Review Kayla Itsines BBG - deel 2

Fit & Training door fitgirlcode

Een aantal weken geleden deelde ik mijn ervaring met jullie over de eerste vier weken van de Bikini Body Guide. Nog niet gelezen? Hier vind je hem! Zoals beloofd zou ik jullie op de hoogte houden en ik vind het nu de hoogste tijd voor een tweede update! Het feit dat ik dit artikel kan schrijven laat in ieder geval zien dat ik nog leef :-) Maar hoe gaat het? Boek ik nog steeds zo snel vooruitgang? En krijg ik er nog steeds dat energierijke positieve gevoel van? 

Vandaag vertel ik jullie over mijn fit journey van week 5 t/m week 8 van de BBG. Vier weken die weer voor veel veranderingen hebben gezorgd. Mentaal of fysiek?

Week 5

Een aantal weken geleden besloot ik op zondagavond om mij maar eens mentaal voor te bereiden op de week die komen ging: week 5. Zag het er zwaar uit? Moest ik mijn (cardio)trainingen aanpassen? Kortom, wat stond er op de planning?
Na een snelle blik in de guide zag ik al meteen dat het aantal LISS-trainingen van 2-3 sessies in de week verhoogt moest worden naar 4-5 sessies in de week. Ik heb even nagedacht wat slim was voor mij. Omdat ik na week 1 de LISS-trainingen al vervangen had voor HIIT-trainingen, vroeg ik mij af of ik hier wel 4-5 sessies per week van moet maken. Mijn doel was en is tenslotte nog steeds niet om af te vallen, maar om fitter en sterker te worden en mijn abs te laten weten dat ze te oud zijn voor verstoppertje. Ik besloot die zondagavond dus om het aantal HIIT-trainingen per week niet te verhogen. Dat betekende dus dat ook de komende vier weken op de volgende manier ingedeeld werden: maandag - weerstandstraining, dinsdag - HIIT, woensdag - weerstandstraining, donderdag - HIIT, vrijdag - weerstandstraining, zaterdag - HIIT & stretchen. Ja, dat klonk nog steeds prima en voldoende om mijzelf een voldaan gevoel te geven. Nadat ik dat besloten had, keek ik natuurlijk nog even verder in de guide.. want wat stond er morgen precies op de planning? Waren het net als de voorgaande weken nog steeds de benen die op maandag getraind moesten worden...? Jazeker! Na een korte blik geworpen te hebben op de pagina van Legs & Cardio week 5 vlogen de burpees (nog steeds niet mijn favoriet), lunges en sumo squats mij al om de oren. Ik wist genoeg: die maandagavond zouden mijn benen weer in vuur en vlam staan. Maar oké, eerst maar eens goed slapen, want dat is ook niet geheel onbelangrijk in het leven van een Fit Girl!

Jaaaahoor, het was zover, 19:00 maandagavond: de hoogste tijd om mijn benen hun kuurtje te geven. Ondanks dat ik alle (zware) oefeningen gisteravond bekeken had, zat ik vol goede moed op mijn fiets naar de sportschool. Het fijne aan de BBG vind ik dat het maar 28 minuten duurt. Je weet dat je zo ongeveer dood gaat, maar je weet ook dat je na 28 minuten de rest van de avond mag liggen en genieten van dat overheerlijke gevoel wat je eraan overhoudt. Dus hup, ik kleedde me snel om in de sportschool en ging daarna knallen als een malle.

En ja hoor, na de 28 minuten lag ik er inderdaad bij als een uitgestorven dinosaurus die absoluut niet meer op of neer kon. Maar hé, I don't care, I did it again! En net zoals in de eerste vier weken, was maandag de start van een week vol positiviteit. Want als de week eenmaal geopend is met de eerste workout, kan ik niet wachten op de rest. De andere twee workouts van week 5 verliepen ook goed. Ik hoefde veel minder korte pauzes (lees 5 seconden pauzes) te nemen gedurende de 7 minuten en had de dagen erna ook veel minder spierpijn dan in de eerste vier weken. Kon je lichaam dan serieus aan zoiets wennen? Ik vroeg het me af.

