Dit moet je weten over de symbolen op beauty producten

Beauty door resy-van-rooijen

Beauty producten, wie gebruikt ze niet? Als je nee zegt, dan betekent dat dus ook dat je je nooit wast en geen tanden poetst? Dat lijkt me een beetje vreemd, dus waarschijnlijk roept iedereen ja. Heb je wel eens de etiketten van deze producten bekeken? Er staan veel verschillende symbolen op beauty producten, maar wat betekenen ze nu eigenlijk?

Het is belangrijk om te weten wat al deze symbolen weten, want straks gebruik je iets wat al over datum is en dat kan zorgen voor irritaties. Om jou hierbij te helpen, hebben wij een lijstje gemaakt met de meest voorkomende symbolen en hun betekenis.

Algemeen

Er zijn een aantal standaard symbolen die niet gezamenlijk onder een specifieke categorie kunnen worden ondergebracht.

Open pot: het aantal wat hierin wordt weergegeven staat voor het aantal maanden dat je product goed is na openen. Dit betekent niet direct dat wanneer je een crème na de aangegeven twaalf maanden nog gebruikt, dat je direct een ontsteking of iets dergelijke krijgt. Wel betekent het dat de werking achteruit gaat en mocht je wel irritaties krijgen, dan weet je waar dat vandaan komt.

Zandloper: wanneer producten niet langer dan 30 maanden ongeopend houdbaar zijn, dan is het in Amerika verplicht om aan te geven tot wanneer het product wel houdbaar is ongeacht of deze al geopend is of nog niet.

Vlam: producten met dit teken zijn ontvlambaar en moet je dus uit de buurt houden van vuur.

Instructieboekje: voordat je het product gaat gebruiken, is het belangrijk dat je het informatieboekje doorleest die in het doosje zit.

UVA: om je te beschermen tegen de zon, wordt in bepaalde producten een UVA beschermer toegevoegd. Dit zal je onder andere terugzien in producten als crème en foundation, maar natuurlijk ook in zonnebrand.

E: de verpakkingen worden vaak gevuld door machines en helaas zijn deze niet perfect, ook zij maken wel eens fouten. Om deze reden kan het zijn dat er andere hoeveelheid in zit dan op de verpakking wordt weergegeven. Om jou als consument te beschermen wordt met dit symbool aangegeven dat de producent met de E.U. heeft afgesproken dat je minimaal de aangegeven hoeveelheid krijgt. Wel kan het natuurlijk zijn dat je geluk hebt en je meer ontvangt dan wat op de verpakking staat. Wanneer de E.U. bij een producent langs gaat en ontdekt dat er minder in de verpakking zit dan wordt aangegeven, dan kunnen zij boetes krijgen opgelegd.

Recycling

Er zijn verschillende symbolen die specifiek betrekking hebben op het recyclen van de verpakkingen en materialen die gebruikt worden voor het productieproces.

Driehoek van pijlen: de verpakking van het beauty product is gemaakt van gerecycled materiaal. Zodra er een percentage binnenin de driehoek staat, dan is alleen dat deel gemaakt van de totale verpakking van gerecycled materiaal. Zie je een nummer staan binnen de drie pijlen? Dan is het om aan te geven van welk soort plastic de verpakking is gemaakt.

The (green) dot: producenten die dit symbool op de verpakking zetten, houden zich bezig met verantwoord recyclen van verpakkingsmateriaal en onnodige verspilling.

Ecocert: de organisatie achter Ecocert streeft ernaar dat er meer biologische producten komen. Met dit symbool wordt ook aangegeven dat het beauty product voor minimaal 95% bestaat uit plantaardige ingrediënten en qua gewicht minimaal 10% biologisch is.

Dierenwelzijn

Steeds meer komt er aandacht voor het dierenwelzijn en zo ook bij beauty producten. Met de volgende drie symbolen wordt dit op het beauty product weergegeven.

Dierproefvrij: deze drie symbolen geven allemaal aan dat het product niet is getest op dieren, net zoals de ingrediënten die in het product zitten. Dit heeft niet alleen betrekking op nu, maar gaat vooral ook om dat de ingrediënten ook in het verleden niet op dieren zijn getest.

Was jij al op de hoogte van deze symbolen op beauty producten of is het compleet nieuw voor je?

Wil je liever weten wat er nou precies in jouw beauty producten gaat? Dan is het een leuk idee om deze zelf te maken! 

Wil je meer van mij zien? Lees dan al mijn artikelen of volg me op Instagram op @resyvanrooijen.