3 tips voor een goede houding bij thuiswerken

Body & Health door chrismuru

Veel van ons werken nu vanuit huis. En hoewel dat zo zijn voordelen heeft (werken in je pyjama bijvoorbeeld), brengt het ook een aantal uitdagingen met zich mee. Misschien heb je thuis niet de luxe van een in hoogte verstelbaar bureau, een extra beeldscherm of een ergonomische bureaustoel. Als je thuis niet ergonomisch kunt werken, kan dit al snel leiden tot klachten in je polsen, nek, schouders en rug. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn. Daarom in dit artikel een aantal tips voor een goede houding bij thuiswerken.

Een goede houding bij thuiswerken

#1. Zorg voor een goed bureau

Het kan verleidelijk lijken om met je laptop op de bank of het bed neer te ploffen, maar dit is niet aan te raden, zeker niet voor hele dagen. Nog afgezien van het feit dat je last kunt krijgen van een stijve nek, schouders en rug, leidt een voorovergebogen houding ervoor dat je longen enigszins belemmerd worden. Hierdoor reduceer je je ademhalingsvolume, wat weer leidt tot minder zuurstof, minder energie en concentratieproblemen. Heb je geen bureau, zorg dan dat je in elk geval een stevig tafeltje hebt om aan te werken.

#2. Corrigeer je eigen houding

Heb je je werkplek eenmaal ingericht, dan is de tweede stap zorgen dat je in de juiste houding zit. De richtlijnen nog even op een rijtje:

  • Hou je hoofd rechtop. Zorg dat het bovenste deel van je scherm op ooghoogte is. Werk je op een laptop, verhoog deze dan eventueel door er boeken of een kist onder te zetten.
  • Ontspan je schouders, maar voorkom dat je in elkaar zakt.
  • Hou je ellebogen in een hoek van 90 tot 110 graden. Laat je onderarmen op het bureau rusten.
  • Zorg dat je polsen in lijn zijn met je onderarmen.
  • Je boven- en onderbenen moeten in een hoek van 90 graden zijn.
  • Zorg dat je je voeten plat op de grond kunt zetten. Kan dat niet, regel dan een voetensteun.
  • Gebruik bij voorkeur een ergonomische bureaustoel met lendensteun. Heb je die niet, gebruik dan een kussen om je rug extra te ondersteunen.

Heb je de neiging om onbewust terug te vallen in een slechte werkhouding? Gebruik dan een tool om je te herinneren aan het corrigeren van je houding. Bijvoorbeeld de PostureMinder Chrome extensie of de Posture Reminder app voor iPhone en iPad.

#3. Sta regelmatig even op

Een voordeel aan thuiswerken is dat je nu vaker kunt afwisselen tussen zitten en staan (zonder dat je collega’s zich gaan afvragen waarom je zo vaak van je plek bent). Je kunt je waarschijnlijk beter concentreren terwijl je zit, maar probeer toch minimaal elke 50 minuten even uit je stoel te komen. Al is het maar om even wat te drinken te pakken, de kat te voeren of de wasmachine aan te zetten. Je kunt ook je telefoontjes afhandelen terwijl je rondloopt. Helemaal mooi is als je ondertussen nog wat squats of variaties op de lunge kunt doen!

Tot slot

Een goede houding bij thuiswerken is belangrijk voor je gezondheid, je welzijn en je productiviteit. Je lichaam zal je dankbaar zijn!