Waarom je na je ochtendkoffie naar de WC moet

Food & Recipes door chrismuru

Een oatmeal latte, een espresso shot, een cappuccino met een dikke schuimlaag of gewoon een simpele zwarte koffie. We hebben allemaal zo onze eigen voorkeur voor dat eerste bakkie van de dag. Maar hoe komt het toch dat je vlak na die eerste bak koffie naar de WC moet?

Waarom moet je poepen van ochtendkoffie?

Hoe het komt dat veel mensen ‘s ochtends na die eerste bak koffie naar de WC moeten, is de wetenschap nog niet helemaal duidelijk. Veel mensen denken dat het komt door de cafeïne, maar dat is slechts deels waar. Cafeïne stimuleert inderdaad de beweeglijkheid van de darmen, maar we ervaren vaak al enkele minuten na het drinken van koffie aandrang. En dan heeft de koffie je darmen nog lang niet bereikt.  Waarschijnlijk wordt het verschijnsel veroorzaakt door een combinatie van factoren. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat de warme temperatuur van de drank de motiliteit stimuleert. Behalve cafeïne zitten er ook chlorogeenzuren in koffie: chemische stofjes die bijdragen aan het spijsverteringsproces. Volgens sommige studies bevordert het drinken van koffie de aanmaak van gastrine, een hormoon dat de snelheid van de spijsvertering regelt.

Hoe zit het met cafeïnevrije koffie? 

Hoewel het effect doorgaans minder sterk is als bij gewone koffie, kun je ook na het drinken van cafeïnevrije koffie aandrang ervaren. Dat komt waarschijnlijk doordat die chlorogeenzuren waar we het over hadden ook in decaf varianten aanwezig zijn.

Tot slot

Er is dus geen eenduidige oorzaak aan te wijzen voor de aandrang die je voelt na je eerste bakkie pleur. Maar dat koffie helpt om je systeem op gang te krijgen, daar zullen veel mensen het over eens zijn. Koffie kan dus ook helpen als je last hebt van constipatie! Overigens wees een onderzoek van de Oregon State University uit 2006 uit dat het drinken van een gemiddelde hoeveelheid koffie (maximaal drie tot vier koppen filterkoffie per dag) ook een aantal gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.