Verbrand je meer calorieën als je ijskoud water drinkt?

Fit & Training door michelle-den-elzen

Water past in elk gezond dieet. Het bevat geen calorieën, is essentieel voor je gezondheid en is ook nog eens hartstikke lekker verfrissend. Hier op de Fitgirlcode redactie drinken we liters per dag weg. Plat water, bruisend water, water een smaakje: alles passeert de revue.

Naast het idee dat koud water meer dorstlessend is (of tenminste, lijkt), schijnt het ook nog eens een ander een voordeel met zich mee te brengen. Als je ijskoud water drinkt, verbrand je meer calorieën dan wanneer je water op kamertemperatuur drinkt. Doordat je lichaam harder moet werken om het koude water op lichaamstemperatuur te krijgen, verbrand je bakken met energie. Tenminste, dat is wat ze zeggen. Maar of het ook klopt? We doken de database van gepubliceerde wetenschappelijke studies in om dit te achterhalen.

100(!) CALORIEËN

Ja, zeggen Duitse onderzoekers. In 2003 werd er een artikel gepubliceerd dat zij 14 mensen hadden gevolgd. Door ijskoud water te drinken, verhoogden de proefpersonen hun verbranding met 30%. In cijfers: als je elke dag netjes je twee liter ijskoude H2O drinkt, kan je tot wel 100 calorieën per dag extra verbranden. Dat is een hoop! Daarvoor wil ik best een paar kannen water en een ijsblokjesmaker koud zetten. Kleine moeite.

MYTH BUSTED

Maar er zit natuurlijk een staartje aan dit verhaal. Veel onderzoekers zagen deze studie en geloofden er eigenlijk geen bal van. Zulke hoge cijfers matchten helemaal niet met andere onderzoeken naar de energie die verbranding van eten en drinken kost. En dus begonnen ze een eigen onderzoek. Wat bleek? Het kost je lichaam wel energie om koud eten en drinken op te warmen, maar je verbrandt er zeker geen 100 calorieën extra mee. Sterker nog: het is slechts 4 tot 7 calorieën per glas. Helaas.

Water drinken is altijd slim, of je nou wel of geen gewicht wilt verliezen. En het kan in een dieet om af te vallen zeker helpen: het bevat geen calorieën en zorgt ervoor dat je metabolisme goed werkt. Maar tenzij je van gekoeld water houdt om het verfrissende effect, hoef je niet per se in de weer met ijsklontjes. Goed om te weten.

Bronnen: NCBI, NCBI