemen, depressie, prikkelbaarheid, gewichtsverlies, weinig concentratie, weinig motivatie, stijve spieren, een hoge bloeddruk, angst, rusteloosheid en niet uitgerust wakker worden.
Zo voorkom je het
Overtraining kan dus behoorlijk wat nare gevolgen hebben en dus is het belangrijk dat je weet waar je grenzen liggen zodat je dit kan voorkomen. Gelukkig zijn hier verschillende dingen tegen te doen. Allereerst is het belangrijk om reële doelen te stellen. Kijk naar wat haalbaar is binnen jouw leefstijl. Daarna is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Het is echt niet erg om een dag of zelfs een paar over te slaan. Geef je lichaam de tijd om voldoende te herstellen. Verder is het belangrijk dat je gezond eet. Je lichaam heeft deze brandstof namelijk hard nodig als je sport en dus is een gezonde voeding essentieel.