Handige tips voor sloddervossen

Lifestyle & Tips door michelle-den-elzen

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Maar ja, als jij de grootste sloddervos bent die deze planeet ooit gekend heeft, kan het nog wel eens lastig zijn om dat te bereiken. Om te voorkomen dat jij aan het einde van het jaar wordt gevraagd voor een nieuwe aflevering van Hoarders hebben we een aantal tips voor sloddervossen op een rij gezet. Zo kom jij fris, fruitig, opgeruimd én schoon 2017 door.

Ruim direct op

Dit is de allerbelangrijkste tip om te voorkomen dat je huis een zooitje wordt. Zodra je ergens klaar mee bent, ruim je direct op voordat je begint met een volgende bezigheid. Naar bed? Doe je kleren in de wasmand. Uitgeslapen? Maak je bed op. Klaar met eten? Ruim de vaatwasser in of was alles af en maak het fornuis en de eettafel schoon. Geloof me, daar heb je echt geen zin meer in als je eerst even een half uurtje hebt zitten uitbuiken op de bank. Het klinkt als heel veel moeite, maar dat valt reuze mee! En het voorkomt een hoop zooi in je huisje.

Scoor mooie mandjes

Heb jij een plankje waar honderd losse prullen op liggen of slingeren er overal kattenspeeltjes door het huis (waar die luie haarbal toch niks mee doet)? Verzamel alle losse dingen en bewaar ze in mandjes of andere opbergsystemen. En nee, dat betekent niet dat je de rommel zomaar verplaatst. Je geeft het nu een vaste plek die ook nog eens opgeruimder oogt. Tip: deel alles thematisch in, zoals mandjes voor post, kabels of creatieve benodigdheden.

Verdeel je spullen in 4 categorieën

Wil jij grondig door je huis heen omdat je gewoonweg te veel spullen hebt voor de ruimte waarin je leeft? Het kan lastig zijn om overzicht te houden tijdens het opruimen. Verdeel je spullen daarom (in je hoofd of fysiek) in vier categorieën. In categorie 1 ligt alles wat je wilt houden. In categorie 2 hoort alles wat je wilt houden, maar wat je ergens anders wilt opbergen (zoals een kast, schuur of berging). Categorie 3 draait om dingen die weg mogen, maar die je kunt geven aan vrienden of kunt verkopen.  En categorie 4 is alles wat in de vuilniszak mag.

Maak afspraken met jezelf

Je kunt, zodra je hebt opgeruimd, bepaalde regels met jezelf afspreken. Zo kun je bijvoorbeeld de 1 erin = 1 eruit afspraak maken. Voor elk item dat in een kast of lade gaat, moet er ook weer eentje uit. Of gooi dingen die je een maand niet hebt aangeraakt weg (al zijn er natuurlijk genoeg uitzonderingen op deze regel, zoals keuken essentials en je winter- versus zomerkleren).

Zo! Nu moet jij wel met het goede voornemen ‘opgeruimder worden in 2017’ aan de slag, toch? Ben jij een echte sloddervos of juist heel netjes en bomvol tips voor een opgeruimd huis? Laat het weten in de comments!

Wist je al dat de kleuren in jouw huis veel invloed hebben op je gedrag? Dit betekent de kleur van jouw interieur >