De nadelen van koffie drinken

Food & Recipes door Lien

Echte koffielovers drinken dit zwarte goud zelden enkel en alleen vanwege de lekkere smaak. Vaak gaat het om de kick die je ervan krijgt. Even met wat extra energie de dag beginnen of ’s avonds nog een bakkie om je laatste productieve bezigheden af te ronden. Ondanks dat dit fijne middeltje een uitkomst biedt voor het kortstondig opkrikken van je energielevel, heeft het ook zo z’n nadelen.

Vermindert de doorbloeding

En dan vooral die in je hersenen. Oei, dat klinkt niet al te best. Die verminderde doorbloeding zorgt ervoor dat er minder voedingsstofjes worden aangevoerd. En dat is dus niet zo healthy voor je lijf.

Verhoogt de bloeddruk

Dit is een ander effect in de categorie ‘bloed’ en klinkt ook niet bepaald fijn. Het zwarte goedje kan je bloeddruk verhogen. Je aderen horen als het ware mee te golven in je hartslag. Koffie kan hier te veel druk op leggen en zo ontstaat een algehele verhoogde pressure.

Negatieve gevoelens oproepen

Eentje die met mental health te maken heeft: een zwart bakkie kan je anxious maken. Vooral mensen die gevoelig zijn voor instabiliteit zouden hier meer last van hebben. Zo kan koffie mood swings veroorzaken en ook je slaapritme verstoren, waardoor je de volgende dag minder happy bent.

Hoofdpijn aanwakkeren

Een welbekend effect is het laten ontstaan van hoofdpijn. Het lastige is dat sommige mensen dan juist ook weer hoofdpijn kunnen ervaren door het laten staan van een kop koffie. Dat het drinken van een bakkie een zekere druk in je hoofd veroorzaakt heeft wederom te maken met aderen: het laat ze anders samentrekken en ontspannen.

Ook interessant: hoe kom je van sportschoolangst af?