Week 6 

Toen ik maandagochtend de workout van die dag bekeek, was ik even in de war. Legs & Cardio stonden niet op de planning vandaag?! Deze week begon ik de week met een kuurtje voor mijn armen en buikspieren. Ook prima hoor, daar niet van, maar ik had me er eigenlijk al op ingesteld dat mijn benen aan de beurt waren. Die maandagavond ging ik wat verward naar de sportschool vanwege de plotselinge switch. Opzich was dit voor mij best goed. Want Legs & Cardio vind ik altijd het zwaarste van de week en aangezien ik me daar op had voorbereid, kon de Arms & Abs workout alleen maar meevallen. Hahaha, ik lach mezelf nu weer even heel hard uit, want het viel alles behalve mee!! Ik moest de workout beginnen met drop push ups gevolgd door een minuut planken.. Ik dacht dat dat best goed zou gaan, maar nee dat kan gewoon niet goed gaan! Dinsdag was de spierpijn in mijn buik en armen dan ook goed te voelen en dat werd alleen maar erger door de workout van woensdag waarbij de buikspieren weer aan de beurt waren. Was dit een fout? Of was week 6 gewoon gericht op je abs? Ik wist het in ieder geval niet meer, maar ging gewoon verder. Want pijn is fijn en die abs moeten nou eenmaal tevoorschijn komen! Vrijdag was het dan toch zover: tijd voor mijn benen. Ja je leest het goed, op VRIJDAG de zwaarste dag van de week (naar mijn mening), stond Legs & Cardio op de planning. HEEEEELP!!!
Wat ik dat weekend heb gedaan? Veel. Hoe? waggelend! Omdat ik naast de weerstandstrainingen aan HIIT cardio doe, was er dat weekend nog 1 workout die moest gebeuren. Dat betekende 25 minuutjes op de crosstrainer waarbij mijn hartslag flink verhoogt moest worden. Normaal iets wat ik prima volhoud, maar deze week even niet, want met de aanwezige spierpijn kon ik gewoon geen kracht zetten. Dus besloot ik om dit weekend twee rustdagen in te lassen met de hoop dat mijn spierpijn voordat week 7 begon, verdwenen was!

Week 7

Deze week werd er weer zo eentje als week 3 en 4 in de eerste vier weken: je weet wat je te wachten staat, waar je zin in hebt en waar je absoluut geen zin in hebt. Minder fijn was dat deze week, integenstelling tot week 6, wel weer begon met een kuur voor mijn benen. Dus dat betekende en vrijdag en maandag Legs. Zelf zou ik het nooit zo plannen met de aanwezige spierpijn, maarja, ik volgde de BBG en wilde dit volhouden. Ik ging dus gewoon door. En ik moet zeggen dat het maar net goed ging. Althans laat ik het zo zeggen, mijn spierpijn van die vrijdag ervoor was net weg, maar kwam direct weer terug. Hiep hiep hooorayyy, ik mocht weer 2 dagen waggelen!! Omdat ik in week 7 van het programma zat, vond ik wel dat ik me ook moest focussen op punten als hoe diep ik squat en hoe hoog ik spring na mijn burpees. Dus behalve dat het aantal herhalingen omhoog ging, wilde ik ook mijn techniek verbeteren. Een flinke uitdaging als ik erop terugkijk. Ik zakte dieper in mijn squat, sprong hoger en verbeterde mijzelf, maar mijn spierpijn nam hierdoor ook toe.

Week 8

Week 8 zag ik niet als een hele zware week. Ik wist dat Legs & Cardio pas aan het einde van de week op de planning stonden en dat ik de andere dagen vooral mijn abs moest trainen. Ik weet niet waarom, maar op de één of andere manier vind ik het nooit heel erg of zwaar om mijn buikspieren een kuurtje te geven. Tijdens elk buikspier circuit uit de BBG houdt ik de oefeningen de volle 7 minuten vol en kan ik achter elkaar doorgaan. Heerlijk! Deze week verliep dan ook redelijk flexibel, totdat de vrijdag aanbrak. Toen stonden, zoals ik wist, mijn benen weer op de planning. En ja, het was weer dezelfde als week 6, AAAAAAAH! Haha ik weet het nog als de dag van gisteren, terwijl het inmiddels al ruim twee weken geleden is. Ik stapte op mijn fiets richting de sportschool en werd er gewoon zenuwachtig van. Het enige wat door mijn hoofd ging was: verzuring, verzuring, verzuring. Want dat was wat me 28 minuten lang te wachten stond die avond. Ik zag er eerlijk gezegd best wel tegenop, maar besloot toch om zo snel mogelijk te beginnen, zodat ik er ook weer snel vanaf zou zijn.
Tijdens de workout moest ik onder andere split squats doen (hierbij spring je op en af een step). Omdat ik deze voor de spiegel deed, kon ik heel goed beoordelen of ik wel diep genoeg squatte. Ik wilde per se met mijn billen zo dicht mogelijk bij de step komen.
Nou, dat heb ik geweten, want die zaterdagochtend kwamen mijn billen niet eens in de buurt van de wc bril toen ik de inhoud van mijn bidon van de avond ervoor uit mijn lichaam wilde verwijderen. HIIT was die zaterdagochtend in ieder geval weer niet mogelijk en deze verschoof ik dus naar zondag (normaal mijn rustdag). Nadat ook mijn laatste HIIT van week 8 erop zat, besloot ik een kijkje te nemen naar week 9. En raad het eens....Juist, maandag stonden mijn benen wéér op de planning, oléééé!

