Waarom zie ik (nog) geen resultaat van krachttraining?

Fit & Training door chrismuru

Personal trainers krijgen veel vragen over hoe vaak je nu moet trainen om de gewenste resultaten van krachttraining te bereiken. Daar is geen eenduidig antwoord op; alle lichamen zijn anders en kunnen dus ook anders reageren op dezelfde stimuli. Maar als je zo hard je best doet met krachttraining, dan kan het heel frustrerend zijn als de beoogde resultaten uitblijven. Waarom is dat? Nou, waarschijnlijk komt het door een gebrek aan consistentie. Hieronder drie redenen waarom je (nog) geen resultaat van krachttraining ziet – en wat je kunt doen om wél je fitness goals te bereiken.

Waarom je (nog) geen resultaat van krachttraining ziet

#1. Je doet te veel verschillende dingen

Begrijp me niet verkeerd, variatie is heel goed. Maar als je echt zichtbare of meetbare resultaten wilt, dan moet je toch een bepaalde focus zien te vinden. Als je één keer per week krachttraining doet en je andere sessies besteedt aan cardio, dan zal het een flinke uitdaging zijn om spiermassa te kweken. Je spiervezels moeten namelijk aan een bepaalde mate van stress worden blootgesteld. Hierdoor ontstaan micro-scheurtjes; elke keer dat je lichaam die micro-scheurtjes repareert, worden je spieren sterker. Als beginner kun je het beste beginnen met bodyweight oefeningen. Zodra je merkt dat je sterker wordt, kun je geleidelijk aan opbouwen met resistance banden en gewichten. Geïsoleerde oefeningen zijn ideaal om specifieke spiergroepen te targeten – maar als je krap zit qua tijd kunnen zogeheten compound oefeningen zoals squats (lees ook: correct en veilig squatten doe je zo) en deadlifts (die meerdere spiergroepen tegelijk aanpakken) uitkomst bieden.

#2. Je hebt geen plan (of je houdt je er niet aan)

Het kan saai voelen om steeds dezelfde oefeningen te herhalen. Maar het is wel noodzakelijk als je spieren wil kweken en sterker wilt worden. Daarom is het belangrijk om een workout plan op te stellen. Stel dat je doel is om sterke, mooi gedefinieerde benen te krijgen. Dan zal wekelijks vier setjes van tien lunges niet snel verschil maken en zie je geen resultaat – je hebt hoogstens wat spierpijn de dag erna. Maar als je diezelfde oefening vier of vijf keer per week doet en geleidelijk het gewicht verhoogt, dan ga je wél verschil zien. Je moet ervoor zorgen dat je spieren steeds weer een klein beetje meer worden uitgedaagd, steeds weer een klein beetje harder moeten werken. Dan ga je echt resultaat zien!

#3. Je besteedt geen aandacht aan herstel en voeding

Naast de training zelf hebben ook andere variabelen invloed op je vermogen om sterker te worden: voeding, herstel en slaap. Je moet voldoende voedingsstoffen binnen krijgen, niet alleen om de dag door te komen maar ook om voldoende energie te hebben om daadwerkelijk je workouts te kunnen doen. Een diëtist kan je eventueel helpen om een gepersonaliseerd voedingsplan op te stellen. Daarnaast moet je je spieren de gelegenheid geven om te herstellen. Dat begint met een goede warming up en cooling down – ook essentieel om blessures te voorkomen (lees ook: Dit moet je weten over actieve hersteldagen). Last but not least: zorg voor genoeg slaap! Dit is namelijk cruciaal voor spierherstel en –groei. Het is namelijk tijdens je slaap dat je lichaam aan de slag gaat om die micro-scheurtjes waar we het eerder over hadden te repareren en je spieren sterker te maken.

Tot slot

Krachttraining, net als elke andere vorm van training, is zeer genuanceerd en individueel. De hierboven genoemde tips zijn goed om mee aan de slag te gaan. Maar als je de mogelijkheid hebt, is het zeker aan te raden om een gecertificeerde personal trainer in te schakelen om je een duwtje in de juiste richting te geven. Dan zal het zeker niet lang duren voor je echt resultaat van krachttraining gaat zien.