Tips om jezelf niet te overeten bij het kerstdiner

Tips door michelle-den-elzen

We hebben het allemaal wel eens gedaan: zó veel eten dat je daarna misselijk en onderuit gezakt op de bank zit. Met spijt als haren op je hoofd doe je de knoop van je broek maar open, want die buik past écht niet meer in je skinny jeans op dit moment. Dit zou zomaar een schets kunnen zijn van hoe jij er na het kerstdiner bij zit, want dit is een van de meest waarschijnlijke momenten in het jaar dat jij je gaat overeten. Om het rotgevoel achteraf voor te zijn, kun je het beste alert zijn tijdens het kerstdiner en jezelf niet overeten. Hoe? Met deze tips! 

  1. Drink een glas water voordat je gaat eten. Niet omdat je dan zogenaamd je maag al enorm vult, maar omdat mensen vaak eten terwijl ze eigenlijk behoefte hebben aan drinken. Het honger- en dorstgevoel lijkt erg op elkaar en het kan dus zo zijn dat jij jezelf volpropt omdat je 'hongerig' bent, terwijl je eigenlijk gewoon dorst hebt.
  2. Eet langzaam en bewust. Geniet van elke hap die je neemt en ga niet zitten schransen. Is de twintigste hap nog net zo lekker als de eerste? Zo nee, stop er dan mee. Niemand neemt het je kwalijk als jij wat laat staan omdat je hierna nog 3 gangen moet of omdat je vol zit.
  3. Leg tussentijds je vork neer. Deze tip hangt eigenlijk een beetje samen met de voorgaande. Door tussen de happen door je vork neer te leggen, ben je gedwongen om rustiger te eten. Dit zorgt ervoor dat jouw lichaam meer tijd heeft om het signaal dat je vol zit door te geven. Dit duurt namelijk ongeveer 20 minuten: een tijdsbestek waarin jij een hele hoop kunt eten, terwijl het eigenlijk niet nodig is.
  4. Pas op met alcohol. Niet alleen zit in alcohol zelf al enorm veel calorieën, overmatig gebruik van drank zorgt er ook voor dat jij jezelf niet meer in de hand kunt houden met eten. Door de lagere bloeddruk die je krijgt van alcohol (omdat je lichaam het zo snel mogelijk weg wil werken) krijg je trek in (ongezond) koolhydraatrijk eten. Dat, in combinatie met het feit dat je rem langzaam verdwijnt, is een recipe for disaster.
  5. Ga naast een langzame eter zitten. Weet jij dat jouw moeder of opa altijd enorm lang over een portie doet? Ga gezellig naast hem of haar zitten! Onbewust kopieer je namelijk het gedrag van de mensen om je heen. Dit betekent dat je sneller gaat eten zodra je naast een snelle eter zit, en langzamer als je naast een slome eter zit.

Hopelijk helpen deze tips je om maat te houden bij het kerstdiner! Wat is jouw ultieme tip om je niet te overeten? Laat het weten via de comments. 

Kwam dit advies voor jou te laat en zit jij nu met een te volle buik op de bank? Volg dan deze tips wanneer je te veel hebt gegeten >