Waarom havermout het perfecte ontbijt is

Ontbijt door robin-den-besten

Wanneer ik 's ochtends mijn Instagram open, staat deze altijd vol met de meest prachtige ontbijtjes. De torenhoge stapels pannenkoeken, crumbles en ontbijttaartjes vliegen me om de oren. Maar wat is er toch gebeurd met die mooie bakjes havermout - zijn ze er nog en volg ik misschien de verkeerde mensen? Of zijn ze vervangen door een mooier ontbijt? Vandaag vertel ik je waarom ik vind dat havermout hét perfecte ontbijt is en deel ik mijn drie favoriete recepten. 

De voordelen van havermout

Ontbijten met havermout is enorm gezond. Ik zet de voordelen even voor je op een rij:

 1. De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen door je lichaam. Hierdoor ontstaat er geen snelle piek in je bloedsuikergehalte en wordt de energie langzamer afgegeven. Daarom zit je van havermout ook een stuk langer 'vol'.
 2. Havermout bevat relatief weinig calorieën. In een portie van 30 gram (mits bereid met water) zitten maar 115 calorieën! En dat terwijl je hierna meer dan voldoende hebt gegeten door dat verzadigende gevoel. Ideaal dus als je een calorietekort wilt handhaven!
 3. Havermout voorkomt depressie en zorgt voor een betere nachtrust. Het bevat vitamine B6, wat er voor zorgt dat het stofje serotine aan wordt gemaakt. Dit stofje maakt je gelukkig én verbetert je slaappatroon.
 4. Het is goedkoop. Een pak havermout kost in de supermarkt nog geen 50 cent. Doe er wat fruit bij en je hebt een ontbijtje voor een euro. ;)
 5. Havermout verlaagt het risico op hart-en vaatziekten. De antioxidanten in de graan zorgen ervoor dat cholestrol wordt verwijderd uit je bloedbaan.

Ben je nog niet overtuigd? Probeer dan eens een van de onderstaande havermout variaties, mijn persoonlijke favorieten!

Chunky monkey havermout

Ingrediënten

Bereiding

 1. Zet een pannetje met havermout en water op laag vuur.
 2. Snijd de banaan in plakjes en voeg de helft, samen met de pindakaas en kaneel toe aan het pannetje.
 3. Blijf ondertussen goed roeren zodat je havermout niet aanbrand.
 4. Wanneer je havermout klaar is, doe je het geheel in een bakje en top je het met de overige banaan en cacaonibs.

Havermout met blauwe bessen en kokosmelk

Ingrediënten:

Bereiding:

 1. Zet een pannetje met havermout, water en kokosmelk op laag vuur.
 2. Voeg de blauwe bessen toe, houd er een paar apart voor de garnering.
 3. Wanneer de havermout klaar is doe je het geheel in een bakje en top je het met de blauwe bessen en eventueel wat kokosvlokken.

Appeltaart havermout

Ingrediënten:

Bereiding:

 1. Zet een pannetje met havermout, water en amandelmelk op laag vuur.
 2. Snijd de appel in stukjes en voeg deze samen met de kaneel toe aan de havermout.
 3. Roer op het laatste moment de rozijnen (en eventueel zoetmiddel) door je havermout, en serveer met wat rozijnen en pecannoten.

Ben jij net zo gek op havermout als ik? En wat is dan jouw favoriete recept? Ik ben heel benieuwd! Ondertussen ga ik hard mijn best doen om Instagram weer vol te laten stromen met bakjes havermout, doe je mee? #powertotheoatmeal ;)

Bronnen: JAMA Internal Medicine, News Medical, NCBI 

Nog meer havermout inspiratie? We zetten al eerder drie heerlijke recepten voor je op een rij! >