Wat is een koffiedip?

Ontbijt door Lien

Koffie: een wondermiddeltje dat je ‘s ochtends een energieboost geeft… toch? Wat blijkt: je kan een heuse koffiedip ervaren. Je voelt je dan niet energiek, maar juist futloos en moe. Dat is nu niet bepaald waar zo’n bakkie voor is bedoeld. We vertellen je alles wat je wilt weten over zo’n dip.

Wat is een koffiedip?

Dit fenomeen staat voor het vermoeide gevoel dat je ervaart wanneer het alweer eventjes geleden is dat je je koffie hebt gedronken. De cafeïne is dan uitgewerkt en dit veroorzaakt soms wel eens een futloos gevoel. Je voelt je dan eigenlijk nog vermoeider dan voordat je je bakkie überhaupt gedronken had.

Koffiedip voorkomen

Gelukkig kun je zo’n dip op meerdere manieren voorkomen. Heb je regelmatig last van zo’n daling in energieniveau? Dan is het misschien fijn om te stoppen met koffie en het eventueel te vervangen voor iets anders, zoals matcha. Zo ervaar je niet een dip, maar wel meer energie. Verder is ook cafeïnevrije koffie een optie, al geeft dat natuurlijk niet hetzelfde effect. Wanneer je toch geen afscheid wilt nemen van je dagelijkse kop koffie(‘s), kun je een dip voorkomen door op zo’n moment een aantal minuten aan beweging in te plannen. Hier krijg je namelijk weer energie van. Ga bijvoorbeeld wandelen of doe een korte work-out.

Ook interessant: de nadelen van koffie drinken