Steeds wat zwaarder

Ik merkte dat ik het deze weken soms zwaarder had dan in de eerste vier weken. Ook had ik af en toe wat minder motivatie, omdat ik wist dat er een halfuur afzien op de planning stond. Maar mijn abs werden zichtbaarder en dat hield mij op die momenten toch op de been! Als ik kijk naar mijn doel (fitter en sterker worden), heb ik in deze vier weken weer flink vooruitgang geboekt . Maar er zit wel een andere kant aan het verhaal. Mentaal ben ik namelijk anders gaan denken dan ik dat in de eerste vier weken deed. In de eerste vier weken zat ik namelijk dag na dag, zowel voor als na de workout, vol met energie. In deze laatste vier weken was deze energie alleen aanwezig na de workout. Ik ging namelijk steeds meer tegen de weerstandstrainingen opzien, wat natuurlijk helemaal niet goed is. Aan het einde van week 8 heb ik dan ook echt even getwijfeld of ik door wilde gaan. Uiteindelijk besloot ik om dit toch te doen, want ik wilde de 12 weken gewoon afmaken nu ik al zo ver was!

[caption id="attachment_8607" align="alignnone" width="750"]Mijn resultaten! De linker foto is genomen voordat ik aan de BBG begon en de rechter foto aan het einde van week 10! Mijn resultaten! De linker foto is genomen voordat ik aan de BBG begon en de rechter foto aan het einde van week 10![/caption]

Maar toen...

Inmiddels zou ik in week 11 zitten, ja je leest het goed, 'zou'. Ik ben namelijk toch gestopt met de BBG aan het einde van week 10. Ik was er bijna, daar ben ik me heel bewust van, maar ik werd er de laatste week gewoon niet zo gelukkig meer van als in de eerste weken. Na iedere workout zat ik wel weer vol positieve energie en was ik helemaal happy, maar ik had het gevoel dat ik mijn doelen bereikt had en klaar was voor iets anders. Ik heb mijn abs gevonden en ben veel fitter en sterker dan voordat ik aan de BBG begon. Ik heb er geen moment spijt van dat ik hieraan begonnen ben! Maar voor nu is het genoeg.. ik wil mij weer meer gaan focussen op krachttraining en minder op cardio.

Ik ben er bijna zeker van dat ik de BBG nog een keer ga doen, maar dan voor een periode van 8 weken. Voor mij was het erg fijn om mijn conditie een boost te geven en mijn spieren zichtbaarder te maken. Maar toen ik bijna het einde naderde merkte ik ook dat mijn billen langzamerhand verdwenen, en dat was nou net niet mijn doel. Natuurlijk is dit voor ieder lichaam anders. Ik begon al redelijk slank aan het programma, dus misschien heeft dat er ook mee te maken. Twijfel je om aan de BBG te beginnen? Dan zeg ik nog steeds voor de volle 100%: doen! Het is echt een heel geschikt programma om je lichaam zowel fysiek als mentaal een boost te geven.
Naast dat ik aan de BBG begon om sterker en fitter te worden, was er nog een reden die ik genoemd heb in mijn eerste review. Ik wilde namelijk ontdekken of de resultaten die ik voorbij zag komen op Instagram inderdaad haalbaar zijn. Ik heb de BBG misschien niet helemaal afgerond, maar ik moet zeggen dat ik zeker niet teleurgesteld ben in de resultaten! Ik heb een fitter en sterker lichaam gekregen met abs die beginnen te ontdekken dat ze te oud zijn voor verstoppertje. Ik moet wel zeggen dat de resultaten natuurlijk voor ieder lichaam anders zijn. Het kan heel goed zijn dat de resultaten die je op Instagram voorbij ziet komen, niet zo snel zichtbaar zijn bij jouw lichaam. Ieder lichaam is nu eenmaal anders, maar dat betekent niet dat je iets niet goed doet of beter meteen kunt stoppen. Ga gewoon door en geniet van het proces, dan komen ook bij jou de resultaten vanzelf!

FullSizeRender (32)

Of ik het nog steeds aanraad?

Om af te vallen of om je spieren zichtbaarder te maken? Jazeker. Om spieren op te bouwen? Mwah. Als je aan krachttraining doet en dit ernaast is het prima denk ik. De BBG kan je dan gewoon zien als je wekelijkse cardio. Maar de BBG alleen zal je niet helpen om flink wat spieren op te bouwen, dan is krachttraining echt wel noodzakelijk! Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de oefeningen van de BBG met gewichten te doen, maar dan op een rustiger tempo.

Kortom de BBG was voor mij een succesvol proces die mijn lichaam een complet boost heeft gegeven. Ik heb van het proces genoten, maar ben nu weer toe om te zweten in het krachthonk! Dus voor nu leg ik de BBG even aan de kant. Wie weet pak ik hem er vlak voor de zomer weer even bij :) Wil je nog meer weten over mijn proces of heb je andere vragen? Laat dan gerust een reactie achter of neem een kijkje op mijn Instagram