Sharing the stoke! Ivana ging op surfkamp in Spanje

Fit & Training door chrismuru

Sharing the stoke! Dé slogan van Ripstar; de organisatie die het surfkamp in Spanje organiseert. Wat een ervaring was dit; van epic surfsessies tot aan sportieve hike tochten - en van Spaanse tapas met sangria tot aan laat feesten op het strand met je voeten in het zand. Oyambre, je was geweldig!

De reis naar het surfkamp in Oyambre begint bij een busreis in een goed verzorgde bus. Een lange reis waar je in eerste instantie best wel tegenop zou kunnen zien, maar door de luxe van mega veel beenruimte en verstelbare stoelen die je geheel naar achter kunt klappen - kun je je nachtrust gemakkelijk pakken. De bus stopt op diverse opstapplekken binnen Nederland en langzamerhand druppelen jouw reisgenootjes binnen. De leukste gesprekken komen echt al vroeg op tafel en je leert elkaar al snel kennen: voor je het weet speel je met anderen een potje kaarten of kijk je samen met iemand een film. De tijd doden was dus absoluut geen probleem en oprecht heel gezellig. Je stopt op diverse momenten om je avondmaal of een lekkere snack voor onderweg te scoren. De laatste paar uren van de rit begin je ineens om je heen te kijken. De prachtige omgeving van Oyambre komt in zicht. Het avontuur is begonnen!

Bij aankomst staan alle Ripstar crewleden je met open armen te ontvangen. Ze maken al snel een praatje met iedereen en serveren een verzorgd ontbijt. Ze stellen zich allemaal voor, vertellen over waar ze vandaan komen en over hoe ze hier beland zijn. Met een team van 12 crewleden weten ze de energie van de groep al helemaal te activeren. Na een uitgebreide rondleiding op het kamp worden we verdeeld in goed verzorgde tenten, kun je je tas een beetje uitpakken en vanuit daar verspreidt iedereen zich zoals hij of zij wil. De sfeer is gemoedelijk, iedereen laat iedereen in zijn waarde - maar zoekt ook absoluut contact met elkaar. De een pakt graag een boek en chilt in de hangmat, de ander neemt een taxi naar San Vicente of Comillas voor een citytrip.

Eind van de middag keert iedereen terug naar het surfkamp en begint de groepssfeer al echt te komen. De bar is open voor een heerlijke consumptie; van ice tea tot aan een koud biertje. De keuken crew verzorgt voor 5 avonden een serieus 3 gangen menu. Denk aan maaltijden zoals een watermeloen salade met feta als voorgerecht, couscous salades tot aan een goede hamburger als hoofdgerecht. Oh, en niet te vergeten: de zelfgemaakte scroppino als dessert! De avond vulde zich met een rondje speeddaten, georganiseerd door de entertainer van de crew, waardoor we elkaar op een speelse wijze leerden kennen. Omdat Ripstar een kleinschalig kamp is (kleiner dan andere surfkampen), leer je al snel de hele groep kennen en heerst er een fijne, persoonlijke sfeer over het hele kamp.

Surfen leer je echt op je eigen niveau

Ik had zelf nog nooit op een surfboard gestaan, maar het leek mij heel gaaf om een watersport te vinden die mij echt zou liggen. Ripstar geeft duidelijk aan dat deze trip voor zowel beginners als experts is, dus let’s go dacht ik. Met al wat enige ervaring met windsurfen en wakeboarden was het gevoel voor water al daar, maar nu dat surfboard nog. Je leert alles over timing, de techniek van het opstaan en de houding die je aan moet nemen zodra je staat. En wanneer het dan eindelijk lukt krijg je dé kik waar je het voor het doet. Yes! Er werd voorafgaand aan de  1e surfles ook een surfskate clinic gegeven. Dit om jou kennis te laten maken met het gevoel van een board in combinatie met je evenwicht. Dit was naast heel leuk ook nog eens ontzettend leerzaam. Surfen in Spanje, Oyambre midden in een prachtige omgeving is echt een unieke ervaring. De heuvelachtige omgeving links en rechts van je terwijl je al peddelend met je surfboard de golven probeert te pakken; het is echt een schilderij. Na je surfles kun je nog even op het strand je handdoek uitgooien en werken aan je tan, of terugkeren naar het kamp voor een verfrissende douche. Je vordert je dag zoals je die zelf, of met een groepje anderen, in wilt delen. Disclaimer: de dagen vliegen voorbij.

De diverse uitstapjes naar de omliggende steden, voor mijn trip waren dat San Vicente, Comillas, Santander en Gerra, waren super divers. Elk stadje had zijn eigen charme. In Comilas bezochten we het El Capricho de Gaudi, een bouwwerk van Gaudi, en in Gerra genoten we van de lokale foodtrucks met heerlijk eten en lekkere cocktails. Santander was een hele kunstzinnige stad met mooie muurschilderingen en schattige straatjes waar je echt het Spaanse gevoel van krijgt.”

De crew zorgt op diverse avonden voor een avondactiviteit. Denk aan beerpong competities, cocktail avonden waar je de cocktail zelf mag shaken, enthousiaste pubquizzen maar ook een avondwandeling naar het strand waar je al dansend met je voeten in het zand de avond nog even niet laat eindigen. Je was altijd vrij om te doen wat je zelf wilde, dus als je liever naar een stadje ging om uitgebreid Spaanse tapas te nuttigen met een kan sangria - dan kon dat. De laatste avond werd in unieke sferen afgesloten. De opdracht: verkleed je als de eerste letter van je naam. De resultaten waren echt hilarisch. Zou jij je al kunnen bedenken hoe je verkleed zou kunnen gaan? In heerlijke sferen hebben we ons avontuur samen afgesloten en zijn er nog maar weinig ogen open geweest toen de busreis terug naar Nederland van start ging. Een week vol goede energie, leuke mensen en surf surf surf. Share the stoke! Ripstar, i'll be back!