Op deze manier kan jouw slaap jouw fit journey beïnvloeden
Als ik in de sportschool sta, wil ik het liefst alles uit mijn workout halen. Ik zorg voor wat opzwepende muziek, goede gear en een uitgekiend trainingsschema. Hoe goed ik me ook voorbereid, het lukt me toch niet altijd om die workout écht te knallen. Waarom? Omdat ik geen rekening houd met andere factoren die mijn training kunnen beïnvloeden.
Rust, bijvoorbeeld! Als je genoeg geslapen hebt, zal je merken dat je zoveel beter traint. En dat is wat er bij mij nog weleens fout gaat. Ik ga te laat naar bed, lig ’s nachts te piekeren over van alles en nog wat of word gewoon een flink aantal keer wakker omdat de kat midden in de nacht besluit bovenop me te komen liggen. Ik stoor me er nooit zo aan, want ook met iets minder nachtrust kan ik prima functioneren. Dacht ik, tenminste. Want ik begin te merken dat mijn workouts er soms best wel onder lijden en dat vind ik zonde!
Polar Sleep Plus
Een oplossing was er dus nodig! Gelukkig bleek die dichterbij dan ik dacht. Zoals je waarschijnlijk wel hebt gezien heb ik afgelopen weken de tijd gehad om de nieuwe Polar A370 te testen. Niet alleen droeg ik hem dagelijks om mijn activiteiten en workouts te tracken – ’s nachts had ik de fraaie gadget ook om mijn pols! Het nieuwste model van Polar is namelijk uitgerust met een gloedjenieuwe functie: Polar Sleep Plus. Wat het doet? Jou de allerbeste inzicht in jouw slaap geven.
Ins & outs
Ik leg je even snel uit hoe het werkt! Dankzij de ingebouwde 3D-accelerometer weet de Polar precies wanneer je in slaap valt en weer wakker wordt. Ook volgt hij gedurende de hele nacht jouw bewegingen en zo weet hij precies of je rustig of juist onrustig ligt te slapen. Iedereen wordt bijvoorbeeld in de nacht wel meerdere malen kort wakker. Soms is het zo kort dat je het je ’s ochtends helemaal niet meer kunt herinneren. De Polar weet het wel!
Als je ’s ochtends wakker wordt en de gegevens synchroniseert, vind je een uitgebreid scherm waar je alles in terug kunt vinden. Wanneer je in slaap viel en hoe laat je wakker werd, wanneer je wakker werd en wanneer je ’s nachts onderbrekingen hebt gehad. Ook vind je hoeveel uren en minuten je van de nacht écht hebt geslapen, geeft de Polar je een continuïteitsscore en krijg je feedback over jouw slaap. Zelf kun je jouw slaap ook een score geven.
Yay, een voldoende!
Precies alle informatie die ik nodig had, dus. Zo kon ik precies zien hoe uitgerust ik was, of dat eventueel effect zou hebben op mijn workout én wat ik eraan kon doen om mijn slaapritme te verbeteren. Toen ik hem voor het eerst om had, was mijn nacht prima. Ik had korter geslapen dan ik wilde, maar ‘de kwaliteit van mijn slaap was goed’, zei Polar. Met die continuïteitsscore zat het ook wel snor: een 3,4. Dat wordt een eitje, dacht ik! Gewoon goed opletten dat ik op tijd naar bed ga en dan moet het wel goed komen. Ik had voor mezelf een doel gesteld: elke dag wilde ik een continuïteitsscore van minimaal 3 halen en me uitgerust voelen. Het viel alleen nog best wel tegen hoe makkelijk ik dat kon halen…
Nooo… een onvoldoende! :(
Nacht 2 had ik een continuïteitsscore van 2,2. Ik had wel genoeg geslapen, maar mijn Polar gaf aan dat ik toch nog 32 minuten wakker was geweest. De kwaliteit van mijn slaap was dus niet écht om over naar huis te schrijven, maar ook niet vreselijk. Dat was de volgende nacht namelijk al. Ook hier had ik genoeg geslapen, maar ik was veel wakker geweest. Een uur in totaal! Het resultaat? Een dikke onvoldoende! Die 1,2 brandde op het scherm.
Tijdens mijn workout die dag merkte ik het gelijk. Ik had minder energie en een nieuw PR zetten zou er die dag niet inzitten. Het werd me pijnlijk duidelijk hoeveel invloed slechte nachtrust kan hebben. Ik besloot ’s avonds op tijd naar bed te gaan om deze keer wel een voldoende te scoren. Maar… helaas. Een 1,8. De slaaponderbrekingen waren minder heftig dan de nacht ervoor, maar nog steeds was het niet goed genoeg om compleet uitgerust wakker te worden. Van mijn Polar kreeg ik de opdracht om te achterhalen wat de oorzaak was.
Fix the problem!
Van een ding wist ik precies wat het was: ’s nachts was ik er even uitgegaan voor de wc omdat ik vlak voor het slapen veel thee had gedronken. Maar waarom ik verder wakker was geweest? Ik besloot mijn vriend eens aan de tand te voelen over hoe hij had geslapen en die vertelde me dat hij veel had liggen woelen. Goede kans dus dat ik daarop had gereageerd! De volgende nacht ging ik op tijd slapen, zonder pot thee in mijn buik, en ging het gelijk vele malen beter. Een 2,7! Kijk, dat ging de goede kant op!
Elke avond let ik nu op dat ik op tijd ga slapen, zodat ik wat speling heb als ik toch opeens vaker wakker lig. Zo ben ik nog steeds uitgerust, ondanks dat ik bijvoorbeeld een half uur aan onderbrekingen heb gehad. Ik merk gelijk dat ik beter slaap nu ik er bewust mee bezig ben. Ik had nog een klein dipje van een 2,3, maar na een week verscheen er eindelijk weer dat hoge cijfer dat ik wilde! Een 3,4 – yes!
Al met al ben ik dus reuze positief over de Polar Sleep Plus. Het enige wat ik jammer vind is dat als je ’s ochtends vroeg wakker bent en er echt even uitgaat, hij de slaap daarna niet meer pakt. Het komt nog weleens voor dat ik op vrije dagen eerst wakker word op de tijd dat normaal mijn wekker gaat. Ik ga even naar de wc, drink een glas water en aai even de katten die direct aandacht vragen. Daarna ga ik vaak toch nog even een uurtje (of twee) slapen. Omdat ik dan al zo actief ben geweest en mijn hartslag waarschijnlijk best wat omhoog is gegaan, stopt de Polar met de slaapregistratie. De uurtjes die ik daarna pak, tellen niet meer mee.
Toch krijg ik, ondanks dit ene puntje (wat overigens alleen in het weekend voorkomt), genoeg informatie over mijn slaappatroon! Ik weet precies wat voor invloed mijn slaap zal hebben op mijn dag en of dat ook mijn workout zal beïnvloeden. Ideaal! Ik zou dan ook aanraden dat je als de wiedeweerga naar Polar.com surft, want deze activity tracker heeft zoveel goede invloed op jouw fit journey! Daarnaast geven ze t/m 12 november 2017 ook een gratis polsbandje weg als je de A370 koopt. Doen dus!
Disclaimer: dit artikel is in samenwerking met Polar geschreven. Dit verandert echter niets aan mijn mening, ik sta 100% achter dit artikel! :)