Waar in je lijf hou jij stress vast?

Fit & Training door chrismuru

Stress is lastig. Het kan zich op tal van manieren manifesteren. Sterker nog, je kunt stress ook fysiek in je lichaam vasthouden – soms zelfs zonder dat je het door hebt. Het kan zijn dat je denkt dat je niet gestrest bent, terwijl je lichaam een heel ander verhaal vertelt. Waar in je lijf hou jij stress vast? En nog belangrijker: hoe laat je die stress los?

6 veelvoorkomende plekken in je lijf waar je stress vast houdt

Schouders: Een van de meest voorkomende plekken waar je stress vast houdt zijn je schouders. De kans is groot dat je hier spanning voelt. Maar het kan ook zijn dat je niet eens door hebt dat je schouders zo gespannen zijn dat ze praktisch aan je oren zijn vastgelijmd.

Nek: Net als je schouders is je nek een van de eerste plekken waar je onbewust spieren gaat aanspannen als je gestrest bent. Als je dan ook nog een slechte houding hebt en/of de hele dag naar een beeldscherm staart, dan zul je hier snel last van krijgen.

Hoofd: Hoofdpijn kan tal van oorzaken hebben: uitdroging (je weet dat je glas altijd halfvol moet zijn!), een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, een hormonale onbalans (PMS?) en jawel, ook stress. Als we gestrest zijn spannen we vaak onbewust de spieren in onze schouders en nek aan. Dit kan ook leiden tot spanningshoofdpijn.

Rug: Heb je last van je rug? Dat kan veroorzaakt worden door een slechte houding, maar in veel gevallen is het ook een signaal dat je hier stress vast houdt.

Buik: Heb je last van onverklaarbare pijn in je buik? Stress-geïnduceerde buikpijn is geen verzinsel; je maag, darmen en hersenen zijn namelijk nauw met elkaar verbonden. Dat is ook een van de redenen dat hevige stress zich vaak uit in het verlies van eetlust – of juist vreetbuien.

Hoe laat je die spanning los?

Oké, dus je lijf slaat stress op. Wat kun je daar aan doen? Ja, ontspannen natuurlijk, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De eerste stap is om de plekken te identificeren waar jij de meeste spanning vast houdt. Als je dat lastig vindt, probeer dan eens om een body map te maken: teken jezelf en kleur de plekken in waar je op dat moment de meeste spanning voelt.

Begin met ademhalingsoefeningen. Als je eenmaal weet waar de stresspunten zitten, kun je beginnen met simpele ademhalingsoefeningen. Probeer je daarbij voor te stellen dat je, elke keer dat je uitademt, een beetje van die stress uitademt.

Laat je masseren of masseer jezelf. Masseren is ideaal om stress in je schouders en rug los te maken – en dat kan ook weer helpen om de spanning in je nek en hoofd in beweging te krijgen. Als je niet het budget hebt voor een professionele massage, dan kun je je partner of een vriend(in) vragen om je te masseren. Je moet overigens niet raar opkijken als je spontaan emotioneel wordt tijdens zo’n massage; het losmaken van je spieren veroorzaakt vaak een soort mentale ontlading. Dit is heel normaal, dus verzet je er niet tegen. Laat het over je heen komen! Je kunt ook zelf aan de slag gaan met een foam roller. Zorg in dat geval wel dat je weet hoe je dit moet doen (lees onze how to over het gebruiken van een foam roller), en vooral wat je niet moet doen: verkeerd gebruik kan een foam roller kan je wervelkolom beschadigen!

Probeer een massagespin of –borstel voor je hoofd. Voor spanningshoofdpijn kun je eens een massagespin gebruiken. Je kunt jezelf ook een hoofdmassage geven met een speciale massageborstel – dat is bijna net zo lekker als bij de kapper!

Drink water: Zorg er altijd voor dat je na een massage (of je het nu zelf doet of niet) minimaal een kwart liter water drinkt. Dit helpt om alle afvalstoffen af te voeren en de stress die de massage heeft losgemaakt, ook daadwerkelijk uit je lichaam te krijgen.